Test: Yamarin Cross 55 BR
Tenker nytt om hva denne båttypen skal være
Yamarin Cross får en ny start med 55 BR-modellen. Det merkes på mange områder. Men ikke alt er til det bedre.

Aluminiumsbåter har lenge vært populære hos våre svenske og finske naboer. Her i Norge har de ligget i en egen avdeling for dem som trenger noe ekstra robust for røff bruk. Det skillet ble bokstavelig talt myket opp for rundt 15 år siden. Da dukket det nemlig opp en helt ny variant av båttypen, der det solide aluminiumsskroget var beholdt, mens den spartanske innredningen var erstattet av et innerskrog i velformet glassfiber.
De såkalte aluminiums-hybridene kombinerte dermed det beste av to verdener. Yamarin brukte et par år på å stable sine første modeller på bena, men da de første variantene i Cross-serien dukket opp med basis i de populære glassfibermodellene 63 BR og 61 CC, var suksessen sikret.

Utover 2010-tallet utviklet Yamarin også egne Cross-modeller, uten noen direkte tilknytning til rekken av glassfiberbåter. Vi hadde gode erfaringer med båter som Cross 57 BR, Cross 64 BR og ikke minst kjøremaskinen Cross 75 BR.
Etter en relativt rolig periode på utviklingsfronten, lanserer Yamarin nå en helt ny Cross-modell. Ifølge verftet er det noe mer ved Cross 55 BR enn «bare» en ny båt. Den representerer nemlig et nytt konsept for Yamarins aluhybrider. Og da spisser vi selvsagt ørene litt ekstra.
Les også: Langtest: AMT 240 DC: Treffer perfekt til den prisen
Spesielt godt merke til
Foran meg i havna på Malmøya i Oslo røsker den spennende 2025-modellen ivrig i fortøyningene. Denne høstdagen er det nemlig vindforhold Ole Brumm raskt ville ha kategorisert som «blåsbortdag» i hundremetersskogen. Liten kuling er ikke noen vanlig foreteelse i den ellers beskyttede og rolige Bunnefjorden, som tøffer seg med krappe metersbølger en 5,5-meters båt virkelig får bryne seg på.

Men før jeg legger fra land er det gjennomgang av båten. Åpen layout, store flater og mye rom er noen av de sentrale elementene i «nye» Cross, i tillegg til designelementer som vindusrammer, rekker og bøyler i svart. Det legger du spesielt godt merke til i akterdelen av båten. Her er det ikke noe veldig markert skille mellom cockpit og akterdekk.
Det skyldes både en relativt lav rygg på aktersofaen, med passasje på begge sider av denne, samt trinn som jevner ut høydeforskjellen ned mot de brede plattformene på hver side av motoren.
Skal du bevege deg i dette området i noe annet enn flatt vann, anbefales vannskibøylen (ekstrautstyr). Ellers er det ingenting å holde seg i. Ryggstøtten kan også tas av, dermed blir vannsport og fiske enklere å holde på med. Snur du ryggstøtten blir det mer behagelig å sitte med utsikt bakover.

Under aktersofaen er det svært ryddige forhold. Kalesjegarasje, plass til et par fendere på siden og et bra stuerom der babord side er forbeholdt en integrert batterikasse med hovedstrømsbryter. Det er slik vi liker det.
Les også: Test: Yamarin 80 DC: Her har de tatt et dristig valg
Skjermer for sjøsprøyt
Testbåten har softdekk dørkbelegg også på dørken (ekstrautstyr). Det gir ikke bare en helhet i forhold områdene akter og i baugen, men er svært behagelig og sklisikkert å trå på. Mange vil nok koste på seg det.
Det er tid for å kaste loss. Passasjen gjennom båten er lettvint med todelt dør i vindskjermen mellom cockpit og baugområde. Forut er det gode trinn på hver siden foran vindskjermen og i siden ned mot dørken. Legg til et solid trinn i baugen med bøyle på hver siden, og unge og gamle kan bevege seg trygt her fremme.
Jeg setter meg til rette bak vindskjermen. Fører- og copilotsetet er behagelig. Du kan også få seter med dempet søyle, noe som sikkert bra om du kjører mye under forholdene jeg får i fleisen straks jeg runder Malmøykalven og går ut på sørsiden av Langøyene.

til den lille puten forut.
Da er jeg glad for den relativt høye vindskjermen som tar av for adskillige liter brunt brakkvann skrått over baugen i sidevinden. Eventuelle passasjerer i aktersofaene hadde fort blitt bløte, men skulle man på død og liv kjøre båt under slike forhold, hadde oppslått kalesje stått på programmet.
Les også: Test: Yamarin 67 DC: En modell vi har savnet
Overraskende god
Etter å ha kjent på båten en stund er det likevel klart at Yamarin har gjort en god jobb med skroget. Med riktig trimvinkel kan du kjøre ganske aktivt i motsjø, og når jeg slakker av på tempoet og trimmer motoren helt inn, er komforten overraskende god rundt 15 knop.

Dessuten virker skroget usedvanlig stumt; altså stivt og sterkt uten skroglyd i det hele tatt. Det siste er ganske imponerende, og bidrar til følelsen både av ro og soliditet. Noe alle om bord vil sette pris på under smårøffe forhold.
Jeg finner et sted med akkurat nok le til å kjøre de obligatoriske målingene av fart, støy og forbruk. Motoren er den største anbefalte, Yamahas velkjente 115-hester, og den passer perfekt til båten.
Toppfarten på drøyt 36 knop takler Cross 55 BR uten å mukke, mens du får et behagelig fartsområde mellom 20–27 knop. Der jobber motoren mellom 3500–4500 o/min, og har da fortsatt et akseptabelt støybilde.
I det samme området oppnår jeg det beste drivstofforbruket. Rundt 0,7 liter per nautisk mil og 13–17 liter i timen. Da holder den faste tanken på 107 liter til rundt 130 nautiske mil eller fem timers kjøring før det er tid for å tenke på marinabesøk.
Sammen med de øvrige egenskapene gjør det Yamarin Cross 55 BR til en allsidig venn på fjorden.

Vi Menn Båt mener:
Du trenger ikke lang tid om bord for å sette pris på egenskapene i den nye Cross-modellen. Den åpne overgangen mellom cockpit og området akter gjør det enkelt å bruke hele arealet fra førerplass og bakover. Noe vi tror hobbyfiskere og vannsportentusiaster vil sette pris på. Store stuerom akter og i konsollene er bra, det samme er trygge trinn forut. Samtidig kan du ikke få alt dette uten å gi slipp på noe. I dette tilfellet handler det om sitteplass og komfort på aktersofaen, som ikke er blant de beste. Heller ikke i baugområdet er sitteplasser prioritert, og da blir det småtrangt om du skal ha seks personer om bord. Det er nemlig antallet Yamarin oppgir at båten skal romme.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 19 2025