3 gode suppeoppskrifter

Varm suppe på menyen

En god og mettende suppe holder deg varm i vinter. Her får du mye god smak med enkle grep.

Minestrone-suppe: En god og mettende suppe som er rask å lage
Minestrone-suppe: En god og mettende suppe som er rask å lage Foto: Nadin E. Martinuzzi
Først publisert Sist oppdatert

Minestrone-suppe

2 porsjoner

2 ss olivenolje

½ gul løk

1 gulrot, finhakket

1 stilk selleri, finhakket

1 hvitløkfedd, finhakket

1 ts frisk oregano

1 ts timian

400 g hakkede tomater

1 dl grønnsakbuljong

2½ dl pasta

1 boks (250g) hvite bønner

Til servering:

Pesto, ristet brød og god olivenolje

Finhakk løk, gulrot, selleri og hvitløk. Fres hakkede grønnsaker oregano og timian i ca. 7 minutter til blankt. Tilsett hakkede tomater og grønnsakbuljong og kok i ca. 15 minutter. Tilsett pasta og bønner og kok til pastaen er al dente.

Server suppen med pesto, olivenolje og godt brød.

Fransk løksuppe: En klassiker som metter.
Fransk løksuppe: En klassiker som metter. Foto: Nadin Martinuzzi

Fransk løksuppe

4 porsjoner

8 løk

2 ss olivenolje

4 hvitløkfedd

2 kvister frisk timian eller 1 ts tørket

1 l kylling- eller grønnsakkraft

1 laurbærblad

2 ss soyasaus

4 skiver brød

100 g smaksrik ost, gjerne flere typer

1 ts frisk eller tørket timian

Del løk og skjær i tynne skiver. Stek løken i olivenolje på middels varme til den er karamellisert og mørk gyllenbrun. Finhakk hvitløk. Tilsett hvitløk, timian, ha i kraft, laurbærblad og soya og kok opp. Skru ned til medium varme og la småkoke i 20 minutter. Smak til med salt.

Forvarm stekeovnen til 250°. Øs suppe i fire ildfaste skåler. Topp suppeskålene med brødskiver, dryss over ost, gratiner i ovnen til osten bobler og har fått litt farge. Dryss litt timian over og server suppen rykende varm.

Billig og bra: Linsene gjør gryta fyldig og mettende. Server den i store tekopper om du har.
Billig og bra: Linsene gjør gryta fyldig og mettende. Server den i store tekopper om du har. Foto: Lise M. Stang-Jakobsen

Linsegryte med rotgrønnsaker og bacon

4 porsjoner

150 g bacon i biter

nøytral olje

1 løk, finhakket

2 hvitløkfedd, finhakket

ca. 1/2 rød chili (etter smak)

2,5 dl røde linser (ukokte)

1 liter kyllingbuljong

3 gulrøtter, i terninger

1 stor sellerirot, i terninger

salt og pepper

urter til pynt

Fres baconet i litt olje på middels varme, men uten at det tar farge. Tilsett løken og la den surre sammen med baconet til løken er blank og myk. Tilsett hvitløk og chili de siste minuttene. Ha i de ukokte linsene og tilsett buljongen, gulrøtter og sellerirot, og la det koke opp.

La suppen trekke under lokk i ca. 30 minutter til grønnsakene er møre og linsene er myke. Smak til med salt og pepper. Server gjerne med urter på toppen.