Test: Nissan X-trail facelift (2017)

En litt røffere SUV for vanskelig føre.

RØFFERE: Oppgraderte X-trail forsøker ikke å være jålete. Den prøver å være tøffere.
Publisert

«En liten endring etter kort tid.»

Det kunne godt vært oppsummeringen av denne testen. Nissan har nemlig funnet ut at X-trail trengte en facelift kun to år etter at vi testet den nye generasjonen høsten 2015

Årsaken er utvilsomt at konkurransen i SUV-markedet er sterkere enn noen gang.

Biler som Tiguan, Kodiaq, Kuga, Koleos, RAV4 hybrid, Outlander PHEV - for å ikke snakke om premium-alternativene - har hevet kravene for hva som skal til for å lykkes.

Satser på det tøffe

Nissan har derfor gjort sitt for å forsøke å rendyrke X-trail som et tydeligere alternativ: Dette er bilen for de litt tøffere oppgavene - for folk på landet med elendige veier. De blir ikke med i kampen om å trekke SUV-ene mot de vanlige personbilene.

X-trail har fått en helt ny front som skaper et røffere uttrykk, og med på kjøpet har du fått nye adaptive LED-lys. Noen endringer har de også gjort bak.

Den nye fronten utstråler mye mer off-road-egenskaper enn tidligere.

Bilen er også hevet en anelse, noe som gjør at bilen oppleves mer høyreist enn før. Mer som en off-roader.

Ikke helt gjennomført interiør

Innvendig er det ikke gjort veldig store endringer, men det er blitt plass til mer skinn. Mer farget skinn. Dessuten er rattet har blitt tykkere.

I utgangspunktet fremstår interiøret rydding, med interiøret bærer preg av at to designere som ikke har blitt enige om hva de ønsker å oppnå:

Noe er nærmest skreddersydd for enkel tilgang når du bruker hansker. Det er et stort hjul som du endrer modusen for firehjulstrekksystemet. Det er store brytere for setevarme, rattvarme, volum, åpning av drivstoffluke, funksjonsvalg på infotainmentsystemet osv.

Store, tydelige og litt gammeldagse brytere.

Noen vil nok påpeke at en del av knappene ser ut til at de kommer fra 80- og 90-tallet, og at det kan gi interiøret et litt datert uttrykk, men det er ofte litt av prisen man må betale for å gjøre ting utpreget praktisk.

Utfordringen er at interiøret også er proppet fullt av ganske små knapper, særlig på rattet.

Det er 17 aktive knapper på rattet - og gjort plass for noen til.

Infotainmentsystemet i seg selv er også av den litt gammeldagse og lite intuitive typen som liker tydelige og presise trykk. Det kombineres dårlig med et interiør som i stor grad er designet for å fungere med hansker.

Ellers sitter du forholdsvis høyreist og godt, det er masse plass i de skyvbare baksetene - og i vår 5-setersutgave er det mye plass i bagasjerommet - i alle fall når du fjerner den falske bunnen.

Vi stiller ellers et lite spørsmålstegn ved at en toppmodell på en ny 2017-modell ikke har adaptiv cruisecontrol. Vi hadde gjerne byttet ut pipingen for blant annet filholderen med en skikkelig avstandsholder.

Føles trygt og litt kjedelig

Vår testbil er utstyrt med den nye 2-liters 177-hestekrefters turbodieselmotoren til Nissan, i kombinasjon med en trinnløs girkasse.

Vanligvis ville vi skreket ut om at diesel ikke er det vi ville valgt for tiden. Men X-trail er en bil som så tydelig henvender seg til dem litt utenfor byene, og da kan dieselspøkelset overses.

Motoren tilbyr tilstrekkelig med krefter til en såpass stor bil, og den trinnløse girkassen gjør positivt lite ut av seg.

Ofte kan trinnløse girkasser oppleves veldig masete, men det gjør ikke varianten Nissan har valgt. Du kan presse frem den masete trinnløse jagingen om du tråkker hardt på gassen, men til vanlig kjøring sørger girkassen bare for at bilen frakter deg fra A til B.

Understellet er ikke det mest sofistikerte på markedet, men satt opp på en helt nøytral måte. Det er aldri virkelig dårlig dårlig, noe som betyr at du får god følelse med underlaget, men heller aldri imponerende.

Kombinasjonen av drivlinje og understell fremstår kompetent, trygt, nøytralt, pregløst og litt kjedelig.

Og når vi sier kompetent, så mener vi det: Når du kommer til utpreget dårlig vei, så heves aldri blodtrykket. Vi føler oss trygge på at bilen kommer seg frem. Det kan vi ikke alltid si om hybrid-SUV-er som bare har firehjulsdrift om det er nok strøm på batteriet...

Konklusjon

Det er litt lett å si at X-Trail er en SUV- og så være ferdig med det. Den fremkaller ingen følelser, verken positive eller negative, men den er laget for å gjøre en jobb.

Jobben den skal gjøre er å være en fornuftig allrounder med mye utstyr, spesielt rettet inn mot de som bor i områder med dårlig vei. Den jobben gjør den på en aldeles tilfredsstillende måte.

Det er likevel ingen tvil om at vi tror Nissan kunne tatt seg en reise oppover tilfredshetsstatistikken om de bare lot litt av kunnskapen de tilegnet seg gjennom råtassbiler som GT-R også skinne gjennom på resten av modellutvalget. X-trail er veldig kompetent, men lite lidenskapelig.

Nissan X-trail dCi 177 Tekna facelift

Motor: 4-sylindret turbodiesel
Volum: 2,0/1995 ccm
Effekt: 177 HK v/3750 RPM
Dreiemoment: 380 Nm v/2000 RPM
Girkasse: Trinnløs automat (Xtronic)
Drift: Alle
Størrelse: 4643/1830/1715 mm
Egenvekt: 1690 kg
Bagasjeplass: 550/1982 liter
Hengerfeste: 1650 kg
Toppfart: 196 km/t
0-100: 10 sekunder
Forbruk (NEDC): 0,62 l/mil
CO2: 162 g/km

Pris fra: 551.900 kroner (ink frakt)
Testbil:
562.900 kroner

Ekstrautstyr utover utstyrsnivå Tekna er metallic og lys skinn.

Det gode

  • Alt føles veldig trygt på alle vise
  • Fremstår som det røffe valget
  • Masse plass
  • Gode løsninger
  • God fremkommelighet
  • Overraskende god trinnløs girkasse
  • Kraftig nok

Det dårlige

  • Interiøret er ikke gjennomført
  • Infotainmentsystemet er gammeldags
  • En bil det er lett å glemme
  • Med rett motorisering og utstyr blir prisen stiv

Det grusomme

  • Ingen hybrid/elektriske alternativer