Jaylene Cook
Playboy-modell Jaylene Cook tok nakenbilde på hellig fjell, setter sinn i kok
Maoriene er ikke blide på Jaylene Cook.
Her i Norge er det å kaste klærne i naturen for en litt ekstra spektakulær utsikt på Instagram ikke lenger noe vi hever øyenbrynet for. Vi har til og med vår egen tagg med en viss internasjonal appell: #naking.
Men da playboymodell Jaylene Cook nylig gjorde det samme på Mount Taranaki på New Zealand, ble det bråk.
Taranaki er et hellig fjell for maoriene, som kaller det for "det skinnende fjellet" på grunn av snøkappen som ligger på fjellet om vinteren.
Modellens nakenbilde på toppen beskrives av den lokale stammen som kulturelt helt ufølsomt.
- Det er som om noen gikk inn i Peterskirken i Vatikanet og tok et nakenbilde. Fjellet er et hellig sted, dette er bare svært upassende, sier talsmann for den lokale maoristammen, Dennis Ngawhare, til BBC.
Taranaki er en slumrende vulkan, med større utbrudd om lag hvert 500. år. Den betraktes som gravsted for maorienes forfedre. Bare det å klatre opp fjellet regnes som upassende selv om turister likevel gjør det.
Jaylene Cook publiserte bildet på Instagram den 3. mai 2017. Det har i skrivende stund dratt på seg om lag 23.000 likes. Modellen har rundt 370.000 følgere. Hun er åpenbart interessert i friluftsliv:
Selv forsvarer modellen bildet og sier at hun ikke trodde bildet skulle oppfattes som støtende.
Ngawhare kjøper ikke den forklaringen, og mener det er et typisk eksempel på krasj mellom vestlige antagelser og urfolks verdier og trosretninger.
Den lokale borgermesteren kommenterer til BBC at bildet i seg selv ikke er støtende, men at det er uheldig at bildet ble tatt på et sted som betyr mye for maoriene.
Mount Taranaki (2518 moh) er det nest høyeste fjellet på Nordøya etter Mount Ruapehu (2797 moh). Den kjente, britiske oppdageren - og Jaylenes navnebror - James Cook var den første europeeren som oppdaget fjellet i 1770.
James Cook kalte fjellet for Mount Egmont, etter den andre jarlen av Egmont. Området rundt fjellet heter Egmont nasjonalpark, men fjellet fikk tilbake sitt opprinnelige navn i 1985.
Naturforskeren Ernst Dieffenbach besteg toppen som første europeer i 1839 sammen med hvalfangeren James Heberley.
Her er noen fler bilder fra instagramprofilen til naturelskeren Jaylene Cook:
Kilder: BBC, Wikipedia, Instagram.
Denne saken ble første gang publisert 05/05 2017.