Test: Ryds 650VI BR
Tilbake i manesjen
Med norske Cormate i ryggen, er Ryds tilbake for fullt for 2025-sesongen. Og en av modellene har vi et ekstra godt øye til.

Aller først spoler vi tilbake til høsten 2022: Da kjørte vi test av den nye Ryds 650VI DC, og var veldig fornøyd med opplevelsen. Moderne linjer, friskt og praktisk interiør. Sportslige sjøegenskaper, lavt forbruk og godt fartspotensial – takket være kombinasjonen av skrog fra Mannerfelt Design Team og vakuumstøp i produksjonen.
I 2023 utvidet Ryds utvalget med en 650VI BR, en fin bowrider-versjon over samme lest. Den rakk knapt å komme i produksjon før fabrikken gikk konkurs og driften stoppet. Synd, tenkte vi. Der gikk båtkjøperne glipp av et spennende alternativ til Yamarin, Askeladden eller Nordkapp.
Så ville norske Cormate det annerledes. Med blant annet Egil Ranvik bak spakene overtok de Ryds, og et snaut år senere dukket merket opp på 2024-utgaven av Båter i Sjøen.

Blant annet med testbåten 650VI BR som en av hovedattraksjonene, og Yamaha som motorpartner. Dermed kan vi sette en strek over skuffelsen da de nye Ryds-modellene forsvant i 2023. Og i stedet rette oppmerksomheten hva denne bowrider-modellen kan inn mot 2025-sesongen.
Vi har innledningsvis oppsummert noen av de grunnleggende elementene i miksen. Den største forskjellen mellom DC- og BR-varianten er selvsagt at den lille kabinen under dekk er blitt til et sitteområde. Som våre faste lesere vet, er vi store tilhengere av bowrider-konseptet i denne båtklassen.
Kabinen blir liten i en DC og gjør mest nytte for seg som ekstra lagringsplass, mens dekksplassen i bowrideren gir ekstra sitte- og lasteplass. En veldig fin mellomting av skjærgårdsjeep og daycruiser, med andre ord.
Les også: Test: Ryds 650VI DC: Kombinasjonen gjør den til en attraktiv dagsturbåt
Smart innredning
Ryds har valgt en annen tilnærming enn den tradisjonelle når det kommer til interiørløsningen. Her er det ikke de to vanlige sportsstolene bak vindskjermen med gjennomgang i midten. I stedet har 650VI BR gjennomgang på babord side, der copilotstolen er en forlengelse av aktersofaen på babord side, med praktisk vipperygg.

I baugen har du best sitteplass i fartsretningen. Grei passasje ut/inn av båten, og utsparring til fendere.
På førersiden finner du et hyggelig dobbeltsete. Både ryggstøtten her og på aktersofaen kan vippes, med stor fleksibilitet som resultat. Ikke minst når du legger i de ekstra putene og lager stor solseng i cockpit.
Vi skal heller ikke glemme baugområdet, med en fin L-sofa mot styrbord og gode ryggputer når du skal sitte i fartsretningen. Vi synes dette opplegget fungerer veldig bra, eneste ulempe er om man er få om bord og et par stykker vil sitte i baugen. Da kan det bli noe skjev vektfordeling mot styrbord side.

Kjøreopplevelsen er heldigvis den samme som i DC-modellen. Skroget kjennes lett og stivt, båten går i plan uten merkbar terskel og krever moderat med gassbruk for å komme opp i marsjfart.
Testbåten er utstyrt med Yamahas 200-hester, den sterkeste firesylindrede motoren i utvalget. Ryds oppgir 115 til 225 hk som anbefalt motor, men med erfaringen fra 200-hesteren tror vi de fleste vil finne ut at 150–200 hk gjør jobben.
Les også: Det tradisjonsrike, svenske båtmerket blir norsk
Livlig kjøreopplevelse
Med lett båt og trimmen langt ut nærmest flyr båten over vannet og GPS-en viser 44 knop. Med mer moderat trimvinkel og stabilitet gjør den likevel 42 knop. Uansett gir egenskapene et smil om munnen og et veldig bredt marsjfartområde.

Du kan skli ubesværet av gårde fra 15 til 30 knop. Først over 4000 o/m og rundt 30 knop begynner motorlyden å yppe seg. Skroget går behagelig i sjøen i typiske fjord- og hekkbølger, med utmerket respons på ratt og trim.
Selv om profilen er lav, har Ryds trukket vindskjermen langt akterover. Det sørger for at du sitter lunt i cockpit og at det lille som kommer av sjøskvett sjelden havner om bord. Den såkalte EVA-dørken er standard og bidrar til komforten i båten. Den er myk og behagelig å trå på, samtidig som materialet gir svært godt feste – fra baugen og helt ut til plattformene rundt motoren.

Det er gode rekker i baugområdet, mens vannskistangen som gir støtte akter er en del av komfortpakken (66 700 kroner) med bord, solseng akter, og havnekalesje for baug og cockpit. Vil du ha stereo og kjøleskuff i tillegg er det premiumpakke til 92 700 kroner som gjelder.
For mange vil nok Yamahas 150-hester med elektrohydraulisk styring, digital gir/gass og mulighet for integrasjon med Helm Master EX-systemet være en bra kombinasjon med denne båten. Da ligger prisen på 718 000 kroner, og Ryds 650VI BR befinner seg omtrent i samme prisområde som de mest aktuelle konkurrentene.
Vi Menn Båt mener:
Med norsk eierskap håper vi Ryds går en trygg og stabil fremtid i møte. Det er i alle fall ingen tvil om at de nye båtmodellene har fine, og ikke minst litt annerledes egenskaper enn flere av konkurrentene. I den sammenhengen er Ryds 650VI BR en av våre utvilsomme favoritter, og en modell man absolutt bør merke seg i denne klassen.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 19 2025