norgesferie kjerringøy
Reis tilbake i tid på koselige Kjerringøy
Kun en kort kjøretur nord for Bodø finner du kunstnerøyen Kjerringøy. Her på handelsstedet kan du nyte nordnorsk nostalgi, økologiske oster og selvfanget fisk på hvite, vakre sandstrender.
Anna Elisabeth Sverdrup var kjent som Nordlands klokeste kvinne, forteller Jan Ivar Bårtvedt.
Han viser oss rundt på idylliske Kjerringøy handelssted, som ligger i den turkise vannkanten langs en kritthvit sandstrand. På en vakker sommerdag kan den måle seg med hvilken som helst paradisstrand i verden.
Men da Anna Elisabeth bodde her for rundt 200 år siden, på 1800-tallet, var livet langt ifra like enkelt som i en florlett finsommernatt.
Datteren av den rike handelsmannen Christian Lorentzen Sverdrup mistet nemlig både sitt eneste barn, hennes sønn Jakob som bare ble fem år, og deretter sin første ektemann etter få år, og måtte lære seg å drive det som skulle bli et av Nord-Norges største handelssteder på egen hånd. I alle fall en god stund.
Et fornuftig ekteskap
– Handelsstedet nådde sin glanstid da hun 58 år gammel giftet seg med den talentfulle, 33 år gamle krambodbetjenten sin, Erasmus Benedikt Kjerschow Zahl, forteller Bårtvedt.
Sammen fikk de handelsstedet til å vokse og blomstre. Hver vinter kom tusenvis av fiskere for å ligge på været og vente på å komme seg over Vestfjorden til det innbringende lofotfisket. Og forhåpentlig kom de noen måneder senere tilbake med fulle laster.
Og når jektene endelig vendte hjem fra sør, etter å ha solgt datidens mest verdifulle eksportartikkel, tørrfisken, kom de ikke bare tilbake med penger, men også med de flotteste tapeter, pianoer og ikke minst, siste nytt fra motefronten på kontinentet.
Les også: - Du kan bidra til å blåse live i norske byer og bygder
Interiørperler
Det synes på interiøret, som i stor grad er originalt. De vakre tapetene i finstuene vitner om sørligere breddegrader – og i krambua i dag kan du kjøpe porselen og brett med samme motiver.
Oppe på tjenestejentenes rom står korte senger tett i tett.
– De satt og sov, som man ofte gjorde på denne tiden. De mente det var best av helsemessige årsaker, ellers kunne man få pustevansker. Dessuten var det bare de syke og døende som lå på ryggen. Derfor var det viktig at dødsengelen for all del ikke måtte ta feil, om han kunne komme innom! forteller Bårtvedt.
Les også: Ferie på fyret
En tidsreise
Å vandre rundt på det staselige, velrestaurerte handelsstedet er som å være med på en tidsreise. Det er ikke rart at forfatteren Knut Hamsun lot seg inspirere av Kjerringøy i flere av sine romaner. Mange vil også kjenne igjen handelsstedet fra flere av filmatiseringene som er gjort der, blant annet «Jeg er Dina», basert på Herbjørg Wassmos kjente bok.
Om sommeren utgjør de 15 fredede bygningene et levende museum. Her du kan se folk i sving med å demonstrere gamle håndverksteknikker, og du kan bli med på guidede omvisninger.
Les også: Norgesferie i norske hager
Nostalgiske godbiter
Du bør uansett få med deg bildespillet «Anna Elisabeth av Kjerringøy», som gir en fin introduksjon til den dramatiske historien her, som også er historien om Nord-Norge.
Her får du høre om klasseskiller og dagligliv, fiskeri- og handelshistorie, og mye mer, og du kommer tett på livet i 1800-tallets Nordland.
I kramboden kan du se nostalgiske godbiter som Ata og flaskekoster, kremmerhus og kasjetthuer, siden mye av vareutvalget og interiøret fremstår som så godt som urørt.
– I gamle dager sa de gjerne at hvis de ikke hadde det kundene spurte etter, da trengte de det ikke heller, ler Bårtvedt.
I dag kan du handle nyere smågaver med smak og inspirasjon fra Nordland her.
Mektig møsbrømslefse
Om sommeren kan du ro en av de fine nordlandsbåtene som ligger og dupper i det grønnturkise sundet, eller se noen av de best bevarte nordlandsbåtene i området i naustet.
Handelsstedet har også en hyggelig museumskafé, der du kan nyte Dronningens Fiskesuppe og møsbrømslefse – en lokal godbit med smeltet brunost, sirup, fett og rømme, pakket inn i en hjemmebakt lefse av bygg og rug.
– Alle småplasser i Salten lager sin egen variant av dem, forteller servitør Susanne Olise Torvik.
På kafeen treffer vi også venninnene Lise Karlsen og Stine Therese Alværn fra Bodø.
– Vi reiser ut hit flere ganger i året for å gå på tur og kose oss. Det er utrolig fint her ute, sier de.
Ofte arrangeres det også konserter eller til og med bryggeopera her ute.
Ting å gjøre på Kjerringøy
For å rekke å bli sulten igjen, kan du utforske de mange gode tur- og padlemulighetene i området. Etterpå er det obligatorisk å nyte en bit prisbelønnet rødkittost fra Kjerringøy Ysteri, som holder til rett borte i gata.
De driver også kafeen Markens Grøde, som er kjent for sine gode, økologiske bakervarer og fristende kanelsnurrer, og som holder åpent i sommermånedene.
Kjerringøy handelssted er åpent daglig i sommersesongen, fra tirsdag til lørdag i september, samt på lørdager fra oktober til mai. Her kan du bli med på guidede turer, handle i butikken, og det er ofte aktiviteter for barna. Inngang 100 kr for voksne, 50 kr for barn.
Galleri Zahlfjøsen ligger i handelsstedets gamle driftsbygning og huser flotte sommerutstillinger, samt en fast utstilling som viser den lokale kunstneren Karl Erik Harrs originale bokillustrasjoner og filmklipp fra ulike filmatiseringer av Knut Hamsuns romaner.
Galleriet holder åpent i helgene i skolens sommerferie. Men hele året kan du nyte skulpturene og kunstverkene langs Zahls Vandresti, som begynner ved Zahlfjøsen og ender ved Kjerringøy Handelssted.
I tilknytning til Zahlfjøsen ligger også RamSalten våtmarkssenter. I underetasjen holder øyas egen trebåtbygger, Ulf Mikalsen, til.
Kjerringøy passer godt for turglade, enten du vil gå i fjæra eller på mer krevende fjellturer. En populær tur med flott utsikt er den lette turen opp på Middagshaugen. Start fra P-plassen på handelsstedet.
Et av de beste turmålene i området ligger imidlertid på vei ut mot Kjerringøy. Steigtind (793 m.o.h.) er et mektig fjell, som ikke er like utilgjengelig som det ser ut! Beregn cirka 2,5–3 timer opp.
Det er også veldig fint å sykle, padle, ro og fiske, både i saltvann og i Fjørvassdraget. Flere av overnattingsstedene leier ut utstyr. Kjerringøy Camping tilbyr også fisketurer med en gammel hvalfangstskute i sommerferien.Du kan også bli med på guidede turer med kano, toppturer eller lære deg å klatre med Kjerringøy Opplevelser.
Les også: Bilferie på Sør-Vestlandet
Kunstnerøya
I sommer åpner også det nye, store galleriet til Karl Erik Harr, en av Nordlands mest kjente nålevende kunstnere. Han bor her på øya.
Her maler han det frådende havet, de ville fjellene og det krevende livet som folk har levd her i uminnelige tider. Og ikke minst dette vidunderlige lyset, som kan drive folk både til lyriske høyder og til en smule vanvidd.
For det er ikke lett å sove bort en vindstille sommernatt her oppe. Den bør gjerne tilbringes på en av de fantastiske, hvite strendene, mens du myser mot midnattssolen, som bare så vidt stusser borti den blåtannede Lofotveggen, langt der ute i vest.
Slik kommer du til Kjerringøy
Kjerringøy ligger bare en knapp times kjøretur, inkludert en kort fergetur, unna Bodø. Det går også jevnlig buss. Sykkel er også en flott måte å komme seg ut hit på. Til Bodø kan du reise med både fly, tog, buss og båt. Hurtigruta stopper også her på sin vei langs kysten.
Les også: Hurtigruten i glassmonter - i originalstørrelse
Her overnatter du
Kjerringøy Bryggehotell ligger nydelig til i Kjerringøy havn. Her kan du bo i sjøhus eller i moderne rom på selve hotellet, som også har en god restaurant og bryggepub. Om sommeren blir det livlig på den store uteserveringen på kaia.
Kjerringøy Rorbusenter i Tårnvik, nord på øya, tilbyr utleie av rorbuer og sjøhus. De har også kafé/pub, badstu, badestamp og gjestebrygge. Om sommeren kan du være med på fisketurer med hvalfangstskuta Moholmen.
Har du med deg eget hus på hjul eller telt, er Kjerringøy Camping et godt alternativ. Her kan du også leie enkle hytter.
Denne saken ble første gang publisert 29/04 2020.