norgesferie fosenhalvøya
Trøndersk skjærgårdsidyll på Fosenhalvøya
Her, på Fosenhalvøya mellom Trondheimsfjorden og Norskehavet, ligger et herlig stykke sommer-Norge. Sving ut mot havet og senk skuldrene i Råkvåg, en vel bevart, liten perle!
Et Norge i miniatyr med sørlandsk skjærgårdsidyll, nordnorsk barskhet og østlandske fjellvidder.
Slik blir Fosenhalvøya gjerne beskrevet.
Ta fergen fra Flakk, et par mil vest for Trondheim, og kjør omlag 5 mil, så er du i hyggelige, lille Rørvik.
Her er det under 250 fastboende, og tettstedet ligger skjermet til innerst i Stjørnfjorden. Her finner du landets lengste bryggerekke utenfor byene.
– Jeg bruker å si at i byen bor jeg, men her i Råkvåg lever jeg, sier Tove Sagli Lie, som er en av tettstedets store ildsjeler.
Her vokste hun delvis opp, og selv om hun nå bor og jobber i byen til daglig, har lille Råkvåg ytterst på Trøndelagskysten en helt spesiell plass i hjertet hennes:
– Råkvåg sitter dypt i røttene og sjelen min. Det er tilhørighet. Kjærlighet!
Om sommeren driver hun sin egen bruktbutikk i Råkvåg, som i boken Vakrest i landet er trukket frem som en av Norges 20 best bevarte tettsteder.
Les også: Grenselangs i Trøndelag
Iskrem, fisketurer og lunkent ingefærøl
Tove Sagli Lie er fra Råkvåg på Fosenhalvøya, men bor nå i Trondheim. Hun reiser likevel til Råkvåg så ofte hun kan.
– Sommerminner fra Råkvåg, hva er det for deg?
– Iskrem, fisketurer, lunkentingefærøl og lukten av sjø.
– Hva gjør Råkvåg spesiell for deg?
Historien om Råkvåg:
• Navnet Fosen kommer trolig av det gammelnorske folskn (skjulested), som viser til at Vågen var et sted hvor skip kunne ligge i le for vær og fiender.
• Råkvåg ligger i det som en gang var en av landets beste fjorder for sildefiske, nemlig Stjørnfjorden. Den siste helgen
i juli arrangeres festivalen «Råkvåg Anno 1930», årets største begivenhet.
• Råkvåg har landets lengste bryggerekke, og de fleste av dem er bygget på 1800-tallet. Her arrangeres Bryggeutstillingen hver sommer.
– Det er først og fremst menneskene som gjør denne plassen så spesiell. Hvor du enn går, er det et smil og et hei, og ofte en klem. Her i Råkvåg går vi på spontant besøk til naboen, slik man gjorde i gamledager. Nesten alt som har skjedd i Råkvåg de siste årene, er gjort på dugnad. Menneskene som har tilhørighet her, brenner virkelig for stedet.
– Hva bør man absolutt få med seg når man besøker bygda?
– Kulturbrygga Salteriet rommer det meste man kan ønske seg. Der finner du kafé, restaurant og konsertarena. Jeg mener Råkvåg er Fosens kulturelle hovedstad. Det er både landlig og urbant her. Det finnes så mange muligheter for kulturelle opplevelser. Bryggeutstillingen er Fosens største salgsutstilling. Den er åpen hele sommeren fra slutten av mai til skolestart i august. Her bidrar både kjente og ukjente kunstnere i mange former, alt fra billedkunst til brukskunst.
Les også: Norges beste utsikt?
Sving innom Stokkøya
Det er trivelig å rusle rundt i de sjarmerende smågatene i Rørvik.
Sommer på Fosenhalvøya handler ellers mye om saltvann og sand mellom tærne med bading og fisking, men området innbyr også til hyggelige aktiviteter som bondegårdsferie, god mat, ridning og sykkelturer.
Du har ikke vært i Fosen om du ikke har fått sand og vann mellom tærne, for eksempel på Stokkøya, en drøy time nord for Råkvåg.
Stokkøya Sjøsenter på Hosnasand har de siste årene befestet sin posisjon som en av Fosens mest eksotiske opplevelser.
Kombinasjonen av spesiell arkitektur, vakker natur, Strandbarens måltider og Trøndelags fineste strand gjør dette til et helt spesielt sted. Lei kajakk, seiljolle eller båt med skipper, som tar dere med ut på fiske.
Les også: Enkel og vedlikeholdsfri hytte på Stokkøya
Se og gjøre på Fosenhalvøya
Det er mye å se og oppleve på Fosenhalvøya. Her er en smakebit:
Bryggeutstillingen i Råkvåg er en årlig, kulturell utstilling med over80 utstillere i Salteriet brygge. Mye fint!
På museet Kystens arv i Stadsbygd kan du besøke et autentisktrebåtbyggeri, se båtutstillinger og den høyaktuelle utstillingen om plastsøppel. Få ogsåmed deg den historiske rosehagen!
Råkvåg Anno 1938 arrangeres hvert år, i år helgen 25.–28.juli.Da mimres det om de gode, gamle dagene i sildefiskets storhetstid, blant annet medteateroppsetning.
Fosenhalvøya har ellers mye spennende å by på. For eksempel forteller historien at selveste Harald Hårfagre tok gården Rein til odel og eie da han la under seg Trøndelag på 870-tallet. Selve gården er antagelig over 3000 år gammel. Den ligger i Rissa, en times tid fra Trondheim, og deler av området er tilgjengelig for publikum. Her er det bygdemuseum, nonnekloster og en fin park. På gården produserer de også sin egen is og har eget ølbryggeri.
Mer info: www.reinskloster.no
Fosen har hele spekteret av norsk natur fra kyst til fjell – men ikke for høye fjell; det høyeste er 675 moh. Turistforeningen har flere fine turtips for området.
Les mer om Fosen på www.fosen.net og www.trondelag.com.
Les også: Slaget på Stiklestad - hva skjedde der?
Her bor og spiser du
På Råkvåg Gjesgiveri og marina kan du overnatte i sommerhalvåret. Stor gjestebrygge til båt og restaurant. Dobbeltrom kr 1300,tlf. 924 50 200.
Marthabrygga har også gjestebrygge og flere utleieleiligheter midt i sentrum av Råkvåg. Hit kommer folk fra hele Fosen for å spise søndagsmiddag: Her serveres tradisjonskost i rundhåndede porsjoner. På den store, solrike uteplassen yrer det av liv hele sommeren. Kr 650 pr. pers.
Landnota Bar og Spiseri i Salteriet Kulturbrygge serverer kortreist, lokal mat som bacalao, klippfiskboller, sildefjøl og rause burgere. Her arrangeres strikkekafé, konserter og lygarkvelder.
Båthuset i Råkvågen ligger i sjøkanten med utsikt rett mot bryggerekken; den fineste overnattingsplassen i bygda. Robåt følger med båthuset. Kr 1500 (4 sengeplasser) i sommerhalvåret.
Bjørkvik Hytteutleie og camping ligger vakkert til i sjøkanten med øyrekken og fisken som nærmeste nabo. Hytter fra kr 650, tlf. 926 07 611. Pettersvika Hyttetun er et annet alternativ; det ligger idyllisk til innerst i Nordfjorden ved utløpet av Nordelva, som har rikt laksefiske. Her er det kun båtveien som gjelder. Båt følger med ved utleie. Fra kr 550 pr. pers. Passer best for en stor familie eller grupper på over ti personer. Tlf. 984 60 426.
En fin oversikt over alle overnattingsstedene finner du på Raakvaag.no.