FORSØPLING I NATUREN:
Frykter avføringssjokk i naturen, men Per Olav mener han har en dritgod løsning
«Tidenes norgesferie» kan by på flere ubehagelige overraskelser langs stiene.
Sommeren 2020 er ventet å bli tidenes Norgesferie for nordmenn på grunn av koronaviruset.
Lasse Heimdal, generalsekretær i fellesorganisasjonen Norsk friluftsliv, jubler over at så mange nordmenn nå vil ta i bruk naturen, men går samtidig ut med en advarsel til kommunene:
– Flere folk på samme tursted betyr dessverre også mer forsøpling og slitasje. Dersom nær en halv million nordmenn tenker å besøke Lofoten i sommerferien, kan dette får store konsekvenser.
– Masse folk og mye dopapir
Heimdal er slett ikke sikker på at nordmenn vil oppføre seg bedre enn utenlandske turister i naturen.
– Det blir masse folk ute, mye dopapir og mye avføring. Jeg tror ikke nødvendigvis nordmenn er noe flinkere enn utenlandske turister, sier han til klikk.no.
Han trekker frem våtservietter som noe av det verste folk kaster fra seg, fordi det tar ekstremt lang tid før det brytes ned.
I påskeferien fikk han flere rapporter om forsøpling og uvettig fremferd i naturen.
– Da etterlot mange seg mye rot og skrot i naturen. Vi fikk inn rapporter fra mange steder i Norge om mye avfall, søppel og skamhogst av småtrær. Det var også branntilløp enkelte steder, men det skjedde heldigvis ikke noe alvorlig, sier han.
Les også: 10 fantastiske toppturer i Norge
130.000 mennesker, ett toalett
Trolltunga (1180 moh) i Ullensvang kommune er en yndet turistattraksjon i Norge, og ifølge en fersk undersøkelse planlegger 130.000 nordmenn å besøke det ikoniske fjellutspringet.
Dersom alle disse gjør alvor av planene sine, vil man få langt flere besøkende enn det som er normalen.
Vanligvis besøker rundt 100.000 mennesker Trolltunga i året. 90 prosent av de besøkende er utenlandske turister, men i år er det nordmennenes tur.
Den lokale gründeren Per Olav Opedal i Poss AS har i mange år irritert seg over forsøpling og avføring ved stier og turistområder.
Han trekker frem stien til Trolltunga som et eksempel på område der det går mye folk og hvor behovet for og gjøre fra seg melder seg.
– Det er bare ett toalett fra man går fra parkeringsplassen og til man kommer tilbake, påpeker Opedal.
Langs stien er det kun grøfter og naturen rundt som er tilgjengelig for at folk skal få gjøre sitt fornødne. Gåturen tar vanligvis mellom åtte og tolv timer tur-retur fra hovedstartstedet i Skjeggedal.
Les også: Hoggorm-rekord: Dette gjør du om du blir bitt
Stor mengde avføring
Noen velger også å slå leir og overnatte. Ikke alle er like flinke til å ta med seg dopapiret etter seg.
– Problemet har eksistert og er registrert i mange år. Det er sterkt økende på grunn av akkumulering av avføring og toalettpapir i naturen og en stadig økende persontetthet, sier han.
En av Opedals samarbeids partnere har laget et regnestykke som tar utgangspunkt i at 100.000 mennesker besøker Trolltunga i løpet av året, og at de som går på do i løpet av turen legger fra seg ca 0,5 kg avføring.
Basert på dette kan det faktisk hende at så mye som 30 tonn avføring blir lagt igjen i naturen på veien til og fra Trolltunga.
– Beregning av mengde avføring eller urin lagt igjen i naturen for henholdsvis 25 %, 50 % og 75 % behov for toalettbesøk av i alt 100 000 besøkende pr sesong er henholdsvis; 12,5 tonn, 25 tonn og 37,5 tonn, basert på ca 0,5 kg per person, sier Opedal.
Dritgod idé?
Med bakgrunn i dette gikk han i 2018 i dialog med kommunen om et prosjekt som skulle sørge for at man fikk plassert ut et spesial-toalett en halvtime før toppen.
Prosjektet den gang rant til slutt ut i sanden, til stor frustrasjon hos Opedal. Noe av årsaken var at kommunen var i gang med og danne eget AS som skulle håndtere alt vedrørende Trolltunga.
- Turen opp til Trolltunga (1180 meter over havet) går for det meste i høyfjellsterreng og er lang og krevende. Skal du gå den, må du være i god form og ha skikkelig turutstyr. Men du får lønn for strevet – utsikten som venter er intet mindre enn praktfull!
- Fra hovedstartstedet i Skjeggedal er turen frem og tilbake 28 kilometer, med en høydeforskjell på 800 meter. Turen tar 8–12 timer inkludert pauser.
- Starter du fra Mågelitopp, er rundturen 20 kilometer lang, med en stigning på 320 høydemeter. Normalt tar den 7–10 timer.
- Stien er solid og god, og skilt langs stien viser hvor langt du har gått og hvor langt det er igjen til Trolltunga.
- Vi anbefaler at du setter av minst to dager, slik at du øker sjansen for å få en dag med fint vær. Og vi at området rundt Trolltunga består av bratte klipper uten gjerder, så pass godt på hvor du trår!
- Det er 4G-dekning på store deler av turen. I sommersesongen er fjellvakthytten bemannet hele døgnet. Det er to redningshytter langs stien – disse er kun for nødstilfeller og er ikke ment for overnatting.
Kilde: Visit Norway
– Dialogen er nå kommet i gang igjen og det er lov og håpe på at vi skal kunne løse noe sammen med det nyetablerte selskapet Trolltunga AS, forteller Opedal.
– Dette er et toalettsystem der du har minimalt til deponi. Det er en biologisk prosess med mikroorganismer og rensing av vannet. Det som ikke kan forbrennes ved hjelp av mikroorganismer, tørkes og pakkes i sekker.
Den biologiske prosessen fører til at minimalt med avfall må fraktes bort.
– Du slipper å tømme en septiktank og du ikke trenger å frakte store mengder kloakk ned fra fjellet. Faktisk vil du kunne bære det vekk på ryggen. Vannet som renner ut er bakteriefritt og renset mellom 90 til 92 prosent, sier han.
Han er overbevist om at et slikt toalett vil kunne la seg selvfinansiere.
- Vær beredt! Ha med dopapir i sekken, pakk det i en plastpose så det ikke blir vått. Pakk også en liten flaske med håndsprit, for eksempel Antibac, og håndsåpe. En liten, spiss plantespade er også smart så lenge bakken ikke er for hard. Ha med en plastpose, gjerne med ziplock, til brukt papir og brukte bind og tamponger.
- Gå langt unna stier, teltplasser, rasteplasser og andre steder hvor det er sannsynlig at andre går.
- Finn et sted et godt stykke unna vann (minst 100 m) Det gjelder både bekk, elv eller innsjø.
- Er du i skogen og bakken er myk, kan du godt grave et hull, minst 20 cm dypt.
- Trekk buksa ned til knærne og sett deg ned på huk (over hullet). Pass på bukseseler og løse stropper.
- Dekk til bæsj og dopapir godt. Legg jorda over, hvis du har gravd et hull, og tramp på den. Du kan gå på do i ei steinrøys, men løft vekk steiner først og dekk godt over igjen etterpå. Er det ikke mulig å dekke til, putt brukt dopapir i en liten pose og ta med.
- Brukte bind og tamponger skal du ta med deg, ikke grav dem ned. Du kan brenne brukt papir og bind og tamponger. Vent gjerne med å legge det på bålet til du er ferdig med å lage mat.
- Har du ikke dopapir, kan du om sommeren bruke store blader fra trær, eller du kan prøve med mose.
- Vask hendene etterpå hvis det er mulig, i en bekk eller innsjø. Har du ikke såpe, kan du kanskje finne sand og skrubbe hendene med sand og vann. Er det kaldt og snø, kan du gni hendene med den. Er det ikke mulig å vaske hendene, bruk håndsprit, men den er ikke like effektiv som en god håndvask når det gjelder å bli kvitt virus og bakterier som kan gi omgangssyke og diare.
- Til slutt det viktigste tipset: få det ut! Det kan være kjipt å gå på do ute, men å holde seg til du finner en do er mye kjipere – i alle fall hvis det er mange timer til det skjer. Du kan få vondt i magen og bli kvalm, og går du lenge, kan du få forstoppelse
Kilde: Norsk Speiderforbund
– Jeg tror et slikt toalett fint kunne finansiert seg selv. Folk vil være villig til å betale en sum for å få gå på toalettet, på samme måte som de er villig til å betale for parkering. Man kunne også etablert en kiosk i forbindelse med bygningen, foreslår han.
Les også: (+) Slik velger du riktig leirplass
Oppfordring til nordmenn
Daglig leder i Trolltunga AS, Åse Marie Evjen, utelukker ikke at det kan bli aktuelt å sette opp et toalett nærmere toppen av Trolltunga
– Dette er noe vi har vurdert lenge, og ser fortsatt på løsninger. Selve bygningen er ikke et problem, men vi må finne gode løsninger for å få tømt doen og vaske anlegget regelmessig, sier Evjen.
Hun mener Opedals nyeste toalettløsning er spennende, men forteller at arbeidet med reguleringsplanen for Trolltunga er ventet å starte opp etter sommeren. Man må vente til den er ferdig før man kan ta stilling til dette.
– Når det er sagt så var det ikke et stort problem i fjor. Vi kjørte holdningskampanjer med informasjon i turistbussene og delte ut plastposer med oppfordring om at folk skulle ta med seg søppelet tilbake. Det inkluderer også toalettpapir.
– Dette hjalp veldig, og det var absolutt ikke mye søppel langs stiene. Jeg håper det samme blir tilfelle i år, sier Evjen.
– Tror du norske turister vil være flinkere enn utlendingene til å ta med seg papir og søppel?
– Jeg tror nordmenn er flinkere. Dette er gode vaner vi har. Samtidig synes jeg utlendingene har blitt mye flinkere de siste årene.
I tillegg til å ta med seg søppelet, har hun et annet klart reiseråd til nordmenn som vil se Trolltunga.
Dersom man vil unngå mye folk og kø, bør man nemlig unngå enkelte dager.
– Lørdager og den første godværsdagen etter en periode med dårlig vær, er dagene det vanligvis går flest folk. Det er lurest å gå på ukedager, sier hun.
Les også: Test av tursjokolade
Skal testes ut
Opedal inngikk nylig en intensjonsavtale med DNT Drammen der målet er å få testet ut toalettløsningen ved turisthytten Mårbu, like ved grensa til Hardangervidda.
– Dette prosjektet er fortsatt i en tidlig fase, sier daglig leder Simon Torgersen i DNT Drammen.
– Toalettløsninger rundt hyttene våre alltid er interessant, og hvis Poss kan levere det de lover, så kan det være en god løsning.
Torgersen forteller at det er en utfordring å frakte bort kloakken fra hyttene med utedo. Dette håper han Opedals toalett kan løse.
– Det er mange biologiske toaletter rundt omkring og dette fører til en god del transport. Vi ønsker et nytt toalett og en bedre toalettløsning, og er interessert i dette prosjektet, sier Torgersen.
Heimdal i Norsk friluftsliv er positiv til nye og gode toalettløsninger ved de mest belastende turistområdene.
– Akkurat nå er det en utfordring med hygiene og smittevern på offentlige toaletter. Om man ser bort fra det, og tenker fremover, så er innovasjon på dette området noe vi alltid vil ønske velkommen. Hvis de overbeviser Folkehelseinstituttet, så skal vi heie på løsningen, sier Heimdal.