Kaker uten sukker og gluten
Sunnere fristelser
Dere kan fint sørge for mindre sukker og hvetemel, men fortsatt servere deilige kaker. Her er lekre tips.
Sjekk ut
bloggen til Cecilie Theiste-Bratli her på fristendelavkarbo.no
Ordforklaringer
- Sukrin er basert på et naturlig stoff som blant annet finnes i pærer, melon og sopp. Det brukes som sukker, har samme konsistens, og er nesten like søtt. Finnes også i melisvariant. Det selges på helsekosten og i noen velassorterte dagligvarebutikker.
- Mandelmel kjøpes i helsekostforretninger.
- Fiberhusk brukes for å binde deigen sammen. Det lages av skall fra psylliumfrø og består av 85 % fiber. Fås på helsekosten og i velassorterte dagligvarebutikker.
- Bakepro er en type myseprotein som erstatter mel. Fås på super'n i glutenfrihylla.
- Pofiber er et potetbasert produkt som bidrar til å gi deigen fylde. Du finner det i glutenfrihylla i butikken.
- Ekte vanilje (pulver eller essens) anbefales i disse oppskriftene, og det fås på helsekosten. Dere kan selvsagt også bruke vanlig vaniljesukker.
Mange foreldre og barnehager er opptatt av å redusere sukkermengden til barna, og å unngå sukkertabbene. Dere kjenner dere sikkert igjen: Med kaker og brus hver gang et barn fyller år, blir det fort mye til sammen.
For mye sukker
Det er flere måter å løse dette på: Noen serverer for eksempel biter av grønnsaker og frukt i stedet. Og det kan være helt supert. Det går også an å finne alternativer til sukker og hvitt mel. Vi har fått råd av blogger, lærer og forfatter Cecilie Theiste-Bratli. I fjor kom hun med kokeboken «Fristende lavkarbo», den er full av lekre oppskrifter, som nok frister flere enn dem som faktisk sverger til lavkarbo.
- Jeg er ikke opptatt av at barn absolutt ikke skal ha karbohydrater, men det er et kjent problem at mange barn får i seg altfor mye sukker, sier hun.
Slik unngår du at barnet blir overvektig.
I boken bruker Theiste-Bratli naturlige råvarer, som egg, smør, ekte vanilje og kakao. I stedet for hvetemel bruker hun blant annet kokosmel:
- Det har en mild kokossmak, som barn liker, sier hun.
Og i stedet for sukker bruker hun Sukrin, en naturlig sukkererstatning som ikke påvirker blodsukkernivået (les mer om dette under «Ordforklaringer»).
For Theiste-Bratli er det et poeng å holde seg til få og enkle ingredienser, som er lette å få tak i. For, som hun sier:
- Blir oppskriftene lange og kjedelige, vet jeg med meg selv at jeg ikke gidder!
Alle oppskriftene er dessuten glutenfrie. Det er jo en del barn (og voksne) som ikke tåler det, og det er praktisk og hyggelig å kunne lage noe godt som alle kan spise.
Pepperkakeby
Vi har testet ferdige pepperkakedeiger. Men pepperkakemoro går helt fint an uten gluten også. I denne oppskriften står det sukker, i deigen kan dere erstatte det med Sukrin hvis dere vil. Men til montering må dere bruke ordentlig sukker.
4-5 dl fin glutenfri melblanding
1/2 dl pofiber* (se ordforklaring)
2 ts malt kanel
1 ts malt ingefær
1 ts m alt nellik
1/2 ts malt kardemomme
1/2 ts natron
100 g smør
3/4 dl sirup
2 ss vann
Sukker til montering.
Tips! Fin melblanding fra Semper eller Finax passer til denne oppskriften. Du finner dem i glutenfrihylla på super'n.
Slik gjør du:
- Hell melblanding, pofiber, sukker, krydder og natron i en kjøkkenmaskin. Tilsett smøret i små biter sammen med sirupen. Bland godt. Hell i vannet gjennom det lille hullet i lokket og maskinen til deigen er jevn og fin. La deigen hvile i kjøleskap noen timer eller over natten.
- Sett ovnen på 275 grader. Tegn en mal på papir av slik dere vil ha by-silhuetten. Strø litt melblanding på benken og kjevle deigen tynn, 2-3 mm.
- Legg leiven på en bakepapirdekket stekeplate og skjær ut formen. Skjær også til en bunnplate til by-silhuetten.
- Stekes midt i ovnen i 5-7 minutter.
- Pynt med melisglasur og monter silhuetten til bunnplaten med smeltet sukker. Til vinduer kan dere lime på gelatinplater (med smeltet sukker).
Enkel sjokoladekake
5 egg
Sjokoladekrem
100 g mørk sjokoladekake
3 dl fløte
Smelt sjokoladen i vannbad eller på svak varme i en teflonkjele. La den avkjøles. Pisk fløten til krem og vend den avkjølte sjokoladen inn i kremen.
Tips
Barn vil gjerne ha mindre kakaosmak enn voksne, så smak dere frem.
1 dl Sukrin
4 ss mandelmel
2 ss kokosmel
3-5 ss kakao
2 ts bakepulver
1 ss fiberhusk* (se ordforklaring)
50 g smeltet smør
Pisk egg og Sukrin luftig. Bland sammen det tørre og bland det inn i eggedosisen. Rør til slutt inn smeltet smør. Smør en liten langpanne eller en springform på 20 cm i diameter og hell i røren. Kaken stekes midt i ovnen på 175 grader i 25-30 minutter.
Der ikke annet er oppgitt, er oppskriftene hentet fra kokeboken «Fristende lavkarbo» av Cecilie Theiste-Bratli (Lille Måne).
Foto: Forlaget Lille Måne
Bløtkake med jordbær og vanilje
Bunn
6 egg
1 dl Sukrin
4 ss mandelmel
4 ss kokosmel
1 ss fiberhusk
2 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
100 g smeltet smør
Vaniljekrem
2 eggeplommer
4 ss Sukrin
1/2 dl fløte
1/2-1 ts vaniljeessens eller -pulver
50 g smør
2 dl fløte til krem
Bland alle ingrediensene unntatt smør i en kjele. Kok opp og rør hele tiden til det tykner. Ta kjelen av platen. Rør inn smøret i biter og la kremen avkjøles. Pisk krem og bland den inn i sausen når den er kald.
Smør en kakeform på 22 cm i diameter med smør. Pisk egg og Sukrin til eggedosis. Bland sammen det tørre og rør det inn i eggedosisen. Ha til slutt i smeltet smør. Kaken stekes midt i ovnen på 175 grader i 25 minutter. La den avkjøles og del den i to lag. Fyll den med vaniljekrem og skiver av jordbær eller banan. Pynt den med jordbærkrem og søte lys.
Jordbærkrem
300 g jordbær
3 ss Sukrin
3 dl fløte til krem
Mos bær og Sukrin sammen til en puré med stavmikser. Pisk krem. Bland pureen og kremen forsiktig sammen.
Cupcakes
ca. 12 muffins
4 egg
4 ss Sukrin
1 ts vaniljepulver
1 ts bakepulver
1 dl kokosmel
1 dl fløte
Denne oppskriften er hentet fra Bakeglede uten sukker av Annika Rogneby (Lille Måne). Du kan også finne flere ideer i vår sak En oppskrift- 20 muffins.
Topping - tre forslag:
Sjokoladekrem
100 g mørk sjokoladekake
2 eggeplommer
3 dl fløte
Smelt sjokoladen i vannbad eller på svak varme i en teflonkjele. La den avkjøles. Pisk eggeplommene lett sammen og rør dem inn i sjokoladen. Pisk krem og vend den forsiktig inn til slutt.
Ostekrem
200 g Philadelphia-ost
1 ts vaniljepulver eller noen dråper essens
6 ss Sukrinmelis
100 g mykt smør
Visp osten luftig og rør inn resten av ingrediensene.
Jordbærmousse
300 g jordbær
3 ss Sukrin
3 dl fløte
3 plater gelatin
Lag jordbærpuré av tinte bær og Sukrin, bruk stavmikser. Bruk en skje til å gni pureen gjennom en sil hvis du vil fjerne frøene.
Legg gelatinplatene i kaldt vann. Varm opp en liten mengde puré i en kjele. Klem vannet godt ut av gelatinplatene og løs dem opp i den varme pureen. Bland dette inn i den kalde pureen.
Pisk krem og vend den litt etter litt inn i pureen. Pynt kakene og la dem avkjøle seg i kjøleskap.
Sjokolademuffins
12 små eller 6 store
2 egg
1 1/4 dl Sukrin
15 g smeltet smør
25 g smeltet mørk sjokoladekake
1/4 dl crème fraîche
1 dl Bakepro
1/2 dl mandelmel
1 1/2 ss kakao
1 ts bakepulver
1/2 ts vaniljeessens
Sett ovnen på 175 grader. Visp egg og Sukrin til eggedosis. Rør sammen smeltet sjokolade, smeltet smør og crème fraîche i en egen skål, og ha det i eggedosisen. Bland alle de tørre ingrediensene og ha dem oppi også. Bland til røren blir jevn. Fordel den i muffinsformer og stek midt i ovnen i 15-20 minutter.
Matmuffins
Det kan være stas med noe ekstra selv om det ikke er søtt, også!
6-8 stk.
4 skiver bacon
1/2 gul løk
3-4 økologiske egg
1 dl kremfløte
1 dl crème fraîche
Salt og pepper
2 dl revet ost
Sett ovnen på 180 grader og smør et muffinsbrett med smør. Surr baconbiter sprø i litt smør og ta dem ut av pannen. Surr finhakket løk til den blir gyllen. Bland sammen egg, fløte, crème fraîche, krydder og ost. Ha bacon og løk i røren før du fordeler den på muffinsbrettet. Stekes i 20 minutter.
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
Les også:
Sukkeralternativene du bør velge
Hvorfor ikke lage sunt godteri?
Flere glutenfri- og lavkarbo-oppskrifter
Denne saken ble første gang publisert 15/12 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.