Matpakke til barna
La barna få middag i matpakka
Middag er topp nistemat i barnehagen og på skolen. Sunt og mettende, og ikke minst godt!

Lag ekstra store porsjoner når dere skal ha noe til middag som kan egne seg i matboksen. Koteletter, et par hjemmelagde karbonader, kylling og spansk omelett er for eksempel fine kandidater. Dere kan også steke opp en rasjon med egen matpakkemat, og fryse ned, og så ta ut kvelden før eller tidlig om morgenen. Her er noen oppskrifter:
Marinerte nakkekoteletter
Legg nakkekoteletter i en marinade av balsamicoeddik, olivenolje, hvitløk i biter, kanel og pepper. Tilsett litt havsalt rett før steking. Ha alt i en ildfast form og sett den lavt i ovnen med aluminiumsfolie som lokk. Stek på 150 grader i 1-1 1/2 time.
Kyllinglår
Ha rå kyllinglår (gjerne frosne) i en smurt form og strø over litt havsalt, pepper og oregano. Stek dem midt i ovnen på 150 grader til de er gjennomstekte (rundt en time). Prøv gjerne et dryss kanel i stedet for oregano - du skal se det blir suksess!
Andre varianter: Her får du kyllinglår på fire måter

Forslag til innhold:
3 stk. lefse eller tortillaer
100 g Kremost Krydder
1 stk. vårløk
½ eple
Litt finstrimlet isbergsalat,
1 stk. kyllingbryst, stekte rester av grillkylling eller annet kjøtt
½ rød paprika
1,5 dl lettrømme
½ ts salt
¼ ts pepper
100 g revet gulost
Ovnsbakte cherrytomater
Legg cherrytomater og litt frisk timian i en smurt form, ha over litt frisk hvitløk, havsalt og et par ss olivenolje. Stek i 8-10 minutter i ovnen ved 200 grader til skallet trekker seg nedover.

Les også: 15 tips som får kresne barn til å spise godt
Pizzasnurrer til lunsj
Ingredienser:

50 g gjær
3 dl ekstra lett melk
½ ts salt
1 ss olje
4 dl sammalt hvete, grov
4 dl hvetemel
Fyll:
3 ts pesto
3 ss ketchup (evt pizzasaus eller tomatpuré)
1 stk rød paprika
2 ss olje
2 stk tomat
100 g kjøttpølse eller kokt skinke i terninger
150 g revet hvitost
Fremgangsmåte:
1 porsjon = 16 pizzasnurrer
Smuldre gjæren i en bolle. Varm melken til 37 °C. Hell litt av melken over gjæren og rør til den er oppløst.
Tilsett resten av melken, olje, salt, sammalt mel og det meste av hvetemelet.
Arbeid deigen smidig med maskin eller for hånd til deigen slipper bakebollen.
Dryss litt mel over, dekk med plast og hev ca 1 time. Strø litt mel på bordet og kjevle deigen ut til et rektangel.
Fordel fyllet utover. Rull sammen fra langsiden og skjær rullen i ca. 16 like store biter. Plasser snurrene på et stekebrett.
Etterhev på et lunt sted i 40 minutter og stek snurrene ved 200 °C midt i ovnen i ca. 20 minutter. Kan fryses og tines opp igjen.
Les også: Til hjemmekos - her er 7 pizzaer du må smake
Et helt lite måltid:
Omelett er super nistemat! For eksempel en spansk variant med egg, løk, poteter og paprika.
En god balanse
- Tenk litt på sammensetningen til måltidet i matpakka. Det bør inneholde både proteiner, sunt fett og antioksidanter, sier Merete Hansen-Møllerud. Hun er klinisk ernæringsfysiolog og kostveileder.
Hun gir følgende oversikt som en pekepinn:

- Gode proteinkilder: Kjøtt, fisk, skalldyr, egg, hvite oster, nøtter og frø.
- Gode fettkilder: Oliven, avokado, nøtter, fet fisk, dressing med olivenolje eller rapsolje.
- Gode antioksidantkilder: Grønnsaker, bær, frukt og krydder.
- Lag for eksempel en salat enten med kyllingbiter, kokt skinke, spekeskinke, reker, peppermakrell, tunfisk, kjøttboller eller lignende. Heller du over en dressing av olivenolje og sitron, så er du i mål, sier Hansen-Møllerud.
Kilder: Ernæringsfysiolog Merete Hansen-Møllerud, «Matpakka» av Marit Røttingsnes Westlie (Cappelen Damm), melk.no og Helsedirektoratet