Bil og motor

Test: Toyota Auris Touring Sports facelift

Den norske gigantsuksessen har blitt bedre.

NEST MEST SOLGT: Toyota Auris har blitt en gedigen suksess i Norge, og nå er den her i oppgradert utgave.
Publisert

Det er under to år siden vi for første gang testet Toyota Auris i stasjonsvognutgave - en bil som utvilsomt sparket beina under symbolbilen Prius. Mer plass, samme forbruk og lavere pris ble i grunn en "no-brainer".

Og nordmenn kastet seg over den i hopetall. I fjor ble bilen med ganske solid margin ble Norges nest mest solgte bil. For andre år på rad.

Til sammenligning var ikke Auris på topp 10-listen før den kom i stasjonsvognutgave.

Oppgraderer storselger

Men konkurransen har strammet seg til, og blant annet var kanskje Golf litt bedre enn Toyota hadde regnet med, og Ford Focus har også kommet i en oppgradert versjon.

Les også:

Selskapet bruker derfor samme oppskrift som på den oppgraderte Avensis, når de nå lanserer en facelift: Utseende gjøres litt mer spennende, interiøret pusses opp - og kjøreegenskapene strammes opp.

Les også: Test: Toyota Avensis - 2. facelift

I tillegg introduseres det to splitter nye motorer, der en ny firesylindret 1,2-liters turbobensin på 116 hestekrefter er den mest spennende. Med den får Toyota endelig en skikkelig moderne "downsized" bensinmotor, noe konkurrentene har tjent godt på de siste årene.

En ny 1,6-liters BMW-utviklet dieselmotor er også på plass, men i dette segmentet blir diesel mindre og mindre viktig.

Toyota Auris Touring Sports Hybrid Executive

Motor forbrenning: 4-sylindret bensin u/turbo
Volum:
1,8/1798 ccm
Effekt: 99 HK v/5200 RPM
Dreiemoment: 142 Nm v/4000 RPM

Elmotor: 82 HK, 207 Nm
Batteri: Nikkel-hybrid
Kombinert maksimal effekt: 136 HK

Girkasse: E-CVT (trinnløs)
Drift: FWD
Størrelse: 4275/1760/1460 mm
Egenvekt: 1335 kg
Bagasjeplass: 530/1658 liter
Hengerfeste: 345 kg
0-100: 10,9 sekunder
Forbruk: 0,4 l/mil
CO2: 92 g/km

Pris (OFV):
Bilmodell:
Fra 231.600 kroner (1,2-liters motor uten mye utstyr)
Testbil: 335.000 kroner

Velkjent hybrid

Testbilen vi har vært ute med denne gangen er derimot den gamle, kjente 3. generasjons  hybridmotoren til Toyota som har vært med oss i noen år. Det betyr en 99-hestekrefters 1,8-liters bensinmotor i kombinasjon med 82-hesters elmotor. Elektrisiteten hentes også fortsatt av et nikkel-batteri.

Denne bilen blir trolig en av de siste der denne kombinasjonen blir brukt. En ny Prius er rett rundt hjørnet, og da vil en ny drivlinje også være på plass. Hvor lang tid det vil ta før den "drypper" ned til andre modeller gjenstår å se.

Uansett: Motoren er en gjennomtestet pakke som bare i mindre grad har blitt finpusset de siste årene, og den fungerer i grunn prikkfritt.

Forbrukstallene på alle hybridbiler er bare oppspinn, men hybridløsningene sørger som regel for at forbruket er helt forutsigbart nesten uavhengig av kjørestil. EUs syklus hevder 0,4 liter per mil på bilen. Sannheten er rundt 0,5 om du kjører normalt - og om du virkelig gir på kommer du neppe over 0,6.

Toyota har også finpusset programmeringen av den trinnløse automatiske girkassen, noe som gjør at den fortsatt er silkemyk under rolig kjøring, men mindre masete enn på de første modellene på motorvei.

Bedrede kjøreegenskaper

Noen rakett har det derimot ikke utviklet seg til å bli. 0-100 unnagjøres på 11 sekunder.

Det betyr derimot ikke at kjøreegenskapene er de samme som tidligere. Mens bilen tidligere var en av de mer forglemmelige å sitte bak rattet på, har Toyota nå både finpusset styrefølelsen og strammet opp understellet. Dermed fremstår bilen mer presis og interessant å gjøre.

Den er fortsatt relativt myk, og håndterer ujevn vei på en god måte - men den oppgraderte Auris gir deg en større følelse av å ha styringen enn tidligere. Det er som om de beste sidene av 5-dørsutgaven med bensinmotor (en overraskende fin bil å kjøre), har overlevd over i stasjonsvognutgaven med hybridmotor.

Med dette som utgangspunkt, er vi oppriktig spent på hvordan bilen med en moderne 1,2-liters bensinmotor oppleves - som veier 130 kg mindre.

Et oppgradert design

Utvendig er det ikke all verden av endringer som er gjort. Det er noen nye fangere foran og bak, og en grill med litt endrede linjer - samt LED-kjørelys som standard.

På innsiden har det skjedd litt mer. Instrumentpanelet har fått en solid oppgradering, hvor en har fått plass til en ny fullfargeskjerm.

Store deler av dashbordet - inkludert infotainmentsystemet - har også fått et nytt design vi ikke har sett fra Toyota tidligere. Det minne litt om GT86, men er langt mer rafinert.

Selve infotainmentsystemet er i seg selv ganske uendret, men det er integrert inn i interiøret på en måte som får en til å tro at Toyota faktisk bryr seg om design.

Vår eneste høne å plukke med den nye løsningen er at de benytter seg av "trykkfølsomme knapper" rundt skjermen, som som alltid har vært dårligere enn skikkelig fysiske knapper. Heldigvis er det blant annet volumjustering på rattet også.

Det er også gjort en del andre mindre endringer i interiøret som gir en litt høyere kvalitetsfølelse.

Ellers har bilen det samme baksetet og romslige bagasjerommet som tidligere.

Bagasjerommet på over 1600 kg er faktisk på størrelse med det du får i en Avensis.

Mer sikkerhet og utstyr

Ellers er nyhetene på den oppgraderte Auris en kombinasjon av sikkerhetssystemer som de omtaler som "Safety Sense". I praksis er dette automatisk nødbrems, filskiftvarsler, skiltgjenkjenning (fartsgrense og eventuell forbikjøring forbudt vises i instrumentpanelet) - og automatisk nedblening av fjernlys er nå også på plass.

Ellers har topputgaven som vi har kjørt denne gangen (Executive) stort sett alt du kan trenge av utstyr, med unntak av dynamisk cruise control.

Et gigantisk glasstak blir satt pris på om du har passasjerer i baksetet.

Det betyr at ting som skinninteriør, regnsensor, automatisk innfellbare speil, cruise control, skyvbart armlene, ryggekamera, ryggesensorer, keyless, et enormt glasstak, sportsseter, GPS, lydanlegg fra JBL inkludert sub og LED-lys.

Som på nær alle andre japanske biler sliter vi fortsatt med litt kort lengdejustering på ratt og kort sittepute, men alt i alt er dette en ganske komplett pakke.

Veldig mye for pengene

Fiks ferdig, inkludert alt på toppmodellen, er det 335.000 kroner for en solid familiestasjonsvogn. Det er ganske vesentlig mindre enn hva du må ut med noe tilsvarende utstyrt og motorisert fra VW.

En Golf Stasjonsvogn med 125 hestekrefters 1,4-liters motor begynner for eksempel på 341.000 kroner før du legger til nødvendig ekstrautstyr. Nå skal det sies at sistnevnte kan spekkes med enda mer spennende utstyr, men da må du også betale for det.

En slik totalpakke til en overkommelig pris er vi ganske overbevist om at fortsatt kommer til å være attraktivt i tiden fremover.

Oppsummert

Det gode: Det er ikke mange som kan konkurrere på kombinasjonen av pris og utstyr. Bilen har blitt bedre å kjøre, interiøret har blitt bedre - og spesielt bagasjerommet imponerer.

Det dårlige: Fortsatt for korte sitteputer og for liten rattjustering. Dynamisk cruise burde vært mulig å velge. Hybrid bruker mye mer drivstoff enn oppgitt. Infotainmentsystemet til både Mazda og VW er bedre.

Det grusomme: Hvor er firehjulsdrift og ikke-trinnløs automatisk girkasse?