Norgesferie i hager

Stikk innom disse norske hagene i ferien

Her er tre flotte hager du kan besøke her hjemme i Norge i sommer.

<b>OLDEMORS HAGE:</b> Staudene i sansehagen i Botanisk hage i Osloer en fryd for øyet, og mange dufter deilig. Plantene stammer fra gamle hager på Østlandet.
OLDEMORS HAGE: Staudene i sansehagen i Botanisk hage i Osloer en fryd for øyet, og mange dufter deilig. Plantene stammer fra gamle hager på Østlandet. Foto: Unni Galtung/Fotonova
Først publisert Sist oppdatert

Bruk sansene og kjenn hvor godt det er å være blantfargerike blomster, sommerfugler og trær.

Her får du tre tips om hager som gir deg alt hva sansene dine begjærer.

Hageperle i Oslo

På Tøyen ligger landets eldste og flotteste botaniske hage, stadig populær både blant tilreisende og byens egne. Hagen, som omkranser ærverdige Tøyen hovedgård, har en rik historie som går tilbake til 1814.

Å tre inn gjennom hagens porter, er som å komme til en annen verden. Vi er så nær byens larm, men likevel midt i naturen.

<b>FINT Å RUSLE:</b> Botanisk hage er et av hovedstadens flotteste utfluktsmål. Følg veiene som svinger seg mellom veksthus, trær og fargesprakende blomsterbed. (Foto: Dreamstime)
FINT Å RUSLE: Botanisk hage er et av hovedstadens flotteste utfluktsmål. Følg veiene som svinger seg mellom veksthus, trær og fargesprakende blomsterbed. (Foto: Dreamstime) Foto: Dreamstime

På plenene slapper folk av og nyter solstrålene, mens gamle, majestetiske trær gir skygge til dem som ønsker det.

Det er deilig bare å rusle rundt og la humla suse. Men hvorfor ikke dykke litt ned i botanikkens fantastiske verden også?

45 000 planter

Her er det nemlig et sjeldent plantemangfold: 45 000 planter fordelt på 5500 arter og sorter. For den nysgjerrige planteelskeren er dette et paradis.

Botanisk hage er en del av Universitetet i Oslo, og plantesamlingene brukes både i undervisning, formidling og forskning.

Finn veien:

Botanisk hage ligger i Tøyen bydel, ikke langt fra Oslo sentrum. Adressen er Sars' gate 1. Kollektivtransport:

  • T-bane til Tøyen T-banestasjon.
  • Trikk nr. 17 til Lakkegata skole.
  • Buss nr. 20 til Munch-museet.
  • Buss nr. 31 til Sars' gate (ved krysset tilSofienberggata).
  • Buss nr. 60 til Tøyen kirke eller Tøyen skole.

Mens vi følger småveiene som bukter seg gjennom området, åpenbarer det seg stadig nye temahager.

Her er Systematisk hage med planter sortert etter hvilken familie de tilhører, Urtehagen, Fjellhagen med inspirasjon fra Alpene, og den velduftende Dufthagen. Er du heldig, kan du se vannliljer og lotus i blomst i det eksotiske Victoriahuset.

Arboretet, med sine 1200 trær, dekker det meste av hagen.

Vår personlige favoritt er Oldemors hage, som eksploderer i farger når alle de høyreiste staudene blomstrer. Hagen har gammeldagse elementer som stakittgjerde, lysthus og benker, og er utformet som en sansehage for mennesker med demens. Rett og slett en liten hageperle!

www.nhm.uio.no/besok-oss/botanisk-hage/

Sydlandsk hagedrøm ved Arendal

På sommerlige Tromøy ved Arendal ligger Bjellandstrand Gård.

Her finner vi en drøm av en hage. Lavendel og frodig roseblomstring sammen med hvitkalkede murer, smijern og fontener gir en deilig følelse av å være i det sydlige Europa.

<b>OASE:</b> I hagen på Bjellandstrand er det lett å drømmer seg bort!
OASE: I hagen på Bjellandstrand er det lett å drømmer seg bort! Foto: Unni Galtung/Fotonova

Gården har en lang historie, men de siste par tiårene har det vært drevet gårdsturisme her, i tillegg til dyrking av grønnsaker, frukt og bær. I dag er det restaurantbedriften Smag og Behag som driver stedet.

Hovedattraksjonen på Bjellandstrand er den idylliske rosehagen på 2,5 mål, som ligger bak selve hovedbygningen. Arbeidet med hagen startet i 2006 og tok langsomt form. I dag fremstår den i all sin prakt, med mange hundre ulike planter i et nesten sydlandsk miljø.

Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns
Pluss ikon
Jeg kom uanmeldt hjem og hørte stemmer fra badet. Den ene var min manns

Inngangen til hagen er gjennom en hvitkalket mur med «tak» av panner som ligger oppned, akkurat slik vi kjenner det fra Hellas eller Spania. På murveggen er det fine detaljer som en smijernsfugl og spanske margeritter i små leirpotter.

<b>VELKOMMEN INN:</b> Opplev litt av Spania på det blide Sørlandet.
VELKOMMEN INN: Opplev litt av Spania på det blide Sørlandet. Foto: Unni Galtung/Fotonova
<b>HARMONI I HAGEN:</b> En finere utekafé må vi nok lete lenge etter.
HARMONI I HAGEN: En finere utekafé må vi nok lete lenge etter. Foto: Inger Hutchinson/Visit Sørlandet

Det første som møter oss innenfor, er et overdådig, romantisk hagerom. Her bugner det virkelig. Tuene med lavendel er lubne, blomsterrike og dufter nydelig, akkurat som i Provence. Rosene ser kraftige og sunne ut, de fleste i ulike rosatoner. Innimellom vokser klematis og hortensia.

Lykter og hvitmalte, gammeldagse trebenker er plassert rundt omkring i hagerommet. Disse kalles for ja-benker, og innbyr til sanselige, romantiske møter. Ikke rart at Bjellandstrand er et populært sted å gifte seg.

Frodig blomstring

I neste hagerom får vi en smak av italiensk og fransk hagekunst. Midtpunktet er en høy, klassisk fontene med sildrende vann, som småfuglene elsker. Vannbassenget er omgitt av grønn buksbom, røde stilk-roser og den uskyldsrene, hvite Karen Blixen-rosen.

På hvite grusganger går vi videre til Linderholms allé, en liten sti med et buet tak av frodige og duse klatreroser. Langs bunnen vokser blålilla kattemynte, en fantastisk nektarplante som tiltrekker seg både honningbier, humler og sommerfugler.

Lengst borte i den rikholdige hagen ligger Stillhetens dam, et fredelig hjørne med vannliljer, historiske buskroser, en praktfull sommerfuglbusk og gammeldags, duftende skjærsmin.

Veien hit:

Fra Arendal sentrum tar det ca. 15 minutter å kjøre til Bjellandstrand Gård. Følg Fv 410 ut fra sentrum, videre Fv 409 over Tromøybrua, ta til venstre i rundkjøringen og fortsett på Fv 409. Ta av til Fv 192 og følg så skilting helt frem.

Får du lyst opåp lunsj, kan du velge mellom høye smørbrød, lunsjretter og deilige, hjemmebakte kaker. Kjøkkenet bruker lokale råvarer og grønnsaker fra egen strandhage. På kjølige dager er det flott atmosfære innendørs, og du kan spise enten i Gårdsstuen eller Galleriet, som har utstilt lokal kunst. Men når solen skinner og varmer, er det liten tvil, da må vi spise ute i hagen. Kanskje under epletrærne?

smag-behag.no/bjellandstrand/

<b>ROM MED UTSIKT:</b> <br/>Haaheim Gaard hører til De Historiske Hotel og Spisesteder.
ROM MED UTSIKT:
Haaheim Gaard hører til De Historiske Hotel og Spisesteder.
Foto: Unni Galtung/Fotonova

Kulturhage i Sunnhordland

Midt i Sunnhordlands vakre natur ligger en sjelden, liten perle av en hage. Den tilhører Haaheim Gaard på Tysnes.

Det hvite trehotellet er et kapittel for seg selv med sin herlige atmosfære, som er gammeldags og eksklusiv på samme tid. Men hagen, da! Vi blir betatt fra første øyeblikk over alt som spirer og gror her.

<b>SOMMERKVELD:</b> Glade minner fra hagen på Haaheim Gaard. <br>(Foto: Thor Brødreskift)
SOMMERKVELD: Glade minner fra hagen på Haaheim Gaard.
(Foto: Thor Brødreskift)
Foto: Thor Brødreskift

Hagen ligger i skrånende terreng og brer seg utover foran hotellet. Hele området ligger høyt og fritt med utsikt over grønn vestlandsnatur og havet i det fjerne. Det sies at på klare dager kan man se om naustdørene på Shetland er åpne!

Veien til hagen:

Haaheim Gaard ligger på øya Tysnes i Sunnhordland, mellom Stord og Hardanger.

  • Kommer du fra Bergen, kjør E39 sørover til Haljem fergekai i Os. Herfra går det ferge til Våge på Tysnes.
  • Kommer du fra Stavanger og Haugesund, kjør E39 nordover til Jektevik fergekai på Stord. Herfra går det ferge til Hodnanes på Tysnes.
  • Kommer du østfra og fra Hardanger, følger du FV49 helt ut til Tysnes. Her er det broforbindelse, ikke ferge.

Når vi besøker Haaheim, er rododendronblomstringen over for denne gang. Nå er det juli og høysommer, med summende insekter og roser i fullt flor. Her er det valgt sorter som passer godt mellom salvie, storkenebb og hvite trebenker.

Et lite hagehus med blondegardiner gjør den romantiske landstilen perfekt. 1500 meter med stier slynger seg mellom hagerommene, som har fått egne navn. Mange finner også ro rundt kapellet og blomstene i Den blå hage.

På Haaheim Gaard blir vi særlig imponert over den rikholdige urte- og grønnsakshagen, hvor også hønene ser ut til å trives. Bugnende ripsbusker, rabarbra, timian, grønnkål, dill og squash – listen over gode råvarer er nesten uendelig, og alt brukes i hotellets restaurant.

Vi har allerede vann i munnen, og vi blir ikke skuffet: Gulrotsuppen og det nybakte brødet med urtesmør smaker himmelsk godt!

Bade i løvebadekar

Haaheim Gaard har historiske rom til overnatting og en lun, gjestfri atmosfære. Å bade i løvebadekar eller våkne til lukten av nybakt brød lyder ikke så ille?

I godt, selskapelig lag tar vertskapet gjerne en sang eller pianotrall til maten, alltid med et smil på lur.

Gjennom hele året er det spennende kulturaktiviteter på programmet, f.eks. konserter, opera, teater, vinsmaking og ulike foredrag. Haaheim Gaard er en inspirasjonskilde for interiør- og hageinteresserte; her er en liten butikk med interiørartikler i romantisk landstil.

Hotellet er også et fint utgangspunkt for den populære turen til Tysnessåta 752 moh. Utsikten herfra på fine dager er uforglemmelig!

haaheimgaard.no

<b>DEN BLÅ HAGE:</b> Unn deg en liten fristund på benken utenfor kapellet. 
DEN BLÅ HAGE: Unn deg en liten fristund på benken utenfor kapellet.  Foto: Unni Galtung/Fotonova

Flere fine hager

  • Det er botaniske hager i Kristiansand,Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.
  • Flor & Fjære på øya Sør-Hidle utenforStavanger er en eksotisk park med 50 000 sommerblomster.
  • Hovelsrud Gård på Helgøya i Mjøsa har en prisvinnende, historisk hage.
  • Fredholm Hage på Toten er en engelsk-inspirert cottage garden, anlagt rundteierens sveitserhus.
  • Baroniet i Rosendal med sin berømterosehage og kjøkken- og urtehage.
  • Sigrid Undsets vakre hjem og hage på Bjerkebæk i Lillehammer.
  • Besøk en koselig kolonihage! Finnes bl.a.i Oslo, Stavanger og Trondheim.Se kolonihager.no

Se hageselskapet.no for oversikt over alle landets private besøkshager.