Test: Volkswagen Passat GTE
Velkommen tilbake
Etter et års fravær er den populære ladeversjonen Passat stasjonsvogn på plass igjen. Det vil nok mange på familiebiljakt sette pris på.

Ja takk. Jeg tar gjerne den rommelige familiestasjonsvognen. Den med god plass til fem personer, eventuelt to store barneseter. Og jeg må ha bagasjerom for hele feriebagasjen, kunne trekke henger og kjøre minst 50 mil uten stopp. Til under 500 000 kroner.
Elbilen som dekker det behovet, finnes ikke. Og mye av det som kommer av elbiler på familiebilfronten i nærmeste fremtid er i andre formater, sannsynligvis med høyere prislapp og i alle fall med kortere rekkevidde.
Da vi kjørte test av Volkswagen Passat GTE for første gang i 2015, sto VW-konsernet til livet i gjørma fra dieselskandalen. Og konkluderte ganske korrekt med at e-Golf, Passat GTE og Golf GTE sannsynligvis var den glemmepillen Volkswagen trengte akkurat da. Den fungerte i alle fall bra her i Norge, hvor vi kan gi ladebiler fordeler det er vanskelig å etterligne andre steder i verden.

Ufrivillig ventepause
Resultatene lot ikke vente på seg: I 2016 ble det solgt rundt 2500 Passat GTE, i toppåret 2017 kvittet Volkswagen seg med 3250 biler og i 2018 forsvant det rundt 1800 Passat GTE til nye eiere. I 2019 har det vært brått slutt på ladehybrider fra mange produsenter, grunnet omstilling til WLTP-norm og tekniske forbedringer for bedre å kunne møte strengere utslippskrav i 2020 (se ramme). Det er bare å spenne seg fast og forberede seg på en strøm av nye ladebiler fra tidlig neste år.
Volkswagen Passat GTE er allerede ute hos forhandlerne i lett fornyet utgave og med et større batteri enn tidligere. Kapasiteten har gått opp fra 9,9 til 13 kWh og skal gi bilen 55 km elektrisk rekkevidde ifølge WLTP-normen.

Vi kommer ikke fullt så langt i vår test på en småkald oktoberdag. Men sammenlignet med den forrige Passat GTE vi kjørte for ganske nøyaktig to år siden, går den nye utgaven vesentlig lenger. Da kjørte vi 32 elektriske kilometer, mens vi nå kommer 43 km før bensinmotoren må trå til. Testforbruket ender på 0,51 liter per mil, et akseptabelt resultat for en bil av denne størrelsen. 50 liters bensintank er ikke all verden, men i motsetning til mange elbiler trenger du en pause lenge før bilen.

Med moroknapp
Bortsett fra batterikapasiteten, er det meste som før under Passat-karosseriet. Den velkjente 1,4-liters bensinturbomotoren på 156 hk og dreiemoment på 250 Nm får hjelp av en elmotor på 116 hk/85 kW med 400 Nm. Det sørger for systemytelse på 218 hk og 400 Nm. Siden Passat GTE er relativt «lett» med egenvekt på 1660 kg, har du et helt greit kraftoverskudd selv når du kjører helelektrisk.
Og som ladehybrider flest, skuffer Passat GTE godt unna når bensin- og elmotor samarbeider om fremdriften. I tabellen for testdata ser du at ytelsestallene for bilen vi kjørte i 2017 og dagens modell er så godt som identiske. En liten spesialitet i Volkswagens ladehybrider er GTE-knappen, også kalt «moroknappen». Den sitter i midtkonsollen og sørger for at elmotoren tar mer del i kraftutviklingen enn om du kjører bilen i normal hybridmodus.
Denne gangen kjørte vi akselerasjonstester både med og uten GTE-modus for å se hvordan den påvirker bilens ytelser. Gledelig nok har den ikke noe betydning for fullgass-akselerasjon som 0–100 km/t eller forbikjøringer med kickdown. Tråkker du gassen i bånn, får du uansett valuta for hver hestekraft og kilowatt.

Når vi låser girkassen i 4. gir og akselererer uten kickdown, ser du hva GTE-knappen gjør med kjøreopplevelsen. Med den innkoblet bruker Passat GTE 5,5 sekunder fra 60–100 km/t. I vanlig hybridmodus, der kun bensinmotoren drar lasset, tar det nesten dobbelt så lang tid: 9,9 sekunder.

Små komfortmangler
Vi synes GTE-modus fungerer aller best på svingete og kuperte veier. Bedre dreiemoment «roer» ned automatgiret og gir tilsynelatende færre opp- og nedgiringer. Det trengs, siden den sekstrinns DSG-kassen ikke er av de mest moderne lenger.
Kanskje derfor virker bilen best når du bruker girkassen manuelt og får flyten over svingkjøringen. Da kjennes styrken også på lave turtall. Litt høyere forbruk må du regne med i GTE-modus, men brukt der det gjør en forskjell, raserer det neppe privatøkonomien.
Hvis du av dette avleder at vi faktisk hadde det ganske morsomt bak rattet på Volkswagen Passat GTE, er det helt korrekt. Bilen er mer kompetent enn entusiastisk på svingete veier, der understellet balanserer pent mellom å være smidig og gi tilstrekkelig respons.
Volkswagen har ikke glemt gamle kunster på den opplevde kvalitetsfølelsen. Passat signaliserer konseptmessig mer folkebil enn premiumbil, men i totalopplevelse ligger den tettere på 5-serie og E-klasse enn det prislappen skulle tyde på. Hadde man tatt seg råd til å dempe dekkstøyen enda et knepp, ville komfortinntrykket nesten vært perfekt. Vi måler 69 dBA i 100 km/t – et akseptabelt resultat – men fortsatt merkbart mer veistøy enn i premiumbiler. Der ligger resultatet gjerne på 66–67 dBA i samme fartsområde.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn Bil nr 04 2019