Mistet alt hun eide i husbrann
Nå hjelper Monica Helgå selv familier i nød.

Monica var alene med to små barn da hun mistet alt hun eide. Hun fikk klær, møbler og hjelp av ukjente. Nå hjelper hun selv familier i nød.
30-40 trengende barnefamilier i tre ulike kommuner har fått hjelp av det private initiativet Pass it on i Mo i Rana. Og flere skal det bli, både lokalt og gjerne over hele landet hvis det går som kvinnene bak initiativet ønsker. For henvendelsene strømmer til på Facebooksiden som tar imot og videreformidler alt av klær, mat, utstyr og tjenester til barnefamilier som trenger hjelp i området.
- Det er stort behov for akutt hjelp i mange barnefamilier. Behovet er mye større enn jeg kunne forestille meg. Jeg hadde ingen idé om at det fantes så mange fattige i området der jeg bor. Dette arbeidet føles veldig givende, sier Monica Helgå stolt.
Hun er initiativkvinnen som før jul i fjor opprettet Facebooksiden Pass it on Mo i Rana. Siden skal rett og slett, som navnet sier, gi det videre.
- Navnet er inspirert av filmen Pay it forward, sier Monica Helgå. Den ga oss inspirasjon til å gi av overfloden til dem som ikke har så mye.
I Norge er det mange fattige barn. Hedda (5) og mammaen er fattige. De teller kronene og skjuler sin nød. Barnehagejenta fra Oslo er ett av nærmere 100 000 barn som lever i fattigdom.
Har opplevd det selv

Norge har lav barnefattigdom. Tall fra Unicef viser at 2 av 100 norske barn ikke får oppfylt basisbehov daglig.
Bakgrunn for giverviljen og nestekjærligheten til Monica Helgå er litt spesiell. Monica var enslig mamma med to små barn vinteren 1997. Rett før jul var hun hjemme alene med den eldste datteren, og en natt brant huset ned.
Familien hadde ikke hatt råd til innboforsikring. Dermed fikk de ingen erstatning, og alt de eide gikk tapt.
- Det var med nød og neppe at jeg klare å redde ut datteren min og meg selv fra brannen og etterpå sto jeg uten noen ting, forteller Monica.
Lokalavisa skrev en historie om henne og barna, og hele Mo i Rana engasjerte seg for å hjelpe den uheldige familien.
- Vi fikk så mye! Noen strikket ullsokker til oss, og vi fikk blant annet gardiner, håndklær og møbler. Klubber i bedrifter arrangerte kronerulling og vi fikk klær fra ukjente mennesker. Det var helt ufattelig og jeg skjønner ikke hvordan vi skulle ha klart oss uten denne hjelpen, minnes Monica. Hun husker at det var tøft å få endene til å møtes da det nærmet seg jul dette året og på kontoen sto det kun 350 kroner...Ikke mye å kjøpe julemat og julegaver for. Men det var før de åpnet døren lille julaften.
Husker for alltid
- Jeg kommer aldri til å glemme det synet som møtte oss på trappa. Der sto det flere poser med matvarer og julegaver.
Det var noen som hadde fått med seg tragedien og som ville hjelpe, forteller Monica. Selv mange år etter har hun aldri fått vite hvem som er den anonyme giveren.
De posene med mat og julegaver betydde så mye for familien, og de har aldri glemt dette. Hver eneste jul snakker de om denne episoden, og den eldste datteren husker det godt selv.
Ville gjøre noe i gjengjeld
I mange år har de tenkt at de gjerne skulle ha gjort noe liknende for familier som trenger litt ekstra hjelp.

Nå, om lag 15 år senere, har familien ført givergleden videre og bruker Facebook som kanal. Det lokale initiativet Pass it on er godt kjent i kommunene Rana, Nesna og Hemnes allerede.
Før jul i fjor startet de opp:
- Målet var å hjelpe 2-3 familier som trengte litt ekstra før jul. Vi oppfordret befolkningen til å gi gaver, mat og klær. Det ble satt ut handlevogner som skulle ta i mot det folk ville gi på lokalbutikkene. Det viste seg fort at det var vanvittig mange som ville hjelpe til. Noen bidro litt, andre som for eksempel l store bedrifter og matvarekjeder, ga mer. Tanken var ikke å gi mest mulig, men å gi litt hver, slik at det til sammen ble en god del, sier Monica. Hun sier at en eldre dame i nærmiljøet trekker 50 kroner fra kontoen sin hver måned til Pass it on.
- Tenk om flere kunne gjøre det samme. Da kunne vi virkelig hjelpe mange, sier hun.
Det kan være mye penger å spare på å kutte ut enkelte ting. En daglig kaffe latte koster deg over 9000 kroner i året.
Barn i risikosonen
5 grupper barn har stor risiko for å vokse opp med vedvarende fattigdom:
- Barn i familier der ingen foreldre er i arbeid og familien er avhengig av trygdeytelser eller sosialhjelp, for eksempel på grunn av arbeidsledighet eller helseproblemer.
- Barn i familier med mange barn.
- Barn av enslige foreldre.
- Barn i familier med innvandrerbakgrunn, spesielt ikke-vestlig bakgrunn.
- Unge på 18 år ved etablering i voksenlivet.
Barn uten gaver og ski
I løpet av året i år har brevene fra trengende familier fortsatt å strømme på. På Facebooksiden gis det bort mye. Nå har Monica fått med seg 4-5 andre lokale personer, et slags styre, som hjelper til med å videreformidle, sortere og kjøre ut varer og klær til dem som trenger det. Alt skjer anonymt!
- En familie skrev til oss at de skulle ha baby om 14 dager og at de ikke hadde råd til å ordne noen ting. Vi fikk tak i alt fra klær, barnevogn, mat og bleier slik at det skulle være litt enklere for dem når babyen kom. Andre skrev til oss at de ikke har råd til å sende barna i bursdag fordi de ikke har penger til gaver eller til å kle på egne barn en fin skjorte før de går i selskap.

Ei jente på 11 år ønsker seg et par langrennsski slik at hun skal kunne gå på ski sammen med vennene sine. Det håper jeg vi kan fikse til vinteren, sier Monica.
Varene strømmer på
Ingen av familiene får rene pengegaver. Alt som Pass it on får inn omsettes til klær og varer som familiene trenger.
- Folk regner med oss nå. Vi får inn så mye; nye klær med merkelappen på, leker som er gode som nye og penger. Mange har mye å gi, og derfor er vi nøye på hva vi mottar. Det skal se fint ut - det skal ikke være gammelt og ødelagt. På grunn av stor pågang, både fra folk som vil gi og som trenger, er vi på jakt etter et større lokale. I dag låner vi en gammel ungdomsklubb, men vi har så mye varer der.
Drømmen er få et lokale der folk kan levere ting og komme for å velge ut det de og familien trenger, sier Monica.
Hun har en vanlig kontorjobb ved siden av, men innrømmer at arbeidet med å hjelpe fattige tar mer og mer tid.
- Et stort behov
Monica, i likhet med mange i hennes omgivelser, var ikke klar over hvor mange fattige barnefamlier det finnes. mange er blitt gode til å skjule nød og fattigdom.
Da Foreldre & Barn skrev om fattige Trine Lise og datteren Hedda på forsommeren, strømmet det på med henvendelser fra folk som ville hjelp. Hele 350 henvendelser kom til redaksjonen og ble videreformidlet til mor og datter.
- Jeg er overrasket over hvor mange mennesker som trenger hjelp. Jeg var rett og slett ikke klar over at det var så "vanlig" å være fattige i dag. Vi ser at det er et klasseskille i Norge 2012.
- Mange føler en enorm skam over å ha dårlig råd, og de færreste ønsker å stå fram som fattige. De er redde for at det skal gå tover barna og at de skal bli mobbet, sier Monica.

- Tenk om dette initiativet kunne spredd seg til andre steder i landet. Det hadde vært en god gjerning, og jeg vet at det er bruk for det!
Følg oss på Facebook - trykk på liker!
Les også:
Slik sparer du flere tusenlapper i måneden