førde

Førde er verdt et feriestopp i sommer

I Førde kan du fiske laks i sentrum eller gå til sju fjelltopper.

<b>TURMÅL:</b> Sunnfjord Museum har klyngetun og vakker urtehage.
TURMÅL: Sunnfjord Museum har klyngetun og vakker urtehage. Foto: Sigrun Espe/Sogn og Fjordane fylkeskommune
Sist oppdatert

– Du kan fiske laks her midt i sentrum, sier Astrid Bakke Grimeland (47) stolt, og småløper over Langebrua til sørsiden av Førde.

Elven Jølstra renner rolig under henne. Hun er på vei til byens koseligste sybutikk, Trapp ned, som ligger ved siden av det nye rådhuset.

– «Sørsida» var sentrum da jeg vokste opp. For meg er det fortsatt det fineste stedet i byen, sier hun.

Selve bykjernen med handlesentre, hotell og kulturhus er etablert på nordsiden. Tre broer knytter de to bydelene sammen, og fine stier, grøntområder og sykkelveier er opparbeidet langs elven.

Les også: Lettgått i Sunnmørsalpene

Fjellfrelst

STOLT: Astrid Bakke Grimeland er glad i hjemstedet Førde.
STOLT: Astrid Bakke Grimeland er glad i hjemstedet Førde. Foto: Cecilie Mostue

Astrid er førskolelærer og har bodd her hele livet, kun avbrutt av to år i Oslo.

Hun jobber i barnehage, og sammen med mannen Trond har de barna Tarald (17), Eivor (14) og Åsfrid (10).

– Her er det kort vei til alt. Barna har mange sportsmuligheter og kan boltre seg i svømmehall, skianlegg og på flere idrettsbaner.

På fritiden er Astrid sammen med venner og familie, og går gjerne på kafé og fjelltur på samme dag. Hun kan ikke få skrytt nok av de vakre fjellene som omkranser byen.

<b>KORT VEI TIL UTSIKT:</b> Toppen av Hafstadfjellet når du ved å gå fra sentrum.
KORT VEI TIL UTSIKT: Toppen av Hafstadfjellet når du ved å gå fra sentrum. Foto: Arild Finne Nybø

– Jeg har vært på alle syv toppene. Utsikten er vanvittig flott! Du kan se helt til havet og få et glimt av Grovabreen også.

Les også: Det norske osteeventyret

<b>LOKAL BYKUNST:</b> Oddvar Torsheims dekor over inngangen til Larris Scene er lett synlig i bybildet.
LOKAL BYKUNST: Oddvar Torsheims dekor over inngangen til Larris Scene er lett synlig i bybildet. Foto: Jan Madsen/Sunnfjord Hotel

Kulturby

Kulturlivet i byen betyr også mye for Astrid.

– Spesielt godt liker jeg Teater Vestland og kunstmuseet. Førdefestivalen i juli er blitt en viktig del av det sosiale. Selv barnehagen får være med på konserter, og det er alltid god stemning.

NB: Førdefestivalen 2020 er avlyst

Hun legger til at førdianerne er veldig stolte av lokalkunstner Oddvar Torsheim.

– Han er vanlig å se i bybildet med sitt karakteristiske, røde skjerf. Førde føles trygt og godt og er passe stort, og vi mangler ikke noe. Her har vi til og med sykehus, avslutter Astrid.

Historien om Førde

Det har bodd folk innerst i Førdefjorden siden steinalderen. Befolkningsveksten har vært jevn i 40 år, og i dag teller bykommunen 13 000 innbyggere. 10 000 av dem bor i tettstedet Førde, som fikk bystatus i 1997.

På 50-tallet var området preget av fraflytting. Regjeringen valgte ut stedet som vekstsenter og satset store ressurser på å utvikle næringslivet.

Innbyggerne levde tradisjonelt av jordbruk, men fikk i løpet av 60-tallet både industri-, handel- og service­­næringer. Disse er størst i dag, og byen har tingrett, høyskole, folkehøyskole og fylkets største arbeidsplass, Førde sentralsykehus.

Kultur­tilbudene inkluderer teater, bibliotek, kunstmuseum og musikkscener.

<b>KUNSTMUSEUM:</b> Sogn og Fjordane Kunstmuseum ligger i Førde. Det har visstnok også byens fineste takterrasse.
KUNSTMUSEUM: Sogn og Fjordane Kunstmuseum ligger i Førde. Det har visstnok også byens fineste takterrasse. Foto: Espen Mills / www.espenmills.no

Les også: Hornelen - Europas høyeste havklippe

Opplevelser i Førde

Veien hit

Byen ligger innerst i Førdefjorden i Sunnfjord i Sogn og Fjordane. Hit kommer du raskest med fly til Førde lufthavn eller med hurtigbåt og buss fra Bergen.

Du har ikke vært i Førde før du har besøkt Sogn og Fjordane Kunstmuseum.

Med sin hvite og lyssatte glassfasade er bygget et blikkfang; det ligner en isblokk som har falt ned fra fjellene rundt. Bygget huser 4000 kunstverk, i tillegg til kafeen Sobra og byens fineste takterrasse.

En rusletur i parken ved Festplassen med Oddvar Torsheim-statuen og Norges lengste steinskulptur, Laksen på 65 meter. Fortsett på gangbroen over Jølstra og ta et kaffestopp på Oléfine/Naustdal Dampbakeri.

Ta bystien bak rådhuset med 176 trappetrinn og fortsett på grusvei opp til toppen av Hafstadfjellet på 706 meter.

Nyt storslagen utsikt over fjord, bre og fjell. Turen er en skjult perle.

Frilufts- og folke­museet Sunnfjord Museum ligger vakkert til på en tidligere husmannsplass i Movika, 10 minutter fra Førde. Et rekonstruert klyngetun med urte­hage og støl viser byggeskikk fra 1500–1900-tallet. I tillegg har området flotte turstier, museumsbutikk og kiosk. Dette er en tur for hele familien.

Les også: Norgesferie i Hardanger

Overnatting og mat

<b>TRADISJONSMAT:</b> Håjen Kafé på Slettehaug gård baker sunnfjordlefse, potetkaker og natronkaker, 20 minutter fra sentrum.
TRADISJONSMAT: Håjen Kafé på Slettehaug gård baker sunnfjordlefse, potetkaker og natronkaker, 20 minutter fra sentrum. Foto: Håjen Kafé/Espen Nyttingnes

Ferske Smakar Café i sentrum serverer sunnfjordlefse, flatbrød og annen tradisjonsbakst. Håjen ved Førdefjorden har åpen gårdsrestaurant og bakeri med hjemmebakte potetkaker, flatbrød, sunnfjordlefse og natronkaker.

Pikant Mat- og vinhus ligger idyllisk til ved Jøls-tra, og fra terrassen kan du observere laksen som hopper i elven. Stedet vil ha nyåpning i løpet av første halvår 2020.

Åmot gard fra 1890 byr på luksuriøs overnatting i forbindelse med konserter, kurs og arrangementer, og ligger 20 minutter unna Førde. I 2020 tar stedet bare i mot lukkede selskaper.

Scandic Sunnfjord Hotel er et blikkfang i sentrum med Oddvar Torsheims monumentale dekor over inngangen til Larris Scene.

<b>SUNNFJORDBUNAD:</b> Legg merke til det forseggjorte beltet, som er laget av et bredt grindevevd bånd, og lukkes foran med en sølvspenne.
SUNNFJORDBUNAD: Legg merke til det forseggjorte beltet, som er laget av et bredt grindevevd bånd, og lukkes foran med en sølvspenne. Foto: Norske Bunader

Thon Hotel Førde har nyoppussede rom, men historie tilbake til 1860.

Dersom du er på jakt etter rimelig overnatting, kan du sjekke ut Førde Gjestehus og Camping rett utenfor bykjernen.

Sunnfjordbunaden

Sunnfjordbunaden ble ut­viklet av Fylkesfiskarskulen i Florø i 1925 og bygger på draktmateriale fra hele Sunnfjord. Opprinnelig hadde den svart stakk og grønt liv, men kommer også i helt blått eller med blå stakk og rødt liv.

Den har vevde bånd og forkle med sølvbelte eller brodert belte. Maljestykkene kan ha forskjellig mønstre. Skjorten er i lin med broderier på linning og fremstykke i ulike mønstre.

Dialekten

I Førde snakkes sunnfjordsdialekt, som er et nordvestlandsk e-mål med endingen -e for verb i infinitiv. Dialekten har også -e i svake hunkjønnsord, f.eks. ei veke og ei kiste.

Lokale ord og uttrykk:
• Hi sia = på den andre siden

• Moalaust = umulig

• Ryse = veldig

• Treneve = ikke nevenyttig person

• Tyl = tosk

• Ufjelgt = ubehagelig

• Andøge = å vere bekymret

• Pøyle = søledam

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2020, og sist oppdatert 14/05 2020.

Les også