Hurra for eplet
I dag feirer vi den offisielle Epledagen. Jubilanten lar seg plukke og tilberede på uendelige måter.
Pallplass
I den første olympiaden i år 776 f.Kr. fikk seierherren et eple i premie.
Saftige, fruktige og fulle av smak. Et eple om dagen er bra for så og si alt. Og akkurat nå faller de mot bakken. Disse nyttige, saftige og smakfulle eplene er proppfulle av vitaminer og mineraler, akkurat hva man trenger før høsten virkelig begynner.
Epler er også godt likt av de fleste. Serverer du epler, er det altså ganske sikkert at gjestene liker det de får. I alle fall om du har en skikkelig oppskrift.
Epledagen
Epledagen ble etablert av Opplysningskontoret for frukt og grønt allerede i 1990.
- Denne dagen bør feires med epler på menyen, sier matkonsulent Toril Gulbrandsen i frukt.no.
Hun synes det norske eplet så absolutt fortjener sin egen spesielle dag.
- Eplet er en av våre aller største frukter og noe av det fineste vi produserer i landet her. Det er en fantastisk råvare, og vi er så heldige som kan glede oss over de norske eplene hver høst. Vi i Opplysningskontoret, og mange med oss, synes selvfølgelig at de er verdens beste, ler Gulbrandsen.
- Dessuten har eplet blitt brukt som både ungdomskilde og medisin.
Anvendelig frukt
Stor frukt
Det største eplet som er registrert i Norge er et Armoa-eple fra Gvarv. Det ble høstet i 2009 og veide hele 677 gram.
Epler har vært en del av kostholdet i tusenvis av år. Det kommer opprinnelig fra Kasakhstan og Kaukasus, men har vært en del av norske mattradisjoner og produksjon i en årrekke. Det ble faktisk funnet eplerester i Osebergskipet fra en gang på 800-tallet. Historien ellers er også full av epler og dets eksistens. Til og med Adam og Eva gasset seg med epler. Akkurat det eplet, den forbudte frukten, smakte kanskje ikke så godt. Ikke det eplet snøhvit trykte i seg, heller. Men ellers finnes det omlag 20 000 ulike eplesorter å velge mellom. De er sure, søte og syrlige. Faste, melne eller porøse. Om du ikke har et favoritteple, vil du kunne klare å finne ett om du går grundig til verks. I Norge er det Aroma som er den største eplesorten med ca. 30 prosent av markedet. Rød Gravenstein ligger som nummer to.
- Kjølige netter og varme dager er perfekte forhold for epledyrking, sier Gulbrandsen i Opplysningskontoret.
Hun oppfordrer alle til å prøve ut en ny oppskrift med eple på den store dagen.
Vi spiser over 12 kilo epler hver i året. Og i dag synes jeg alle skal prøve noe nytt. Hva med å wokke seg en middag med epler? Høres ikke det spennende ut, sier hun.
- Eller hva med den kjempeenkle snackvarianten: Oppdelt eple med litt vaniljekesam som dipp. Vi spiser dobbelt så mye epler bare det er oppdelt!
Selv skal opplysningskontoret for frukt feire dagen i den nye Mathallen i Oslo.
- Der skal vi være hele dagen, feire og dele ut godsaker til de som stikker innom. Vi vil at folk skal fortsette å spise epler. Og akkurat nå kan vi bare glede oss over den norske eplesesongen, sier Gulbrandsen.
For noen er eplet et symbol på konsernet Apple, de smykker alle sine tekniske maskiner med frukten. De har høstet grovt siden det frøet ble plantet, for å si det mildt. Vi andre får heller nyte det vi finner i hagen eller på butikken. For akkurat nå bugner det av de norske eplene over alt. Og lite er så anvendelig som akkurat epler. De kan brukes til forrett, hovedrett eller dessert. Epler kan nytes rå, som pålegg eller de kan drikkes. De kan lekes med, også. Sjongleres, kastes eller plasseres på hodene til folk. Og skytes på. Eplene, altså.
Fruktige tips
- Når du kutter opp epler, legg eplebåtene i litt sitronvann. Da blir de ikke mørke i fruktkjøttet.
- Lage epledipp? Bruk vaniljeyoghurt og en god dose kanel.
- Kutt opp et eple, strø på kanel og sukker og sett det i mikroen i ett minutt.
- Bakt eple smaker godt med nøtter, rosiner og litt vaniljesaus.
- Epler holder seg minst 10 dager lenger om de legges i kjøleskapet. For lengre lagring bør eplet ha en lagringstemperatur på 1-2 grader og en luftfuktighet på 95 %.
- Spis et eple etter maten. Det renser tenner og gir deg frisk pust.
Men aller best er de om de spises. Her er noen oppskrifter som kanskje kan gi deg en ny opplevelse av frukten. Det er bare å gå ut og plukke. For eplene faller ikke så langt fra stammen på et tre nær deg.
Kilde: www.frukt.no
Deilige oppskrifter med eple
Prøv noen av disse :
Hermetiserte epler
Ingredienser
1 liter vann
300 gram sukker
Faste og syrlige epler
Fremgangsmåte
- Kok sukkerlake av 300 gram sukker og 1 liter vann. Når sukkeret har løst seg opp er sukkerlaken klar.
- Eplene skrelles og deles opp i båter. Trekk frukten forsiktig i sukkerlake ved 80-90 grader, til den blir mør. Det vil ta ca. 15-20 minutter.
- Legg deretter frukten over på rene og varme glass. Sukkerlaken kokes deretter opp igjen, siles og helles over frukten på glassene.
- Hell på slik at glassene nesten renner over. Tørk om nødvendig av kanten med en ren klut og skru på lokket. Avkjøl og skru lokket fastere på før glassene settes kjølig for lagring.
Eplevafler
Revne epler i vaffelrøre gir deg ekstra smakfulle og saftige vafler, og smaker nydelig til kaffen eller som dessert med f.eks. eplemos og en liten skje med krem.
Ingredienser
4 stk egg
4 dl lettmelk
Fremgangsmåte:
Bland alle de andre ingrediensene til en glatt røre. La røren svelle i minst 20 minutter.
Riv eple på rivjern og bland inn i røren rett før du steker vaflene. Stek vaflene i smurt vaffeljern til de er gylne.
Server vaflene med is og friske bringebær eller eplemos og en liten skje med krem. Dryss gjerne litt ekstra kanel over før servering.
2 ss sukker
1 ts bakepulver
1 dl soyaolje
150 g sammalt hvete, fin
200 g hvetemel
2 stk eple
saften av ½ stk sitron
1 ts malt kanel
Epleterte
Det finnes vel ikke grenser for hvor mange oppskrifter det er på epleterter og eplekaker. Denne har lokk av mandler som gir ekstra smak og saftighet. Terten kan utmerket godt fryses.
Ingredienser
225 g hvetemel
2 ss sukker
125 g smør
Slik gjør du:
Rør sammen ingrediensene til mørdeigen, gjerne i foodprosessor.
Kjevle den ut og kle en paiform med løs bunn.
Prikk deigbunnen godt, dekk med bakepapir som klemmes godt ned over deigen.
Sett formen i kjøleskapet i minst 30 minutter.
Forvarm stekeovnen til 175 °C og forstek pai bunnen (med papiret på) i ca. 15 minutter.
Skrell eplene, stikk ut kjernehusene og skjær eplene i tynne båter.
Mal mandlene og rør dem sammen med sukker, smør, egg, fløte og hvetemel.
Fjern papiret fra pai bunnen og dekk bunnen tett med eplebåter.
Smør mandel kremen forsiktig over eplebåtene og stek videre til terten er fast og gyllen - ca. 20 minutter.
Server epleterten lun med for eksempel is, vaniljesaus, rømme eller vispet krem.
1 stk egg
Fyll:
4 stk eple
175 g mandler
150 g sukker
1 ss smør
2 stk egg
2 ss matfløte
1 ss hvetemel
Alle oppskrifter: www.frukt.no
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
Les også:
Flekkfjerning: Ta knekken på flekken
Tidsklemma - få en bedre morgen
Slik lager du passe store porsjoner
Denne saken ble første gang publisert 16/10 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.