Vi har filmet hvordan det oppleves med laserlys på bilen
Et virkelig eksklusivt ekstrautstyr.
I stummende mørket passerer den møtende bilen, og jeg skrur igjen på fjernlyset. Vi fyker forbi opphevelsen av 50-sonen og presser på gasspedalen.
Plutselig er det som om noen fikler med dimmeren på fjernlyset. Alt blir veldig mye lysere - og skiltet mange hundre meter frem på veien lyser opp så det nesten blir blendende.
Velkommen til en ny verden der hvor det faktisk er lasere som lyser opp veien foran deg.
En rivende utvikling
De siste årene har utviklingen på lysteknologi gått i et forrykende tempo. Vanlige halogenpærer er mer eller mindre på vei ut. Xenon og bi-xenon har blitt noe vi nesten forventer på nye biler, og i det siste har LED-lys i en aller annen form blitt det hete.
Men allerede før LED har blitt standard, er et nytt nivå på "lysstigen" kommet inn i søkelyset: Laserlys.

Vi snakker ikke om de grønne og røde pennene som brukes på kjedelige foredrag, men om hyperkonsentrert blått laserlys som sendes gjennom fosfor og reflektorer for å gi et lys som er mye skarpere enn noe annet lys du har kjørt med tidligere.
Flere produsenter har snakket om dette lenge, men selv om Audi hevdet de var først ute med R8, er det med en BMW i8 vi første gang får testet dette på norske veier.
Oppsiktsvekkende
Det å kjøre en BMW i8 er i utgangspunktet en ganske oppsiktsvekkende opplevelse - kanskje først og fremst fordi bilen tiltrekker seg helt enormt mye oppmerksomhet - men innvendig er det faktisk ekstrautstyret til 86.000 kroner du virkelig vil legge merke til.
Ifølge BMW er de tre laserdiodene sammen sterke nok til, i konsentrert form, å skjære i metall. Men på i8 forsøker en å spre lyset for å skape en følelse av "dagslys".
Du bestemmer ikke når du får laserlys
Alle som har fått fjernlyset fra en xenon-pære rett i fleisen, eller et vogntog som skur på lysorgelet, vet at kraftig lys kan være ekstremt trafikkfarlig for den som kommer motsatt vei.
Siden laserlys er vesentlig sterkere, har BMW lagt ned noen ganske kraftige begrensninger i når du faktisk får lov til å bruke laserlyset.
Det er nemlig bilens egne systemer som helt og holdent styrer når laserlyset skrus på, du som sjåfør kan bare bestemme mellom nærlys og fjernlys. Laserlysene aktiveres automatisk hvis fjernlyset står på og følgende forutsetninger på på plass:
- Det skal ikke ligge noen foran deg på veien - eller komme noen imot.
- Lysene aktiveres ikke før du har passert 70 km/t, og deaktiveres når du faller under 60 km/t.
Konsentrert diskolys
Så er da det store spørsmålet: Hvordan oppleves det?

For det første er laserlyset et veldig, veldig bra lys. Rekkevidden er på papiret rundt 600 meter, og det har vi ikke noen særlig vansker med å tro på. Lyset er nemlig veldig konsentrert, og lyser i all hovedsak rett frem. Dette er på ingen måte et kurvelys!
Laserlys fungerer ikke i stedet for - men i tillegg til - LED-lysene. Når laserlysene skrus på blir alt noe lysere, men konsentrasjonen er utvilsomt størst rett frem.

Lyset er faktisk så kraftig at de reflekterende skiltene langs veien lyser opp så kraftig at de i verste fall blir litt blendende.
Men i all hovedsak oppleves det bare som bedre lys.
I stedet for å ha to nivåer på lyset, nærlys og fjernlys, har du nå nærlys, fjernlys og ekstra gode fjernlys. Ikke helt ulikt å montert noen ekstra "tusenmetere"
Lysene kan derimot oppleves litt slitsomme på svingete veier der det går litt opp og ned i fart. Fordi laserlysene aktiveres i hastigheter over 70 km/t, men deaktiveres i under 60 km/t, kan du på enkelte veier oppleve at lysene skrus av og på og av og på og av og på og av og på og av og på og ...
Ikke verdt prisen ennå
At laserlys har noe for seg i fremtiden har vi ingen tvil om, for det er befriende å kjøre med gode lys i mørket.
Foreløpig er derimot prisen altfor stiv til å kunne forsvares. 86.000 kroner ekstra, i tillegg til allerede ganske gode LED-lys, er enkelt og greit for mye.
Men om noen år, når de ikke lenger trenger å håndtilpasse lysene, kommer dette til å bli populært. Spesielt i litt mer rurale strøk.