Ute til lunsj

Mat i det fri er aller best! Her er smakfulle tips som gir næring og energi til små kropper.

Det er godt å finne varmen i en god suppe. Foto: Fabian Bjørnstjerna, Eksportutvalget for fisk.
Det er godt å finne varmen i en god suppe. Foto: Fabian Bjørnstjerna, Eksportutvalget for fisk. Foto: Le Food Studio
Sist oppdatert

Prøv dette:

Fiskekaker på pinne

La fiskekaker eller fiskeboller være et alternativ til pølsene når noe skal grilles på bålet eller være turmat. Det er like enkelt, og det er en fin variasjon. Fiskekaker kan deles i to eller fire eller i flere trekanter som træs på pinne sammen med for eksempel rød paprika.

Dere kan også skjære fiskepudding i tykke strimler med tykkelse og lengde som passer i lompe eller brød, eller i tykke skiver som får plass i grovt hamburger- eller pitabrød.

Dette gjør dere før turen

Skjær opp fiskekaker eller fiskepudding i trekanter eller tykke strimler og legg dem i matbokser. Gjør det samme med grønnsaker og tilbehør.

NB!

Grillspyd av tre som er tørre, bør legges i vann i 10 minutter, da tar de ikke fyr.

Like godt inne

Alle disse oppskriftene er selvsagt også supre hvis dere vil lage kjapp, enkel og deilig mat og spise inne!

Kremet grønnsakssuppe med reker, laks og torsk

Sjømat er raskt å lage og smaker godt - også på tur. Her gjøres alt i stand på forhånd.

Oppskrift til 4 barn

150 g torskefilet uten skinn og bein

150g laksefilet uten skinn og bein

100 g reker uten skall

2 sjalottløk, finhakket

2 poteter i terninger

2 gulrøtter i terninger

1 finhakket hvitløkbåt

100 g frosne grønne erter

1 purre i tynne skiver

1 ss rapsolje

5 dl grønnsaksbuljong

2 dl kremfløte

1 ss hvitvinseddik

Salt og pepper

Slik gjør du:

Surr alle grønnsakene unntatt ertene i litt rapsolje til løken blir blank.

Tilsett buljong og kok i 10 minutter.

Tilsett fløten og kok videre i 5 minutter.

Mos til en jevn suppe med en håndmoser eller stavmikser.

Smak til med salt og pepper og litt hvitvinseddik.

Skjær fisken i serveringsbiter og dryss over litt salt og pepper.

Legg fiskebitene og ertene i suppen og kok opp.

La trekke i noen minutter og hell det over i en suppetermos. Fordel rekene i store kopper eller plastskåler rett før servering og hell suppen over.

Lag mat på tur

Kokeapparat er kjekt å ha med på tur - spesielt på den tiden det ikke er lov å tenne opp bål i skogen. Stormkjøkken er et enkelt kokeapparat som bruker rødsprit som brensel. Det tar liten plass og er enkelt å bruke.

Husk!

Det er forbudt å ha bål i skogen fra 15. april til 15. september!

Nudelsuppe med blomkål og torsk

Foto: Seafood.no

Super turmat på bål eller primus.

Oppskrift til 10 barn

300 g renskåret torskefilet i terninger (som sukkerbiter)

1 middels blomkålhode skåret i så små buketter dere klarer

3 poser nudelsuppe m/kyllingsmak

½ purreløk skåret i tynne ringer. Husk å vaske purreløken godt!

Hverken nudlene, fiske- eller grønnsaksbitene skal være større enn at de får plass på en suppeskje. Ta nudlene ut av posen, ha dem i en bolle og knus dem til mindre biter med hendene eller en sleiv. Mål opp vann som angitt på posen og pluss på to desiliter.

Ha vannet i en gryte sammen med krydderet som følger med, og blomkålen. Sett gryten over varmen. Tilsett nudler, fisk og purreløk når suppen koker opp. Press lett slik at alle ingrediensene er under vann, men ikke rør i suppen. Når suppen koker igjen, lar du den trekke i 2 minutter, så er den klar for servering. Koker den for lenge, sveller nudlene for mye og fisken koker i stykker. Server straks!

Dette gjør dere før turen

Skjær fisk og grønnsaker i små terninger og legg disse i matbokser. Ta med turkjele og vann, dersom det ikke kan hentes ute.

Tips!

Bruke gjerne hyse, laks, ørret eller annen fisk i stedet for torsk. Sørg for at den er helt fri for ben. Blomkål kan erstattes med for eksempel brokkoli i små buketter, grovt revet gulrot, eller andre grønnsaker. Ha også gjerne oppi friske krydderurter som persille eller dill. Nudelsuppe kan erstattes med nudler, grønnsakbuljong og fritt valgt krydder.

Tilbehør

Grovt brød eller en skive knekkebrød smaker godt til suppen.

Tomatsuppe med kjøttdeig

Det er godt å finne varmen i en god suppe. Denne lager dere raskt på forhånd.

TIPS! Dere kan også bruke tacorester i suppen som ekstra ingredienser. Og husk at dere kan velge blant mange forskjellige varianter av tomatsuppe. Foto:
TIPS! Dere kan også bruke tacorester i suppen som ekstra ingredienser. Og husk at dere kan velge blant mange forskjellige varianter av tomatsuppe. Foto: Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

Oppskrift til 4 barn

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig

2 ss olje til steking

1 pose tomatsuppe

1 boks hakkede hermetiske tomater

1 båt finhakket hvitløk

200 g pastaskruer, gjerne fullkorn

Lag tomatsuppen som anvist på pakken. Kok pastaen.

Stek kjøttdeigen sammen med finhakket hvitløk på sterk varme. Ha over tomatene og rør det sammen. Tilsett kjøttdeigen og pastaen i suppen.

Brennsnute med vossakorv

Brennsnute er en god, gammeldags, norsk tradisjonsrett. Kan minne om en krysning av ertesuppe og grønnsaksuppe. Her får du en rask og enkel variant.

Oppskrift til 4 barn

Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

1 hel vossakorv, 1 pose ertesuppe, 1 pk. dypfryst lapskausblanding

Slik gjør du:

Lag ertesuppen etter anvisning på posen.

Ha i lapskausblandingen og la det koke opp.

Ta skinnet av vossakorven og del den i terninger. Ha den i suppen og la det småkoke i cirka 5 minutter.

Ost- og skinkehorn

Horn er deilig turmat. Det fine er at du kan fryse dem og ta dem opp etter behov. Oppskriften gir cirka 18 horn.

Gjærdeig:

Deilige ost- og skinkehorn. Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter
Deilige ost- og skinkehorn. Foto: Opplysningskontoret for meieriprodukter

1 kg hvetemel

Tips!

  • Du kan godt bytte ut margarinen med smør eller en skvett olivenolje.
  • For en sunnere variant: Velg en blanding med 500 g sammalt mel og 500 g fin spelt.
  • Du kan fylle hornene med nesten hva du vil, for eksempel salami og ost, eller hva med pesto og kalkun?

1 pose tørrgjær

2 ss sukker

1 ts salt

65 g margarin

2 ½ dl melk

2 ½ dl vann

Fyll:

18 skiver kokt skinke

36 skiver hvitost

2 egg til pensling

Ev. 2 dl sesamfrø eller valmuefrø til pynt

Ha alt det tørre i en bolle. Smelt margarin, ha i væske og varm det til 37 °C. Rør væsken godt inn i melblandingen. La deigen heve i 1 time, slå den ned og la den heve 1 time til.

Del deigen i tre. Kjevle ut runde pizzadeiger. Del dem i seks trekanter hver. Ha én skinkeskive og to osteskiver på hver trekant, og rull sammen én og én, begynn på den bredeste siden.

Legg hornene på et stekebrett med bakepapir. La dem heve i 20 minutter.

Pensle med vispet egg og strø over sesamfrø. La dem steke på 200 grader i 15-20 minutter, til de er gylne. Avkjøles på rist.

Foto: Fabian Bjørnstjerna, Eksportutvalget for fisk, godfisk.no, Opplysningskontoret for kjøtt og Opplysningskontoret for meieriprodukter, Seafood.no

Kilder: fiskesprell.no, godfisk.no, og matprat.no

Les også:

Turmat for barn

Enkle supper barna elsker

Bursdag i det fri

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også