ferie i oslo

Bli med på tur langs Akerselva i Oslo

Selveste New York Times har veien langs Akerselva i Oslo på sin eksklusive liste over de 12 flotteste «gatene» i Europa. Vi skjønner godt hvorfor!

KULTURHISTORIE: Det finnes kanskje ingen annen elv i Norge som har så mye historie knyttet til seg. Og en av dem som for alltid vil være knyttet til elven, er Hønse-Lovisa, hovedpersonen i Oskar Braatens roman Ungen. Huset hvor innspillingen av filmen foregikk, har for ettertiden fått navnet Hønse-Lovisas hus.
KULTURHISTORIE: Det finnes kanskje ingen annen elv i Norge som har så mye historie knyttet til seg. Og en av dem som for alltid vil være knyttet til elven, er Hønse-Lovisa, hovedpersonen i Oskar Braatens roman Ungen. Huset hvor innspillingen av filmen foregikk, har for ettertiden fått navnet Hønse-Lovisas hus. Foto: Didrik Stenersen
Først publisert

Det er i alt ti elver i Oslo, men kun én kjendis-elv. Tidligere var elven et skille mellom øst og vest og en hovedåre for industrien i hovedstaden. Elven har hatt en enorm betydning for hovedstaden i mange hundre år.

Alle de viktigste tingene i Oslos historie gjenspeiler seg langs elven.

I dag er stedene langs elven blitt attraktive områder som både turister og de lokale i Oslo reiser til.

Flere gamle fabrikklokaler er gjort om til skoler, restauranter og kunstgallerier.

I Lilleborgs såpekokeri dufter det for eksempel nå av deilig hjemmebakst, og det gamle jernstøperiet er forvandlet til Mathallen, et sted som setter gode matopplevelser høyt.

Les også: Slik velger du øl til sterk og krydret mat

Idylliske perler

På vandring langs elven kan du bade, shoppe, besøke museer og nyte naturens grønne gleder. Og ikke minst; stoppe ved en rekke hyggelige serveringssteder underveis.

Du har rett og slett ikke vært i Oslo hvis du ikke har gått langs Akerselva.

Og skulle du bli sulten på veien, får du blant annet god hjembakst i Kolonihagen Bakeri i den gamle såpefabrikken på Lilleborg. Eller nystekt svele og kaffe hos Raade's hagekafé.

I huset til Hønse-Lovisa, den kjente romanfiguren til Oskar Braaten, serveres det mat og kultur. Ta også et stopp ved den gamle industrihallen på Vulkan, som nå huser Mathallen. Stengt på mandager.

Les også: Victor Stange er Norges hyggeligste kassamann

Kort eller lang tur

Akerselva er drøyt 8 kilometer lang og starter ved Maridalsvannet, der 90 prosent av Oslos befolknings drikkevann kommer fra, og går helt ned til Barcode i Bjørvika ved den nye operaen. Ta buss 54 fra Oslo sentrum til Frysja på Kjelsås.

Ønsker du en litt kortere tur, ta T-banen 4 eller 5, eller buss 37, til Nydalen. Ca. 5 km. Starter du ved Sagene, tar du buss 54 fra sentrum til Arendalsgata. Ca. 3,8 km.

Guidede turer

Det er muligheter for guidede turer langs Akerselva. Sjekk ut Osloguidebureau.no eller Akerselvavandring.no.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Oslo kommune har også laget en detaljert guide til opplevelser langs Akerselva.

Les også: Syverkiosken i Oslo - Norges beste pølser?

VITEBEGJÆRLIGE: Teknisk museum er et spennende sted for vitebegjærlige, og for barna er det spesielt mye å utforske.
VITEBEGJÆRLIGE: Teknisk museum er et spennende sted for vitebegjærlige, og for barna er det spesielt mye å utforske. Foto: Norsk Teknisk Museum

Teknisk Museum

Nasjonalmuseet for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin er et artig stoppested både for store og små. Med mer enn 25 store temautstillinger og over 100 interaktive innstallasjoner er museet en gullgruve for nysgjerrige i alle aldre.

Mer informasjon: Tekniskmuseum.no

Badestopp

Er været godt, finner du flere steder der det er fint å ta en dukkert. Brekkedammen, ikke så langt fra Teknisk Museum, hevdes å ha byens reneste badevann.

Deretter kommer du til Stilla og etterhvert Nydalen (bildet under), der det er anlagt en kunstig badekulp.

AVKJØLING: Her, midt i Nydalsbyen, er det muligheter for å ta seg en dukkert i det som før var en forurenset elv.
AVKJØLING: Her, midt i Nydalsbyen, er det muligheter for å ta seg en dukkert i det som før var en forurenset elv. Foto: VisitOSLO/ Didrick Stenersen

Raades hagekafé

OLDEFARS SVERD: På søndager åpner familien Raade huset sitt for matservering, og på veggen i huset henger blant annet oldefarens sverd, som ble brukt til å krone kong Haakon i 19o6.
OLDEFARS SVERD: På søndager åpner familien Raade huset sitt for matservering, og på veggen i huset henger blant annet oldefarens sverd, som ble brukt til å krone kong Haakon i 19o6. Foto: Mai-Britt Sverd

«Åpen Hagekafé med nystekte sveler i Maridalsveien 112» står det på et skilt på Sagene.

For mens andre liker å nyte fred og ro i sin egen hage, har familien Raade valgt å åpne sin for alle på søndager mellom klokken 12 og 17.

De bor i et koselig, laftet trehus som har gått i arv i familien siden 1855.

– Drømmen var å lage et levende museum, forteller Joachim Raade.

På veggene i det som en gang var en stall, henger det hundrevis av historiske gjenstander, blant annet Kongens Fortjenestemedalje i gull som Joachims farmor fikk, og hans oldefars sverd, som ble brukt til å krone kong Haakon i 1906!

Les også: Oslo's mest velmøblerte vaktmesterbolig

Fabrikk-jentene

INDUSTRIHISTORIE: Den industrielle revolusjonen utviklet seg langs Akerselva fra midten av 1800-tallet. Til minne om jentene som jobbet i tekstilfabrikkene finner du denne statuen på Beierbroen.
INDUSTRIHISTORIE: Den industrielle revolusjonen utviklet seg langs Akerselva fra midten av 1800-tallet. Til minne om jentene som jobbet i tekstilfabrikkene finner du denne statuen på Beierbroen. Foto: Mai-Britt Sverd

Er du historieinteressert, er det mye å feste seg ved langs Akerselva.

For eksempel foregikk den industrielle revolusjonen i Norge ved Akerselva fra midten av 1840-årene.

På Sagene og i Nydalen etablerte nemlig Norges første tekstilfabrikker seg. Til minne om jentene som jobbet der, finner du statuen Fabrikkjentene på Beierbroen, trebrua som går over elven ved Hønse-Lovisas hus; for øvrig en av de aller eldste broene. Vil du lære mer, stikk innom Arbeidermuseet like i nærheten.

Kaffepause hos Hønse-Lovisa

HØNSE-LOVISA: Oskar Braaten var arbeiderklassens forfatter, og han vokste selv opp på Sagene. I Ungen treffer vi på Hønse-Lovisa. Huset som ble brukt under filmatiseringen av boken er i dag en sjarmerende kafé.
HØNSE-LOVISA: Oskar Braaten var arbeiderklassens forfatter, og han vokste selv opp på Sagene. I Ungen treffer vi på Hønse-Lovisa. Huset som ble brukt under filmatiseringen av boken er i dag en sjarmerende kafé. Foto: Mai-Britt Sverd
SVIKTER UNDER TAKTFAST MARSJ: Aamodt bru er broen som forteller at den kan bære 100 mann, men svikter under taktfast marsj.
SVIKTER UNDER TAKTFAST MARSJ: Aamodt bru er broen som forteller at den kan bære 100 mann, men svikter under taktfast marsj. Foto: Mai-Britt Sverd

Det lille, rødmalte huset ligger idyllisk til på en høyde ved et fint fossefall på Sagene.

Her serveres det kaffe, nystekte vafler med mer onsdag til søndag mellom halv tolv og halv fem.

Hønse-Lovisa er en oppdiktet person fra Oskar Braatens skuespill Ungen; ei dame som ga fabrikkjentene som hadde «kommet i ulykka» omsorg og tak over hodet slik at de kunne beholde ungene sine selv om de var utenomekteskapelige barn.

I virkeligheten har huset blant annet vært arbeiderbolig.

Les også: Kortreiste, urbane fiskegleder

Broer og fossefall

Det er i alt 20 fosser og over 45 broer langs elven.

Aamodt bru (bildet under) er en gangbro av støpte jernkjeder.

Den ligger på Grünerløkka, men gikk tidligere over Drammenselva.

Jerusalem bru, som går fra Sandaker til Bjølsen, svever 14 meter over elven på det høyeste, mens Ankerbrua er ekstra fint utsmykket med bronsestatuer fra norske folkeeventyr. Den kalles da også eventyrbroen!

Shopping på Grünerløkka

RETRO-SHOPPING: Grünerløkka byr på mange shopping-muligheter. Lise Karlsen selger 50- og 60-talls kjoler.
RETRO-SHOPPING: Grünerløkka byr på mange shopping-muligheter. Lise Karlsen selger 50- og 60-talls kjoler. Foto: Mai-Britt Sverd

På Grünerløkka har du gode muligheter til å ta en liten shoppepause i fristende butikker.

– Her kan du komme inn som en grå mus, og gå ut som en diva! forteller daglig leder Lise Karlsen i Manillusion i Markveien 38.

Hun selger 50- og 60-tallskjoler til frøkner og fruer i alle aldre og fasonger.

Ved Parkteatret ligger serveringsstedene på rekke og rad, og stikk også gjerne innom Blå nede ved elven.

Det som en gang i tiden var et gammelt oppbevaringslager for gull og diamanter, er i dag serveringssted og konsertscene.