Fiskemat barna liker
Å få barna til å spise fisk handler i stor grad om å gjøre maten spennende. Du kommer langt med milde filetbiter, fargerike grønnsaker og ord som «skattkiste».

Havets skattkiste
Denne oppskriften er laget i forbindelse med Fiskesprell-prosjektet, et samarbeid mellom Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Eksportutvalget for fisk for å få barn til å spise mer sjømat.
Vi brukte fersk fiskefilet av ørret, brokkoli, paprika, sukkererter, gulrot og blomkål. Velg det dere liker best, gjør det gjerne fargerikt. Over hadde vi crème fraîche, olivenolje, havsalt og pepper og en dæsj frisk sitronmelisse. Frisk basilikum setter også ekstra god smak på denne retten.
Slik går du fram:
Smør et stykke aluminiumfolie med smør eller olje til hvert barn - og voksen. La alle velge de ingrediensene de selv ønsker. Husk navn på pakken! Stekes i ovn på 220 grader i cirka 25 minutter.
La barna være med!
La barna være med og gjøre innkjøpene, og gi dem oppgaver når dere kokkelerer. Da blir det så mye morsommere å spise fiskematen etterpå.

Fine fisketips for småbarnsforeldre
- Laks og ørret er populært blant barn - rosa og fine som de er. Torsk og sei er milde på smak, og er også gode valg. Har dere en god fiskedisk i nærheten, så prøv gjerne ut andre varianter også: Brosme og isgalt er eksempler på milde gode varianter - og så har de morsomme navn, og det er slett ikke uvesentlig!
- Bruk gjerne hvitløk, friske urter og annet som gir god smak.
- Press frisk sitron over den ferdige retten - det gir deilig smak og C-vitaminer på kjøpet.
- Boltre dere med masse fargerike grønnsaker.
- Bruker dere filet, vær nøye med å få vekk alle beina. Slik renser du fisk.
- Fiskegrateng er mildt og deilig - alltid populært. Det samme gjelder fiskekaker og -pudding. Lag gjerne disse rettene selv. Da kan du sørge for masse fisk, og du har full kontroll på hva barna får i seg. Det er faktisk veldig lettvint - oppskriftene finner du her:
En fiskefarse til kaker eller pudding slenger du sammen på 1-2-3. Hjemmelaget fiskegrateng er heller ingen stor kunst. Men godt er det - og garantert populært.
Hjemmelaget fiskegrateng
500 g fiskefilet, for eksempel torsk, sei, hyse - frossen eller tint.Tips! Dere kan også bruke kokt fisk, for eksempel rester fra dagen før.
3 ss smør
2-3 ss mel
5 dl H-melk eller fløte/vann
2 egg
havsalt
pepper
muskat
2 vårløk eller ½ purreløk
6 ss brødrasp
Ha ev. oppi litt makaroni også
Fiskefarse
200-300 g fiskefilet (helst hyse,torsk, sei), fersk eller frossen
1 dl helmelk/fløtemelk

1 egg
1 ss potetmel (2 hvis fersk fisk)
1 ts havsalt
1/2 ts malt muskat og litt pepper
Kjør alt i en kjøkkenmaskin.
Tips!
Med lik temperatur på melk/fløte og fisk er det lettere å få en jevn farse.
Fiskekaker
1 porsjon fiskefarse, tilsett gjerne litt gressløk, mais, hvitløk, persille eller basilikum før du kjører massen glatt.
Form passe tykke kaker, bruk en spiseskje som du dypper i vann, og stek fiskekakene i smør til de er gylne og gjennomstekt.
Tips!

Dere kan tilsette mye godt hvis dere vil ha enda mer smak. For eksempel friske urter, chili eller ingefær.
Se video: Hvordan lage fiskekaker.
Fiskepudding
Ha fiskefarse jevnt i en form. Stek i vannbad i stekeovnen i 40-60 minutter på 175 grader.
Fiskepuddingfigurer
Har dere en fiskepudding og pepperkakeformer lager dere kjapt artige figurer!
Til matpakka, som pålegg eller stekt til middag.
Det som blir til overs, kan dere ha i en stuing eller fiskegrateng, eller bare steke i småbiter i pannen.
Wok med fisk

En fin måte å få barn til å spise grønnsaker på. Velg en fast fisk, som flyndre eller steinbit.
Til 4 personer
600 g flyndre- eller steinbitfilet
1 stor gulrot i tynne strimler
½ paprika i strimler
½ blomkålhode i små buketter
1 stilk brokkoli i små buketter
100 g sukkererter i grove strimler
3 ss olje
1 ss soyasaus
2 dl fiskebuljong (vann+terning)
2 ts potetmel
3-4 ss sweet and sour-saus (kjøpt ferdig)
salt, pepper
Oppskrift fra seafood.no
Steinbit i Wok
Til 4 personer
600 g steinbitfilet eller annen fast hvit fisk
1/2 ts femkrydder*
salt og pepper
1 dl olivenolje
150 g brokkoli i små buketter
1 liten gulrot i strimler
2 vårløk i biter
1 ts finrevet frisk ingefær
1/2-1 rød chili
2 finhakkede hvitløkbåter
1 finhakket løk
1 dl fiskebuljong/kraft
1/2 dl soyasaus
1/2 ts Maizena-mel
Rens grønnsakene og kutt dem i strimler eller skiver. Del brokkolien i små buketter og skjær stilken i skiver. Skjær fiskefileten i terninger på 3x3 cm, pass på at alle bein er fjernet. Varm oljen i en wokpanne til den ryker. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss litt salt og pepper over. Stek brokkoli, gulrot, kinakål og purre i 2-3 minutter på sterk varme og legg dem over fisken på fatet. Gjør deretter det samme med løk, hvitløk, ingefær og chili. Tilsett soyasaus og fiskebuljong og jevn med Maizena.
Smak til med femkrydder og ev. salt og pepper. Hell sausen over fisken og grønnsakene. Server med kokt jasminris.
*Femkrydder er en kinesisk krydderblanding som du får kjøpt på innvandrerbutikker.
Øvrige kilder: matoghelse.no, side2.no, plusstid.no, dinmat.no, folkekokkene.no og godfisk.no
Les også:
Blir barn smartere av å spise fisk?
Hvordan lage panerte seifileter
