Nå forsvinner elektriske Mercedes B-klasse fra markedet
Nå må du være raskt ute.

Mercedes' elektriske flerbruksbil B250e har vært en av de mest fornuftige elbilene du har kunnet kjøpe. Med unntak av dyre Tesla-modeller, har det i praksis vært det eneste reelle alternativet for barnefamilier som har behov for litt plass.
Bilen har da også vært en svært stor suksess i Norge: I fjor var B-klasse Norges 14. mest solgte bil - foran blant annet Tesla Model S, Nissan Qashqai og BMWs ladbare 2-serie.
Stopper produksjonen av den norske suksessen
Men nå har Mercedes satt ned foten for produksjonen. Bilen har hele tiden vært en slags prøvebil for selskapet, før de nå skal rulle ut flere nye modeller under merkevaren EQ.
Mens konkurrentene nå på løpende bånd lanserer oppgraderte elbiler med større batteripakker og lenger rekkevidde, stopper altså Mercedes helt opp frem til sine nye modeller dukker opp. I mellomtiden blir Smart-modellene Daimlers eneste rene elektriske alternativ.

Årsaken skal være at bilen rett og slett ikke solgte utenfor Norge.
Overfor BilNorge sier informasjonssjef Audun Hermansen i Mercedes at de nå har rundt 500 biler på lager, og at de regner med at det holder frem til november.
Avgjørelse kommer etter oppsiktsvekkende rapport
Avgjørelsen om å kutte ut B250e, kommer etter at en svensk rapport fra det Svenska Miljöinstitutet viste at produksjonen av batterier til elbiler er mer forurensende enn det som tidligere har vært antatt.
Undersøkelsen viste at batteriproduksjonen og gjenvinning i gjennomsnitt fører med seg 150-200 kg CO2-ekvivalenter per kWh kapasitet. Et vanlig 30 kWh-batteri fører dermed med seg et utslipp på opp mot 6 tonn CO2 før bilen har kjørt en eneste kilometer. For 60 kWh-batteriet i en Opel Ampera-e er det opp mot 12 tonn - og det finnes i dag biler med 100 kWh.
Tilsvarer åtte års bilkjøring
Tallene kan være litt vanskelig å forholde seg til, men en helt vanlig bensinbil har et utslipp fra eksospotta på rundt 1,5 tonn i året (100 gram CO/km * 15.000 km).
Det betyr at batteriproduksjonen tilsvarer utslippet til 8 års bilkjøring. Da har vi dog ikke tatt med at også bensin må pumpes opp fra bakken, destileres og fraktes.
- Elbiler og ladbare hybrider har store fordeler sammenlignet med bensin- og dieselbiler, spesielt når det gjelder lokalt utslipp. Men det er også viktig å se på hele bildet og minimere miljøpåvirkningen fra produksjonsleddet, sier forsker Lisbeth Dahllöf i Svenska Miljöinstitutet.
- Resultatene viser at man bør tenke på å ikke velge en elbil med større batteri enn nødvendig. For fremtiden er det viktig at produksjonen av elbilbatterier skjer så energiøkonomisk som mulig, sier forsker Mia Romare ved det samme instituttet.
De trekker blant annet frem mer bruk av fornybar energi i produksjon - noe Tesla har gått i bresjen for.