fottur i norsk natur

Ti fantastiske fotturer i norske daler

En fottur i norsk natur er godt for kropp og sjel. Her har vi funnet frem til ti vakre daler som hver og en er verdt et besøk.

<b>INNERDALEN:</b> Det er ikke for ingenting at Innerdalen blir kalt for Norges vakreste dal. 
INNERDALEN: Det er ikke for ingenting at Innerdalen blir kalt for Norges vakreste dal.  Foto: Christine Baglo
Først publisert Sist oppdatert

Innerdalen

Det er ikke for ingenting at Innerdalen ofte blir kalt «Norges vakreste dal» (bildet øverst).

Den litt hemmelige dalen, som ligger i Sunndal, ikke langt fra Sunndalsøra, er nemlig et grønt paradis med bjørkeskog, bonsaifuruer og blåbærlyng, omgitt av ville fjell som strekker seg opp på begge sider av to blanke, flotte innsjøer, der du kan bade, ro og padle kano.

For å komme hit, kjører du inn ved Ålvundeid, og parkerer på P-plassen inne i dalen. Herfra følger du en til dels nokså bratt grusvei 3,5 kilometer, til du kommer til den superkoselige Renndøl­setra, der du kan overnatte og få kjøpt økologisk seterkost, hjemmebakt brød og vidunderlige vafler.

Prøv også den seterlagde, fløyelsmyke yoghurten!

<b>INNERDALSHYTTA:</b> Gamlehytta er fra 1893 er åpent for overnatting i sommersesongen.
INNERDALSHYTTA: Gamlehytta er fra 1893 er åpent for overnatting i sommersesongen. Foto: Christine Baglo

Til middag serveres ofte nyfisket ørret, og urtene kommer fra egen bakhage. Litt lenger inn ligger Innerdal Turisthytte, som også tilbyr servering og overnattingsmuligheter, i nyhytta eller den sjarmerende, værbitte Gammelhytta.

Rabatt til DNT-medlemmer alle steder. Etterpå kan du følge stiene lenger inn i dalen eller opp i Trollheimen. Eller ta en tur opp til foten – eller toppen – av det sagnomsuste Innerdalstårnet på 1452 meter, kjent fra desember­kavalkaden «Blåfjell».

JUNKERDALURA.
JUNKERDALURA. Foto: Christine Baglo

Junkerdals­ura

Det er fort gjort å rase forbi denne lille perlen på E6 nord for Saltfjellet, om du ikke vet bedre.

Ved Storjord ligger inngangen til den unikeJunkerdalsura, et enormt, smalt juv som graver seg inn blant høye fjell. På grunn av den skjermede beliggenheten og et kalkrikt jordsmonn er det et botanisk eldorado med orkideer og varmekjære vekster.

Kløften ble et populært turistmål allerede på 1800-tallet. Fra Saltdal Turistsenter og Nordland Nasjonalparksenter følger du en trillevennlig vei 2,5 kilometer inn gjennom ura, til en fin rasteplass.

Det er også mange turmuligheter i nærområdet og inn­over i Junkerdalen Nasjonalpark og opp på Solvågtind.

Les også: – Avlys ferien! Nå er jeg så LEI av å stå for alt på hytta

Molladalen

<b>HESTESKOFORM:</b> Molladalen med sin unike form er et yndet turmål.
HESTESKOFORM: Molladalen med sin unike form er et yndet turmål. Foto: Christine Baglo

Molladalen har alt som skal til for å bli en av de nye, nasjonale turklassikerne. Den kjempedigre hesteskoen nord på Ørstahalvøya på Sunn­møre byr på vandringer i spektakulær natur, omgitt av forrevne tinder på opptil 1400 meters høyde.

Like magisk i solskinn, som når tåkeskyene driver mystisk mellom fjelltaggene.

Området er også et klatreeldorado og byr på flere toppturmål, om du vil ha flere utfordringer. Turen opp hit tar bare to timers gange fra veien. Følg bomvei fra Barstadvika og opp til Melbøsætra, der det er tre kilometer opp til dalen. Ta en rast ved den populære teltplassen Storevatnet.

Dørålen

<b>DØRÅLEN:</b> Turisthytta Dørålseter er åpen i turistsesongen. 
DØRÅLEN: Turisthytta Dørålseter er åpen i turistsesongen.  Foto: Christine Baglo

Ligger ved Rondane nasjonalpark. Her går du på en av de eldste landskapsformene i Norge, der is, vær og vind har tæret på og formet omgivelsene på en unik måte.

Du kan kjøre helt inn til Dørålsetrene, der det har vært drevet med aktiv setring i mange år. Her ligger det to turisthytter, Øvre og Nedre Dørålseter, der du kan du overnatte og få deg en matbit.

Fra P-plassen her kan du følge elva innover den én mil lange Dørålsdalen, omgitt av flotte topper du også kan gå på. Utforsk de snåle Skranglehaugene, som det ser ut som det har vært granatnedslag i.

Morenene og dødisgropene ble dannet på slutten av siste istid. Du kan gå videre til andre turisthytter i Rondane.

Les også: – Unngår man dette, er Norge et overraskende billig land å reise i

Herdalen

<b>GEITEDALEN: </b>I Herdalen får du glade geiter som turfølge.
GEITEDALEN: I Herdalen får du glade geiter som turfølge. Foto: Christine Baglo

Fra den idylliske bygda Norddal, like nord for Geiranger, kan du kjøre, sykle eller vandre cirka ti kilometer gjennom nydelig landskap og forbi brusende fosser, inn til Herdalen og den superidylliske Herdalssetra, der rundt 300 geiter, fjord­hester og kyr beiter i sommersesongen.

Det gjør den til en av de største fellessetrene for geit i landet.

Setra består av 30 ulike bygninger, som representerer 300 år med ubrutt setertradisjon. Det finnes også en sommerkafé, der du kan kjøpe kjempegode geitekarameller! Over setra ruver den mek­tige Herdalsegga, som kan bestiges av de tøffeste.

Det går også flere fine dagsturstier innover i fjellene omkring. Etterpå kan du ta deg et forfriskende bad i Herdalsvatnet, der du kan leie robåt og fiske.

<b>UTLADALEN :</b> Denne vesle karen er en av mange sjarmører du risikerer å treffe på om du tar turen til Utladalen.
UTLADALEN : Denne vesle karen er en av mange sjarmører du risikerer å treffe på om du tar turen til Utladalen. Foto: Gustaf Emanuelsson / Folio

Utladalen

<b>TURISTSTASJON:</b> Vetti garden ligger like ved Vettisfossen og har åpent for overnatting fra juni til september.
TURISTSTASJON: Vetti garden ligger like ved Vettisfossen og har åpent for overnatting fra juni til september. Foto: Christine Baglo

En av Nord-Europas dypeste daler ligger som et dypt, to mil langt øksehugg inn i Sognefjellet og Jotunheimen, innerst i Sognefjorden. Over de frodige dalsidene ruver 2000-meters topper, og nede i dalbunnen fråder elva Utla.Du går langs den

grus­belagte Folkevegen, som ble anlagt av lokalbefolkningen på 1970-tallet, et av Norges største dugnadsprosjekter.

Etter litt over en kilometer, går det en bratt sti opp til Avdalen gård, som tilbyr servering og overnatting. Det gjør også Vetti Gard Turiststasjon, fire kilometer lenger inn. Fortsetter du 1,5 kilometer på sti derfra, kommer du til Vettisfossen, med Nord-Europas høyeste frie fossefall på 275 meter.

DIVIDALEN
DIVIDALEN Foto: Christine Baglo

Dividalen

Hvis du virkelig vil bort fra alt og føle deg som en ekte Lars Monsen, skal du sette kursen for denne uberørte dalen i Målselv i Troms. Her slipper du garantert å gå i kø!

Dalen er et godt utgangspunkt for mange typer fotturer i et særdeles spennende og lettgått villmarks­terreng med skoger, vidder og fjell. Store deler av området er vernet i Øvre Dividal nasjonalpark, som også har et variert dyreliv med ulv, gaupe og bjørn. Turistforeningen har tre hytter i området, Vuomahytta, Dividashytta og Dærtahytta.

Les også: Fire fantastiske toppturer i norske fjell

<b>NYASTØLFOSSEN:</b> Ligger i Husedalen i Ullensvang kommune i Vestland. Det går også an å forsette opp til turisthytta Stavali på Hardangervidda.
NYASTØLFOSSEN: Ligger i Husedalen i Ullensvang kommune i Vestland. Det går også an å forsette opp til turisthytta Stavali på Hardangervidda. Foto: Christine Baglo

Husedalen

Denne ville og våte dalen ved Kinsarvik i Hardanger blir gjerne regnet som den flotteste veien inn eller ut av Hardanger­vidda. Tusenvis av fotturister tar hvert år turen inn til én eller flere av de fire spektakulære fossene her.

<b>HUSEDALEN:</b> Nydelige sommerblomster hilser deg på turen.
HUSEDALEN: Nydelige sommerblomster hilser deg på turen. Foto: Christine Baglo

Kom gjerne under snøsmeltinga, når elva Kinso og fossene bruser på sitt aller mest imponerende! Fra parkeringsplassen i Kinsarvik og opp til den øverste fossen bør du beregne cirka fem-seks timer
tur-retur (15 km t/r).

Fossestien tar deg opp til det første vannfallet, Tveita­fossen, dit det også er mulig å kjøre og parkere. Herfra er det en knapp times vandring videre til Nystøl­fossen, og det samme til Nykkjesøyfossen, før du tar fatt på siste etappe til den aller fineste fossen: Søtefossen. Det går også an å forsette opp til turisthytta Stavali på Hardangervidda.

SAUTSO/ALTA CANYON
SAUTSO/ALTA CANYON Foto: Christine Baglo

Sautso/Alta Canyon

• Planlegg turen, meld fra hvor du går.

• Tilpass turen etter evne og forhold.

• Ta hensyn til vær- og skredvarsel.

• Ta med nødvendig utstyr for å kunne
hjelpe deg selv og andre.

• Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.

• Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig
terreng og usikker is.

• Bruk kart og ompass. Vit alltid hvor du er.

• Vend i tide, det er ingen skam å snu.

• Spar på kreftene og søk ly
om nødvendig.

Se mer

Opplev det som trolig er Nord-Europas største canyon, som Altaelva har brukt titusener av år på å grave ut! Det er ikke mulig å vandre hele veien gjennom det ti kilometer lange elvegjelet, som er omgitt av 300–400 bratte vegger og store steinblokker, men det går fint an å gå fine turer inn til flotte utsiktspunkt.

Kjør for eksempel inn til Gargia Fjellstue og gå, sykle eller kjøre cirka fire kilometer på grusvei, før du tar av på den tre kilometer lange
stien i vakkert viddelandskap, som tar deg inn til et spektakulært utsiktspunkt på enden av kløften. Eller gå eller sykle fra Tutteberget og inn til kraftverket og demningen i den andre enden (cirka syv kilometer). Gjelet kan også oppleves fra elvebåt, kano, eller ved en guidet tur. Og husk: I Alta er det tørt, varmt og solrikt om sommeren!

Les også: Peder Kjøs: – Fisk og gjester blir dårlig etter tre døgn

AURLANDSDALEN
AURLANDSDALEN Foto: Christine Baglo

Aurlandsdalen

Turtips

Turbeskrivelser av de ulike turene i denne artikkelen kan du finne på nettsidene ut.no og godtur.no. Du kan også lage og skrive ut ditt eget turkart på kartverket.no.

En av Norges vakreste fotturer! Denne 20 kilometer lange vandreklassikeren tar deg gjennom Vestlandets indre­filet, fra høyfjellet og nesten helt ned til fjorden, på en god dags vandring gjennom storslått natur.

Her stuper bratte fjell ned i dype elvegjel, og stien går forbi flere gamle kultur­skatter og gårder. Du starter på Østerbø Fjellstove 820 meter over havet, før du følger godt merket sti til Vassbygdi i Aurland.

Derfra går det flere busser tilbake daglig om sommeren. Beregn seks–syv timer på turen. Det er noen litt bratte partier, ellers er ikke turen spesielt vanskelig. Du kan også gå en litt lengre (og brattere) rute oppom Bjørnstigvarden, med fabelaktig utsikt. Dette er også siste etappe på en fire dagers tur fra Finse.

<b>GOD TUR:</b> Følger du T-merkene som er markert på de ulike stiene, er du på rett vei. 
GOD TUR: Følger du T-merkene som er markert på de ulike stiene, er du på rett vei.  Foto: Christine Baglo