Dette er nok drømmebilen for mange
Det blir færre og færre av de ladbare hybridene i Norge - samtidig som de blir stadig bedre. E-klasse All-Terrain er en av de aller flotteste.

Sjette generasjon Mercedes E-klasse ble lansert i 2023 i hele ni versjoner: Sedan og stasjonsvogn, bakhjulsdrift og firehjulsdrift, bensin, diesel eller plug in-hybrid. Det unike for Norges del var at ingen av dem var aktuelle for Norge. For første gang skulle tradisjonsrike E-klasse ikke bli tatt inn via importøren, Bertel O. Steen.
Men så ble kursen justert. Én modell ble besluttet tatt inn, den flotteste av dem alle: All-Terrain-versjonen, som faktisk er den eneste stasjonsvognen i Mercedes-utvalget i Norge. Det dreier seg om en plug in-hybrid med kombinasjonen diesel og elmotor, 100 kilometers elektrisk rekkevidde og mulighet for DC-hurtiglading.
Stasjonsvogner med firehjulstrekk, litt høyere bakkeklaring og SUV-pynt var svært populære biler i Norge før overgangen til elbiler. En høyreist stasjonsvogn ble selve «norgesbilen». Vi tenker på Audis Allroad-modeller, VW Passat Alltrack, Skoda Octavia Scout, Volvo XC70 og stamfaren Subaru Outback.
Les også: Les om norgesbilene her

Mercedes kom sent til denne festen, men godt. Da vi testet Mercedes-Benz E400d All-Terrain i 2019 med konkluderte vi med at det knapt fantes enn mer allsidig bil dersom man ofte kjørte langt, under de aller fleste kjøreforhold, og i tillegg skulle ha med hele familien. Den gangen dreide seg om en rekkesekser diesel med 340 hestekrefter og 700 Nm.
Les også: Test: Mercedes-Benz E400d All-Terrain: Følelsen av rendyrket luksus
Rekkevidden
Nå er det ikke lenger en rekkesekser som spiller hovedrollen i drivlinjen, men en firesylindret toliter i kombinasjon med en 95 kW elmotor. Den er imidlertid ikke særlig svakere enn forgjengeren. Total systemeffekt på 313 hestekrefter og et dreiemoment på 700 Nm er ikke akkurat vissent. Den er litt tregere på sprinten fra null til hundre, men kan trekke like tungt som sin mer dieselvoluminøse forgjengeren.

Bensinmotor i kombinasjon med elmotor er en langt hyppigere konstellasjon, men Mercedes har demonstrert at diesel- og elmotorkombinasjonen fungerer utmerket. Ikke minst for forbruket. Det ble tydelig dag vi testet diesel-hybriden Mercedes-Benz 300de T 4Matic i 2021. Den nøyde seg med 0,45 l/mil.
Les også: Test: Mercedes-Benz 300de T 4Matic: Den sære løsningen fungerer
Vi har foretatt en liten prøvekjøring av All-Terrain-versjonen. Den var ikke fulladet da vi startet opp, og kjørecomputeren oppgir 69 kilometer elektrisk rekkevidde. Med full 50-liters dieseltank oppgis 836 kilometer rekkevidde. Ikke rart ladbare hybrider er godt likt.
Etter å ha kjørt 47 kilometer er batteriet tomt. Da slår bilen over til hybridmodus og det meste blir opp til dieselmotoren. Etter å ha kjørt 188 kilometer, det meste småkjøring, viser forbruket 0,7 l/mil.
Firerens litt spinkle og kantete lydbilde kan selvsagt ikke konkurrere med den behagelige brummingen til en sekser, og hjulstøyen på grov asfalt er noe mer tilstedeværende i over 80 km/t enn en kun forvente av en E-klasse. Men den nitrinns automatkassen skifter silkemykt, den adaptive cruisekontrollen fungerer tilnærmet prikkfritt og og kupeen er stor og luftig. 4Matic-firehjulsdrift sikrer god fremkommelighet.

Les også: Test: Audi A6 Allroad 50 3,0 TDI: Dieselbilen har aldri vært bedre
Nydelig komfort
4Matic firehjulsdrift er standard og All-Terrain-utgaven har 4,6 centimeter høyere bakkeklaring enn standard E-Klasse.
Luftfjæringen opprettholder en konstant bakkeklaring uavhengig av bilens belastning, samtidig som systemet tilpasser seg til forholdene etter behov. I hastigheter over 120 km/t senkes bilen automatisk 1,5 centimeter i Comfort-modus.

Les også: Den var blant de aller første "hyttebilene"
Luftfjæringen sørger for helt prima kjørekomfort, godt hjulpet av like prima sittekomfort i seter trukket med kunstskinn. Det samme er store deler av interiøret, øvre del av dørsidene. Deler av senterkonsollen og dashbordet er i såkalt Open Pore-treverk. Open Pore innebærer at treverket - i dette tilfellet ask - er behandlet slik at den naturlige strukturen er synes
Mesteparten av betjeningen må gjøres med stemmestyring eller trykking på den skarpe og høyoppløste skjermen. Det finnes en liten rad med knapper under skjermen, og justeringen av setet gjøres med de svært brukervennlige knappene i døren. Like idiotenkle er ikke de berøringsfølsomme knappene på rattet og vi savner en knapp for rattvarmen.

Les også: Prøvekjørt: Mercedes-Benz C 220 d 4Matic All-Terrain: Burde vært her for flere år siden
To utstyrsversjoner
Standard E-klasse stasjonsvogn har et bagasjerom på 615 liter. I den ladbare versjonen er volumet redusert til 460 liter, trolig på grunn av batteripakken samt at omformer og annet utstyr til drivlinjen stjeler noe plass. Baksetene har 40:20:40-splitt og felles de ned har du 1675 liter til disposisjon. Er ikke det nok, så kan den trekke henger på 2100 kilo.
All-Terrain kommer i to utstyrsnivåer i Norge: Special Edition Plus (1 073 900 kroner) og Special Edition Plus Premium (1 173 900 kroner). Begge med mye utstyr, som tilhengerfeste, 360-graders kamera, rattvarme og oppvarmede spylerdyser.

Premium har i tillegg ekstra isolerte sideruter foran, Burmester 4D surround-anlegg og Digital Light, som er blant de aller beste lysene på markedet. En lysmodul med tre ekstremt kraftige lysdioder styres av 1,3 millioner mikrospeil i hver lykt. Oppløsningen er derfor mer enn 2,6 millioner piksler. Dette er svært gode lys som inkluderer med fjernlys som maskerer ut motgående trafikk.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn