Prøv disse favorittene
Wenches herlige julefristelser
Wenche Andersens oppskrifter er så populære at hun har fått sin egen kalender på TV 2.
Her er noen av «God morgen Norge»-stjernens nydelige juleretter.

I en årrekke har Wenche Andersen (65) gitt det norske folk inspirasjon til matlagingen gjennom sin faste spalte i «God morgen Norge» på TV 2.
Nå i desember har den populære kokken fått sin egen julekalender på kanalen, og her skal hun dele sine beste juleoppskrifter. «Wenches julekalender» sendes hver dag på TV 2 og TV 2 Sumo, og vi i Her og Nå har fått lov til å dele et utvalg av hennes smakfulle retter.
– Dette er virkelig en drøm som går i oppfyllelse. Da jeg var liten, drømte jeg om å få en julekalender med sjokolade i. Nå har jeg fått en julekalender hvor jeg lager den maten jeg er aller mest glad i, sier hun til TV 2.

Smakfull klassiker
Wenche disker opp med den tradisjonelle klassikeren lettsaltet og røkt juleskinke og lammelår, servert med smakfull waldorf- og valenciasalat.
En hel juleskinke fra svin får du kjøpt både rå og ferdigkokt. En juleskinke veier rundt 6–8 kilo.
Benfrie og mindre juleskinker av svin, eller bayonneskinker, kan kjøpes rå eller kokte.
Hjemmesaltet lammelår
1 lammelår uten mørbrad, ca. 3 kilo
Ca 5 l vann
1 kg fint salt
2 ts salpeter for en rød fargedannelse. Kjøpes på apoteket, men må ofte bestilles
20 g sukker, for avrunding av smaken
Løs opp salt, sukker og eventuelt salpeter i vannet. Legg lammelåret i et egnet kar (ikke i en aluminiumskjele). Fyll på lake til den dekker låret. Sett karet kaldt.
Saltetiden avhenger av lammelårets størrelse. Ved cirka 3 kilo lammelår, bør den saltes i 5–6 dager.
Etter 5–6 dager, vanner du ut låret i cirka 12 timer. Ta lammelåret opp av vannet og legg det i kjøleskapet i cirka ett døgn. Dette gjør vi for at saltet skal fordele seg i kjøttet.
Forvarm ovnen til 125 grader. Pakk låret inn i aluminiumsfolie, gjerne sammen med noen kvister frisk rosmarin. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet. Spissen av termometeret må ikke berøre ben eller fett. Legg låret på rist over langpannen på nederste rille i stekeovnen. Lammelåret er ferdig når termometeret viser 70–72 grader etter cirka 3–3 ½ timer.
Avkjøl lammelåret før det legges kaldt, eventuelt i en mild saltlake sammen med et annet pålegg.
Lammelåret serveres varmt med kålrotstappe og poteter. Eventuelt kan du avkjøle det og bruke det til koldtbordet. Da smaker det godt med litt sennepssaus til.
I stedet for lammelår, kan du også bruke en benfri, røkt juleskinke eller bayonneskinke.

Waldorfsalat
til 4 personer
2 syrlige epler
2 ringer ananas
2–3 stilker stilkselleri
Ca 100 g blå druer
12–14 valnøtter
1 ½ dl kremfløte
1 ½ dl majones
Saften av ½ sitron
1–2 ts sukker
Skjær epler, ananas og stilkselleri i terninger. Del druene i to og ta ut steinene. Grovhakk valnøttene, og husk å holde av noen hele til pynt. Stivpisk kremfløten og bland inn majones.
Smak til med sitronsaft og sukker. Pynt med druer og valnøtter.
Valenciasalat
2–3 epler
1 stor appelsin
2–3 pærer
2–3 ringer ananas (hermetisk, uten sukker)
Ca 100 g blå druer
100 g hasselnøtter eller valnøtter, stek lett i panne uten at de blir brune
Ca 1 ½ dl majones
Ca 1 ½ dl crème fraîche eller pisket krem
Saften av 1 appelsin
Litt sukker
Kryddergrønt, eventuelt kjerner fra granateple
Skjær alt i terninger. Hakk nøttene. Rør sammen majones og crème fraîche. Smak til med saft av appelsin og eventuelt litt sukker eller litt av laken fra hermetisk ananas. Bland sammen frukt og dressing. Dryss litt nøtter over ved servering.
Denne salaten kan serveres både til kjøtt og fisk.
4 sikre sildevinnere
Sild hører jula til, og Wenche byr på fire ulike varianter. En av oppskriftene har hun personlig fått av Thorvald Stoltenberg.
Familien Stoltenbergs sildesalat

Sildesalaten lages med kjærlighet og serveres med kjærlighet. Oppskriften er hentet fra kokeboken «Sild med Stoltenberg».
4–6 kryddersildfileter eller spekesildfileter
3 dl rømme
8 kokte poteter
2 epler
4–5 skiver syltet rødbeter
3–4 sylteagurk
1 liten løk, ca. 2 ss finhakket
2–3 ss rødbetlake
Salt, pepper
Finhakket gressløk eller persille
2–3 egg
Grovt rugbrød og smør til servering
Smak på silden. Er den for salt, kan du vanne den litt ut før den brukes i salaten (cirka 30 minutter kaldt vann, eventuelt skummet melk).
Kok potetene møre og del i terninger.
Skjær sild, epler, kokte poteter og rødbeter i terninger og finhakk løken. Bland inn rømmen og smak til med rødbetelake, salt og pepper. La salaten «hvile» i kjøleskapet minst én time før servering. Salaten holder seg i kjøleskapet 3–4 dager. Pynt med hardkokte egg og persille eller dill.
Server med grovbrød og smør.
Kongelige dansk ripssild

Ca 200 g kryddersild
50 g ripsgelé – 2 ss
½ dl tomatketchup (ikke for søt)
1 rødløk
1 fedd hvitløk
1 ts frisk hakket estragon eller ½ ts tørket
Salt, pepper
Tørk av silden med litt kjøkkenpapir. Del silden i passende biter som passer gaffelen.
Smelt ripsgelé, uten å koke. Tilsett tomatketchup, finhakket rødløk, finhakket hvitløk, finhakket estragon og smak til med salt og pepper. Husk at silden er salt fra før.
Hell laken over silden og mariner under lett press i cirka tre dager. Den bør stå kaldt.
Server silden på rugbrød eller knekkebrød.
Sennepsild
3–4 sildefileter/ kryddersildfileter
1 dl rømme
½ dl majones
Ca ½ dl grov sennep, smak deg frem
1 ts flytende honning
Finhakket dill
Eventuelt grovmalt pepper og litt salt
Skjær sildefileten i biter. Bland sammen resten av ingrediensene. Vend inn sildebitene. Smak til med pepper og eventuelt litt salt.
La silden stå og trekke smak i kjøleskapet 2–3 dager før servering. Oppbevares best kaldt.
Karrisild
2 kryddersildfileter
2 ss rømme
1 ss majones
1 sjalottløk
2 ts karri
½ eple
Ca ½ dl finhakket vårløk eller purre
Finhakket gressløk, dill, persille eller karse
Smak på sildefiletene. Er de salte, bør du skylle av dem i kaldt vann og tørke godt av dem.
Skjær sildefiletene i biter. Bland sammen rømme, majones og finhakket sjalottløk. Smak til med karri. Rør inn eple i terninger og finhakket grønt. Vend sildebitene lett inn i dressingen.
La gjerne silderetten stå og trekke i ett døgn før servering.