Ekspertens 9 ostefavoritter
Her kan du oppleve det norske oste-eventyret
Norge har i løpet av få år tatt en solid plass på seierspallen i konkurransen om å lage de beste ostene i verden. Gunn Hege Nilsen er ekspert og daglig leder for ostebutikken Fromagerie i Oslo og gleder seg stort over det norske mangfoldet. Her er hennes åtte favoritter.
Gunn Hege er en sann osteentusiast og kan mye om både norske og utenlandske oster.
Hun mener kåringen av Kraftkar fra Tingvollost som verdens beste ost i 2016, var det som satte i gang den kjempestore interessen for ost her i landet.
– Nå er det norsk ost som gjelder. Kundene har blitt mer oppmerksomme på hvor mye tid det går med på å lage en ost og hvilket ekte håndverk som ligger bak. Det som er så fascinerende med disse ostene, er at de hele tiden er i utvikling. Norvegia produseres tonnevis og er et stillestående produkt som alltid vil smake likt. Håndverksoster smaker forskjellig fra dag til dag, forsikrer hun.
Høsten 2018 vant Norge gull og sølv under Oste-VM (WCA) i Bergen.
– Fra å være et relativt ukjent osteland, har vi nå danket ut gamle høvdinger som Stilton og Roquefort. Det handler om gode råvarer, ekte håndverk og norsk dugnadsånd, sier verdensmester Jørn Hafslund. Han gikk i fjor av med seieren i Bergen med osten «Fana».
Les også: De beste osteoppskriftene
Dyr, gård og ost
Mange produsenter har gårdsutsalg hvor du kan handle med deg ekte håndverksprodukter og få en hyggelig osteprat på kjøpet.
Flere steder kan du også følge osteproduksjonen gjennom store glassvinduer og iaktta dyrene i fjøset eller ute på beitet.
Husk at du også kan dra på oppdagelsesferd i ostediskene i din egen lokalbutikk. Flere av ysterne selger sine produkter gjennom butikk-kjeder og i delikatessebutikker rundt i landet.
De fleste ysterne har også oversikt på sine nettsteder. Mange finner du også på Facebook.
Her er Gunn Heges favoritter og hennes beskrivelse av dem:
Fønix fra Stavanger ysteri
Ostepriser
Prisene i oversikten er veiledende og vil kunne variere avhengig av salgssted.
Fantastisk ost som kan ligne litt på Kraftkar, med et litt fyldigere uttrykk. Frisk og deilig smak av blåmuggkultur. Laget på fersk, rå melk, salt, løype, kultur og Roqueforti. Passer best alene med en sødmefylt nakenvin. (Se bilde øverst i artikkelen)
Utsalg: Delikatesse-butikker over hele landet, Meny og utvalgte Coop Mega-butikker.
Pris: Ca. kr 600 per kilo.
Lille Aske fra Bo Jensens Ysteri, Sandnes
Fersk chèvre som har hentet mye inspirasjon fra franske chèvre-tradisjoner. Lett syrlig, litt salt, litt sødme, litt geit. Fersk chèvre dekket med aske fra Frankrike.
Utsalg: Selges på Ostehuset og hos A. Idsøe i Stavanger. Distribueres også gjennom Matcompaniet rundt i landet.
Serveres med akasiehonning, fiken og ristet rugbrød.
Pris: kr 139 per stykk (80–100 g).
Kvit Undredal fra Undredal Stølsysteri AS, Aurland
Fast hvit geitost laget på fersk, rå melk fra egne geiter med en veldig god blomsteraktig smak. Modnet fra to til drøyt 12 måneder.
Passer godt som kosemat eller som pålegg på brødet.
Utsalg: Underdalsbui og delikatessebutikker i Sør-Norge.
Pris: Ca. kr 400 per kilo.
Cheddar fra Thorbjørnrud Hotel, Hadeland
God smak og konsistens. Cheddar er produsert på pasteurisert kumelk. Passer godt til nøttebrød, frukt, kjeks og bokkøl.
Utsalg: Eget utsalg på Thorbjørnrud Hotell, Bondens Marked, Reko-ringene Hadeland/Ringerike/Asker/ Sandvika/Lillestrøm, delikatessebutikker i Oslo og Hadeland.
Pris ca. 450,- kr/kg
Les også: Norgesferie - Ferie på fyret
Bufast fra Avdem Gårdsysteri, Gudbrandsdalen
Fastost laget på rå kumelk fra gardens egne kyr, som er modnet i ca. 15 mnd.
Osten har oppnådd gull i NM i ost 2019 og sølv i World Cheese Awards (WCA) 2018-2019.
Gress og urter preger smaken.
Passer til å nytes som den er, gjerne med multesyltetøy eller honning.
Utsalg: Avdemsbue, Lesja; Fromagerie, Oslo; Annis Pølsemakeri, Ringebu; og utvalgte Meny-butikker med bemannet ostedisk.
Pris: Ca. kr 690 per kilo.
Lagret Fanaost fra Ostegården, Fana
Vinnerosten fra WCA 2018/19 er lagret i hele 14 måneder og har masse god ettersmak og fin fylde. Osten er laget på pasteurisert kumelk fra gårdens egne kuer, tilsatt salt, kultur og løype.
Passer som hverdagsost, i matlaging og som snacks.
Utsalg: Ferskvaredisker i Meny og i spesialbutikker.
Pris: Ca. kr 990 per kilo på Meny
Det presiseres at det kun er produktet merket Lagret Fanaost som kan kalles Vinner av WCA 2018/19.
Kraftkar fra Tingvollost AS, Tingvoll
Vinnerosten fra WCA 2016 har en utrolig god balanse på salthet, fuktighet og sødme. En blå ost det er veldig lett å like. Lages med fløte for å runde av smaken. Laget på pasteurisert kumelk og fløte, salt, løype, syrekultur og blåmugg.
God på nøttebrød med portvinsmarinerte svisker.
Utsalg: I gårdsbutikken og utvalgte steder (se oversikt på hjemmesiden).
Pris: Ca. kr 800 per kilo.
Munkeby-ost fra Munkeby Mariakloster, Levanger
Rødkittost med masse aroma. Osten dyppes først i saltlake, så vasker og fukter man skorpen daglig mens ostene ligger på granplanker. Masse smak av melk og fjøs. Den upasteuriserte kumelken gir en sødme som gir gjenklang i osten.
Osten ble premiert med Supergull på oste-VM i Bergen. Også morsom historie bak med munkene som yster på gamle oppskrifter fra Frankrike.
Nytes med rød eller hvit Bourgogne, fiken, nøtter og honning.
Utsalg: På klosteret, i delikatessebutikker over hele landet og i noen Meny butikker.
Pris: fra 490 til 640 kr per kg.
Råblå fra Grindal Ysteri, Rennebu
Meget god mellomkraftig blåskimmelost på økologisk upasteurisert kumelk! Supergod fylde, passe salt, passe kraftig med veldig fin og lang ettersmak!
Utsalg: Se nettsiden for utsalgssteder.
Pris: Kr 590 per kilo.
På ostekartet
Ekspertene kaller det en stille osterevolusjon, og overskriftene i verdenspressen har vært mange.
Fra å være et unnselig osteland, har Norge fått en solid plass på det internasjonale ostekartet. For da den norske blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost vant i 2016, trodde kjennere over hele verden knapt sine egne øyne og ganer.
Les også: Slik lager du knallgodt knekkebrød
Kunnskapsdeling
Supersmakere fra 24 land hadde til sammen smakt seg gjennom 3472 oster.
Året er 2018. For første gang i historien ble et Oste-VM arrangert i Norge. Grieghallen kokte!
– Dette er det minste ysteriet som noen gang er kåret til vinner, fastslo John Farrand fra arrangøren Guild of Fine Food, og siktet til at det ikke står mer enn 12 kuer i fjøset til bergensbonden Jørn Hafslund og hans Ostegården.
– Dette er helt sykt, utbrøt vinneren selv.
– Det er en seier for hele Norge.
Selv forklarer han suksessen med kunnskapsdeling og gode råvarer.
– Vi ystere har vært flinke til å spille hverandre gode. Trenger du råd, er det alltid noen å ringe til, legger Hafslund til.
Han er kjent for sin kreativitet og for å være en trofast mentor.
Les også: Gøy på landet - gårdsferie uten iPad
Denne saken ble første gang publisert 06/05 2020.