Prøvekjørt: Toyota Hilux GR Sport II
Som meislet ut av granitt
Hilux er barskere enn noensinne og gjør det utilgjengelige tilgjengelig. Bare synd at den selv er nokså utilgjengelig.

Hilux ble introdusert i 1968. Siden den gang er mer enn 27 millioner solgt. Den har for lengst oppnådd legendariske status på grunn av sitt renomme som nærmest uslitelig.
Nå kommer den i fornyet versjon, blant annet den barskere versjonen GR Sport II. Vi Menn Bil har nylig vært på pressekjøring av Hilux i Tyrkia der mesteparten av kjøring foregikk på grusveier og offroad.
Vel plassert i sjåførsetet kan man undre seg over hva som er så gildt ved Hilux. Stort sett samme førermiljø som før der en ganske beskjeden åttetommers berøringsskjerm spiller en slags hovedrolle. Brukervennlig og greit, men ikke noe som bygger legender. Utforming av dashbord er det andre som gjør bedre, som Ford Ranger.
Les også: Test: Ford Ranger Wildtrak: Kommer med et lite trinn som du vil sette stor pris på
Derimot blir vi påminnet årsaken til den spesielle statusen straks vi begynner å kjøre bilen på særdeles ujevnt underlag, humper og dumper, over fjellpartier og jordhauger, gjennom bekkefar, gjørme og opphopninger av kram snø som solen ennå ikke har tatt kverken på.

Det humper og skumper, men det kommer ikke en lyd fra understellet. Det er stumt. Ingen knirking eller gnissing. Interiøret er muligens kanskje kjedelig og gammeldags, men er uten klagelyder. Den eneste skramlingen som høres er fra vårt eget løsøre som ligger hist og pist. Hilux virker fortsatt ekstremt godt skrudd sammen og føles som en av de siste representantene for «overengineering».
Bedre egenskaper

Tilbake til selve Hilux-versjonen, GR Sport II: I 2023 lanserte Toyota en spesialversjon av den populære pickupen, kalt GR Sport. GR-akronymet står for Gazoo Racing som er Toyotas racing-divisjon, og GR Sport-utgaven skilte seg fra standardversjonen med styling-detaljer som hintet om racing-avdelingen.
Det dreide seg ikke bare om pynt. Spesialmodellen kom også med nytt fjæringsoppsett. Nye støtdempere med monotube-design og større diameter på stemplene samt stivere skruefjærer foran sørget for at GR Sport-versjonen leverte noen hakk bedre kjøreegenskaper og mindre vibrasjon enn standardversjonen.
Andre generasjon GR Sport er enda hvassere. Den ser ut som den kommer rett ut av ombyggingshallen til Arctic Trucks. Sammenlignet med standard Toyota Hilux har den est ut sideveis med hele 14 centimeter foran og 15,5 centimeter bak.
Den har bredere sporvidde og det barske utseendet forsterkes av svarte, kraftige skjermbreddere og all terrain-dekk på sortlakkerte 17-tommers felger.
Signaturgrill fra Dakar-bilen, annen plassering av tåkelysene, sidetrinn, speil og dørhåndtak i svart bidrar også til at den skiller seg ut, i tillegg til metallfarget underbeskyttelse foran, svartlakkert støtfanger bak og GR Sport-logoer.

Les også: Prøvekjørt: Isuzu D-Max AT37: Her har de virkelig gått opp i størrelse
Den er også løftet, noe som gir litt høyere bakkeklaring og to centimeter høyere kjørestilling. Basert på våre erfaringer med Arctic Trucks-ombygde biler betyr det at GR Sport II vil ligge bedre og noe mer stabilt på veien med mindre krengning i svingene enn standard Hilux. GR Sport-versjonen bekrefter erfaringene. Bremsingen besørges av forstørrede skivebremser: 17 tommer foran, opp fra 16 tommer tidligere, og nye 15-tommers skivebremser bak, som erstatter de tidligere trommelbremsene.


Semsket skinn og girhendler

Innvendig fortsetter GR Sport-signalene med røde detaljer. Setene er delvis i skinn og syntetiske stoff som er semsket. De har kraftigere sidevanger enn standardversjonen og er bitte litt mer komfortable når det skumper. Setene er utstyrt med sølvdetaljer og GR Sport-logo. Instrumentpanelet og rattet er også prydet med GR-pynt.


Berøringsskjermen på åtte tommer er den samme som i vanlige Hilux og multimediasystemet har skybasert navigasjon. Det finnes også et offline navigasjonssystem for områder uten nettilgang. Foretrekker du Google Maps, kan Apple CarPlay kobles til trådløst, kabel for Android Auto. Som første versjon av GR Sport er andre versjonen utstyrt med girhendler foran rattet som du kan overstyre den sekstrinns automatkassa med.
Les også: Slik blir elektriske Isuzu D-Max: Kommer først til Norge
Solid nyttelast
Motoren er den samme som før: 2,8-liters diesel med 204 hestekrefter og 500 Nm. Nytteegenskapene er i toppklasse med 1000 kilo nyttelast og hengervekt på 3500 kilo.


Tallene er de samme for standard Hilux som nå er blitt såkalt mildhybrid med 48V-system. Motoren driver en kompakt motorgenerator ved hjelp av et beltesystem, som igjen lader 4,3 kWt-batteriet som er plassert under bakseteplassen. Mildhybrid-systemet skal forbedre akselerasjon, kraft og effektivitet, noe som ikke er mulig å merke under prøvekjøringen i Tyrkia. Viktigere er det trolig at 48V-tilføringen verken forringer nyttevnen eller terrengegenskapene.
Vi Menn Bil mener:

Toyota Hilux leverer igjen det bunnsolide inntrykket som er årsaken til at den ofte er eneste bil å se i ekstremt avsidesliggende og ugjestmilde strøk. Pickup er dessverre blitt et kostbart kjøretøy i Norge, men den største nedturen med Hilux er at den allerede er så godt som utsolgt i 2025.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 24 2025