Norgesferie

Reiseekspertens beste tips: – Her får du et helt annet prisnivå i sommer

Ved å tenke litt utenfor boksen kan du både få en billigere norgesferie, samtidig som du holder deg unna større folkemengder og får oppleve kule steder «ingen andre» reiser til.

RAGO NASJONALPARK: Vill og vakker natur møter de besøkende i Rago Nasjonalpark i Nordland. Avbildet sees det heftige fossefallet fra Litlverivatne.
RAGO NASJONALPARK: Vill og vakker natur møter de besøkende i Rago Nasjonalpark i Nordland. Avbildet sees det heftige fossefallet fra Litlverivatne. Foto: Viktoria Skipnes
Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at antall overnattinger av utenlandske turister sank med 55 prosent i mars 2020, sammenlignet med samme måned året før. Som følge av covid-19 er grensene nå stengt for alle utlendinger, med unntak av noen små grupper av EØS-borgere.

Med utenlandske turister så og si ute av bildet og klar beskjed til nordmenn om å feriere i eget land, tegner det til å bli folksomt på mange populære severdigheter. Det kan derfor være både mer behagelig, smart og billigere å legge ferien til helt andre steder.

– Reis motsatt vei

Odd Roar Lange er erfaren reiselivsjournalist, forfatter og driver det uavhengige reisenettstedet The Travel Inspector.

Han råder til å være fleksibel når det gjelder destinasjoner.

REISEEKSPERT: Odd Roar Lange står bak reisenettstedet The Travel Inspector, og har lang erfaring som reiselivsjournalist.
REISEEKSPERT: Odd Roar Lange står bak reisenettstedet The Travel Inspector, og har lang erfaring som reiselivsjournalist. Foto: Privat

– Alle snakker om Sørlandet, Lofoten, Trolltunga og Preikestolen om dagen. Reis heller motsatt vei, til innlands-Norge, til Mjøs-traktene, svenskegrensa og indre deler av Trøndelag. Da vil du oppleve at det er et helt annet prisnivå, sier Lange til Side2.

Også Viktoria Skipnes i landsstyret til DNT Ung anbefaler å legge sommerferien til andre steder enn de mest kjente turistdestinasjonene for å hindre smittespredning.

– Året og sommeren i år blir helt annerledes. Jeg anbefaler å dra et sted som ikke er så populært. Det er utrolig mange steder i hele Norge som du kan utforske, sier Skipnes.

Les også: Er dette Norges Hawaii?

Bli på ett sted

TUREKSPERT: Viktoria Skipnes sitter i landsstyret i DNT Ung og er stor fan av å være så mye ute som mulig. Her er hun på toppen av Astridtinden på Senja.
TUREKSPERT: Viktoria Skipnes sitter i landsstyret i DNT Ung og er stor fan av å være så mye ute som mulig. Her er hun på toppen av Astridtinden på Senja. Foto: Privat

Skipnes sier at de nå oppfordrer folk til å reise på såkalt basetur fremfor rundreiser for å blant annet hindre smittespredning.

– Du finner deg et område du vil reise til og sjekker ut alle muligheter for aktiviteter og ting du kan gjøre der. Da er du på dette stedet og unngår å reise rundt. Ta kontakt med de lokale turistforeningene og hør med dem hva de anbefaler på forhånd.

Hun er også opptatt av at de som skal bruke naturen i ferien også passer på å rydde opp etter seg, plukker med seg søppel og forlater stedene de besøker like fine som da de kom.

Her er kule og rimelige ting du kan gjøre i Norge i ferien som ikke så mange andre gjør!

1. Lei ditt eget fyr

DITT NESTE FERIESTED? Det går an å leie fyrtårn via Kystled. Her ikoniske Færder fyr på Tjøme. Signalboligen på fyret er til leie.
DITT NESTE FERIESTED? Det går an å leie fyrtårn via Kystled. Her ikoniske Færder fyr på Tjøme. Signalboligen på fyret er til leie. Foto: Ole Brastad / Wikimedia Commons

Mest sannsynlig visste du ikke at dette faktisk gikk an, men det gjør det altså.

Tjenesten Kystled tilbyr alle som ønsker det rimelig overnatting på steder som har gått ut av sin opprinnelige bruk. Du kan finne både tidligere militære eiendommer og fyrstasjoner rundt omkring i Oslofjorden, fra Halden til Larvik.

Det er Oslofjordens Friluftsråd som står for vedlikehold og utleie av de over 60 hyttene som finnes i, og i tilknytning, til Oslofjorden. På landsbasis er det ulike friluftsorganisasjoner som er ansvarlige for overnattingsstedene.

– Etter at alle fyrtårnene i Norge ble automatiserte, ble det stående igjen fyrvokterboliger som man lurte på hva man skulle bruke til. Disse ble lagt ut for en billig penge og kan leies. Du finner for eksempel et fyr hundre meter fra restauranten på Nesodden. Du kan også leie din egen øy i Oslofjorden. Der går danskebåten - hvis den starter opp igjen før eller siden - 150 meter unna, sier Odd Roar Lange.

Oslo Friluftsråd melder på Kystleds nettsider at de nå har startet en gradvis åpning av hyttene med nye retningslinjer for besøkende i forbindelse med covid-19-pandemien.

Les også: Bli med på tur langs Akerselva

2. Enkle hytter som er til for å bli brukt

Drømmer deg bort på hytta, men eier ingen selv? Da kan Inatur.no være din inngang til det fredelige hyttelivet i sommer.

YTRE BANGSJØHYTTA: Denne gamle tømmerhytta er en av av Snåsa fjellstyres tolv hytter.
YTRE BANGSJØHYTTA: Denne gamle tømmerhytta er en av av Snåsa fjellstyres tolv hytter. Foto: Inatur

Nettstedet omtales som Norges største markedsplass for jakt, fiske og hytter i norsk natur og er eid av blant annet Norges fjellstyresamband, Statskog og Norges Jeger- og Fiskerforbund.

– De formidler hytter fra noen få hundrelapper per natt og oppover, med mål om at de skal bli brukt. Det er enkle hytter og ingen luksus, men du får stillhet, ro og fred, sier Lange og legger til:

– Luksus i dag skal kanskje ikke måles i tykkelsen på dyna eller størrelsen på minibaren, men i helt andre kvaliteter.

Torbjørn Kvien Madsen, markedssjef i Inatur, forteller at de har sett en hundre prosent økning i trafikk på nettsidene i mai 2020.

LIFJELL: Hytte i nydelige omgivelser ved Gavlesjå ved Lifjell i Telemark.
LIFJELL: Hytte i nydelige omgivelser ved Gavlesjå ved Lifjell i Telemark. Foto: Inatur

– Vi ser en stor økning i interesse for overnatting i Norge, sier han til Side2.

– Alle utleiere har et bevisst forhold til smittevern i disse dager. Enkelte utleiere stenger hyttene i noen dager etter besøk. Ellers anbefaler vi alle leietakere å vaske hytta både ved ankomst og avreise, nå i denne spesielle tiden. I tillegg til å ta meg seg eget sengetøy, laken og putetrekk som er vasket på minimum 60 grader.

Madsen forteller at de fortløpende følger smittevernråd fra Folkehelseinstituttet og følger smittevernrutiner fra bant annet Den Norske Turistforening.

Lange råder også til å sjekke ut hytter som ligger ved klassiske skidestinasjoner som Hemsedal, Trysil, Kvitefjell og Hafjell. Utenfor sesong kan du nemlig gjøre kupp med tanke på leiepris.

Pssst! DNTs hytter vil også åpnes gradvis fremover, men på grunn av smitteverntiltak må alle bestille plass før de kommer og ta med ren lakenpose og sengesett eller sovepose og putevar, kan Skipnes informere om.

3. Reis til Senja (og få Lofoten-følelsen)

STORSLAGENT: Fjellet Fjølhaugen i Knutevika på Senja.
STORSLAGENT: Fjellet Fjølhaugen i Knutevika på Senja. Foto: Ximonic (Simo Räsänen) / Wikimedia Commons

Ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos på oppdrag av Norsk Friluftsliv, oppgir ti prosent av de spurte at de kunne tenkt seg til Lofoten i sommer. Det er mange nordmenn, 420.000 for å være nøyaktig. Og selv om det kanskje ikke er sannsynlig at alle disse kommer til å innta øygruppa, kan det kanskje være lurt å tenke alternativt.

Les også: Reis på øyhopping på Veslandet

SEGLA: Utsikt fra Segla på Senja.
SEGLA: Utsikt fra Segla på Senja. Foto: Viktoria Skipnes

Skipnes anbefaler de som vil ha Lofoten-følelsen heller en tur til øya Senja for å unngå de store folkemengdene.

– Der kan man både gå på fjelltur, klatre, det er fint å padle kajakk der og masse fine teltplasser. Man kan føle som at det er som et mindre Lofoten. Det er like fint, men mindre turister, sier hun.

MANGE AKVITITETER: På Brensholmen like ved SOmmarøy kan du klatre, slik Viktoria Skipnes gjør her.
MANGE AKVITITETER: På Brensholmen like ved SOmmarøy kan du klatre, slik Viktoria Skipnes gjør her. Foto: Privat
SOMMARØY: Vakkert å se på, og med mange muligheter.
SOMMARØY: Vakkert å se på, og med mange muligheter. Foto: Olavfin / Wikimedia Commons

Øya Sommarøy, som ligger i tilknytning til Senja, er også et flott reisemål, ifølge DNT-eren.

– Rett før du tar ferja over til Senja ligger det også et sted som heter Sommarøy som er utrolig fint. Du kan låne en sykkel i Tromsø og sykle utover dit og være der noen dager. Det går an å ta teltturer, padle og gå toppturer.

Les også: Slik pakker du bilen smart

SOMMARØY: Utsikt på Sommarøy.
SOMMARØY: Utsikt på Sommarøy. Foto: Privat

4. Saltfjellet

SALTFJELLET: Viktoria Skipnes nøler ikke med å anbefale Saltfjellet som destinasjon i sommer.
SALTFJELLET: Viktoria Skipnes nøler ikke med å anbefale Saltfjellet som destinasjon i sommer. Foto: Privat

Fjellområdet Saltfjellet strekker seg fra kysten til svenskegrensa i Nordland mellom regionene Helgeland og Salten.

Den østlige delen er viddelignende med avrundene fjell, mens det er større høydeforskjeller lenger vest.

Skipnes forteller at det er tilrettelagt for ankomst med tog eller bil.

– Der er det utrolig fine fiskevann og toppturer som gir deg viddefølelsen. Det er et fint sted å reise med vennegjengen eller med familien, sier hun.

5. Rago nasjonalpark

RAGO NASJONALPARK: Byr på heftig terreng og mange kvadratmeter til rådighet per person.
RAGO NASJONALPARK: Byr på heftig terreng og mange kvadratmeter til rådighet per person. Foto: Privat

Vill og vakker natur møter de besøkende i Rago Nasjonalpark i Nordland. Nasjonalparken er nokså liten med tanke på areal, men omtales av turfolk som en av de mest spektakulære og villeste vi har her til lands, og anbefales av Viktoria Skipnes.

Rago preges av kupert terreng, uberørt villmark, fossefall og bratte fjellsider.

Det er mulig å leie hytter av ulike organisasjoner i området.

Les også: Fjelltur til toppen av Norges vakreste fjell

6. Sulitjelmafjellene (Sulis)

SULITJELMA: Kokedaltinden sett fra Sårjåstjåhkkå i fjellmassivet Sulitjelma på grensen til Sverige.
SULITJELMA: Kokedaltinden sett fra Sårjåstjåhkkå i fjellmassivet Sulitjelma på grensen til Sverige. Foto: Frankemann / Wikimedia Commons

Fjellmassivet Sulitjelma ligger på svenskegrensen i Salten i Nordland, og er en annen av Skipnes' anbefalinger.

Området har flere isbreer og landskapet preges av mektige fjell som dermed kan by på mye for fjellentusiasten. Det høyeste fjellet er Suliskongen på grensen mot Sverige på 1908 m.o.h.

Turistforeningen har flere ubetjente hytter i området, og det er også mulig å leie privat.

– Sulis og Rago nasjonalpark er veldig fine områder hvor man kan gå rundturer, fiske, sette opp teltet og lese en god bok. Det er jo det sommerferien handler litt om også - senke skuldrene og slappe av, lage mat på primus og ta frem kortstokken, sier Skipnes.

Les også: Stikk innom disse norske hagene i ferien

Denne saken ble første gang publisert 15/05 2020, og sist oppdatert 19/05 2020.

Les også