Tips til bursdagsfeiring
Bursdag i det fri
Utebursdag er stor stas. Når det er kaldt, er for eksempel mat på bålet en sikker vinner. Her er oppskrifter og tips om aktiviteter.
Stor stas
Feiring utendørs er noe alle kommer til å huske med glede. Dere kan være i hagen, i en park eller et skogholt. Har dere festen i nærheten av hjemmet, kan det meste av maten forberedes inne og fraktes med rett før tilberedning eller servering.
Brød på pinne
4 dl hvetemel
1 ts salt
2 ts bakepulver
5 ss olje
ca. 1 1/2 dl vann
Bland det tørre. Tilsett olje og vann og rør sammen til en glatt, ikke for klissete deig. Ha litt olje rundt deigen, og legg den i en brødpose. Oljen gjør at deigen ikke klistrer seg til posen. Deigen skal være litt seig. Spikk pinner og gni dem inn med litt smør. Trill en deigklatt mellom hendene til en lang pølse. Surr den rundt pinnen i en tett spiral. Stek over glørne, og snu pinnen ofte - åpen ild gir svartbrent brød. Når deigen har est ut og fått en gyllenbrun skorpe, er den ferdig.
Fruktspyd på bålet (4 porsjoner)
1 pære
1 appelsin
1 eple
1/2 frisk ananas
Skjær frukten i passe biter, dette kan dere gjøre på forhånd, og ta med i en boks. Sett bitene på spyd og varm dem gjerne over bålet. Som ekstra tilbehør: Ta med sjokoladesaus, og dypp fruktbitene i denne.
Mmm ... muffins!
Muffins er alltid populært. Perfekt å ta med på tur i sin medfølgende emballasje. Her er noen forslag.
Sjokolademuffins
Ingredienser til 12-16 stk.:
Ut på tur aldri sur!
Underholdning for barna
- Ta med rumpeakebrett og lag en akekonkurranse. Mål hvor langt dere aker, eller hvem som aker nærmest en blink i snøen. Akestafett er gøy og holder små kropper varme. Del inn i små lag, og hver deltager må løpe opp til nestemann i rekka før han setter utfor bakken.
- Er det kram snø, lag en stor snømann sammen. Pynt den med krone, og gå rundt den mens dere synger bursdagssangen.
- Begynner gjestene å bli kalde på føttene - lek sisten.
- En skatt kan lett gjemmes i snøen. Finn frem noen små spader til hjelp, og skattejakten er i gang.
- Lag en liten sklie, og fyll små plastflasker med vann - det er moro å se hvor langt de kommer.
100 g smør
2 egg
2 dl sukker
4 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver eller 1 ts natron
1 ts salt
3 ss kakao
2 ts vaniljesukker
1 dl melk eller kefir/kulturmelk
100 g kokesjokolade
Forvarm ovnen til 200 grader. Smelt smør og ha i melken. Visp sammen egg og sukker til eggedosis. Bland forsiktig inn det tørre til en jevn blanding. Ikke rør for mye i røra - da kan den bli veldig tykk. Fyll cirka 2/3 av muffinsformene. Knekk opp kokesjokoladen og fordel bitene i formene. Stek midt i ovnen i 12-15 minutter.
Tips!
Bytt ut melken med kefir eller kulturmelk - da blir de ekstra saftige.
Glasur
Skal dere spise dem innendørs, kan dere godt toppe dem med glasur.
Her er et forslag:
250 g melis
85 g smeltet smør
1,5 ss kakaopulver
1 ts vaniljesukker
2,5 ss sterk kaffe
Blåbærmuffins med kli
Her er en sunnere variant - og like god!
Ingredienser: Cirka 12 stk.
Husk varm drikke
I kulden er det bra med varmt drikke på termos. Gode forslag er te, buljong, solbærtoddy, kakao og kokt vann med nypeekstrakt.
120 g havrekli eller hvetekli
120 g hvetemel eller spelt
1,5 ts bakepulver
1 klype salt
100 g uraffinert sukker
120 g blåbær (fryste bær trenger ikke tines)
2,4 dl naturellyoghurt
2 ss olje (uten smak)
1 ts vaniljeessens
2 egg, romtempererte
Forvarm ovnen til 180 grader. Bland alt det tørre forsiktig og ha i blåbær. Bland yoghurt, olje og egg i en egen bolle. Ha blandingen over de tørre ingrediensene. Vend forsiktig med en slikkepott til du ikke lenger ser spor av mel. Blandingen blir klumpete, men motstå fristelsen til å røre for mye. Fyll opp muffinsformene til cirka 3/4. Stek dem i 20-25 minutter, til de har stivnet og er gylne.
Tips!
Blåbærene kan byttes ut med andre sorter bær, rosiner eller tørket frukt.
Gulrotmuffins med valnøtter
Disse muffinsene er nok helt umulig å motstå, og supre å ha med på tur!
Ingredienser:
4 stk egg
Gulrotmuffins
Fremgangsmåte
Ha egg, smeltet smør, syrnet melk og sukker i en bakebolle og visp sammen.
Bland i hvetemel, kardemomme og bakepulver. Rør til slutt inn revet gulrot.
Fordel deigen i 20 - 22 mellomstore muffinsformer. Dryss over finhakkede valnøtter
Stek i forvarmet ovn ved 200 grader i 12 - 15 minutter.
Pynt med melisglasur og raspet appelsin.
1 dl smør smeltet
2 dl cultura naturell
2 dl sukker
6 dl hvetemel
2 ts malt kardemomme
2 ts bakepulver
2 dl gulrot revet
100 g valnøttkjerner finhakket
melis til pynt
1 stk appelsin, revet skall til pynt
Kyllingspøkelser
Spennende kombinasjon av kylling og brød.
Pizzadeig til 8 porsjoner:
25 g gjær
2 1/2 dl vann, lunket
Noe godt i magen
Minipizza
Bruk samme oppskrift til pizzabunn som kyllingspøkelsene eller ferdig pizzabunn.
Fyll:
1 dl pizzasaus
100 g kjøttboller eller pepperonipølse
200 g ost
Kjevle ut deigen, og trykk ut sirkler med glass, cirka 6 centimeter i diameter. Legg bitene på en stekeplate dekket med bakepapir.
Smør pizzasaus på og dryss på ost og kjøttboller eller pepperoni. Stekes midt i ovnen på 250 grader i 5-8 minutter.
2 ss smeltet smør
1/2 ts salt
6 dl hvetemel
Fyll:
8 stekte kyllinglår
4 ss pizzasaus
200 g ost, cirka 8 skiver
Rør ut gjæren i lunket vann og tilsett smør, salt og hvetemel. Elt deigen sammen, og la den heve til dobbel størrelse. Kjevle den til en rund leiv som deles i passe store snipper. Smør pizzasaus på snippene, legg på osteskivene og pakk hvert kyllinglår inn i leivene. Klipp «øyne» og «munn» i deigen, pensle med smør. Stekes i ovn ved 225 grader i 15-20 minutter.
Tips
Bytt ut melet med spelt eller grovere mel for et sunnere alternativ.
Har dere liten tid, kan dere fint bruke ferdig pizzabunn. De finnes i flere varianter, også med fullkorn.
Hjemmelaget pizzasaus
3 finhakkede sjalottløk
2 finhakkede hvitløksfedd
2 ss olivenolje
2 bokser hermetiske tomater (knuste)
2 ss frisk oregano eller et dryss av tørket
1/2 ts salt
Litt nykvernet pepper
Surr løk og hvitløk i olje til løken er blank. Tilsett tomater og krydder. La sausen småkoke i 20 minutter, til den får en litt tykk konsistens. Smak til med salt og pepper.
De ferdiglagde spøkelsene og minipizzaene kan legges i folie og varmes ved bålet.
Kilder: melk.no, frukt.no, tine.no og klikk.no
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 02/01 2012, og sist oppdatert 06/05 2017.