Test: Mercedes B-klasse Electric Drive
Bilen som kan snu opp-ned på konkurransen blant elbilene.

Konkurransen blant elbilene i Norge blir stadig sterkere etter hvert som flere av de store produsentene kaster seg over elbilbølgen, og av naturlige årsaker benytter Norge som et prioritert marked.
Mens Tesla, Nissan og Mitsubishi tidligere hadde "monopol" på elbiler, er det nå VW som har tatt lederposisjonen, BMW har blitt en favoritt for mange - og til og med Renault har fått et oppsving i salget med sin Zoe.
Mercedes kaster seg inn
Nå er det altså duket for Mercedes. Og vi kan allerede avsløre at de kom sent, men godt, med sin B-klasse Electric Drive.

Vi tok nylig titt på den oppgraderte versjonen av Mercedes B-klasse, men den store nyheten for bilen er utvilsomt at den nå er tilgjengelig som elbil. Ser vi bort i fra SLS Electric, blir dette nemlig Mercedes første "vanlige" elbil.
B-klasse Electric Drive er i utgangspunktet en helt vanlig B-klasse, der det det eneste tydelige tegnet på at det er en elbil er noen blå detaljer utvendig.
Under skallet er derimot forbrenningsmotoren byttet ut med en 180-hestekrefters elmotor med et dreiemoment på hele 340 Nm. Det gjør at den slår spreke BMW i3 med 10 hestekrefter.
Les også: Test av BMW i3

Motoren sender sine krefter ut på forhjulene, og henter effekten fra et lavtsittende li-ion-batteri på 28 kWh.
Lang rekkevidde - med handicap
Mercedes entrer elbilverdenen med en bil som de ønsker at skal tilby noe litt ekstra, og på papiret hevder de at den kompakte flerbruksbilen skal gå 20 mil før den går tom for strøm.
Ikke nok med det: Om du ikke kjøper tillegget "Range Plus", noe du bør gjøre, åpnes det opp for å bruke mer av kapasiteten i batteriet. Dette skal gi gi opp mot 30 km ekstra rekkevidde.

Selv om du kjøper "Range Plus", må du likevel velge velge hver gang du lader bilen at du skal fylle opp "litt ekstra". Årsaken kommer vi litt tilbake til.
I likhet med de fleste andre elbiler er riktignok rekkeviddetallene ikke spesielt pålitelige. Bilen er ikke utstyrt med varmepumpe (det er heller ikke planlagt), noe som betyr at i surt og kaldt norsk vær går mye energi med til varme og eventuell AC.
NB! Da bilen først ble lagt ut for salg i Norge var det ikke mulig å kombinere "Range Plus" og DAB-radio, grunnet varmetråder i frontruta som skapte problemer for signalene. Dette problemet er nå løst, og de to viktige elementene kan kombineres.
Langt fra teori til praksis
Etter å ha fulladet bilen med "Range Plus" aktivert, ble vi senere i testperioden møtt med et løfte om at bilen skulle holde i 121 km, basert på bruk av varme og kjøremønster. Det er nesten 40 prosent kortere enn oppgitt.

Dette var rett nok med noe motorveikjøring, som kan spise batteri i høyt tempo, i vær som krever en del av AC-systemet. Men det er greit å vite at i USA oppgis bilen til å ha en rekkevidde på rundt 137 km uten Range Plus.
Årsaken til den enorme forskjellen er at USA og EU har to vidt forskjellige måter å beregne forbruk på, der EUs løsning er en "best case scenario"-modell, mens USA benytter et mer reelt forbruksmønster.
Ingen hurtiglader
Mercedes har vært ganske opptatt av å ikke skade batteriet unødig på bilen. Det er velkjent at moderne batterier mister en del av kapasiteten over tid - men det finnes teknikker for å minimere kapasitetstapet.
Fullading er en av de tingene som er med på redusere kapasiteten, så derfor er deler av batteriet låst, med mindre du absolutt trenger det gjennom å aktivere Range Plus hver gang du lader.

Mercedes i Norge bedyrer at batterigarantien er 8 år uansett hvor mye du skulle bruke funksjonen.
Et annet element som er med på redusere kapasiteten på batterier er hurtiglading. Derfor har Mercedes bestemt seg for å ikke tilby hurtiglader overhode. Det er i alle fall den offisielle forklaringen, men ryktene skal ha det til at det blir en fremtidig mulighet.
Fullading med 3-faselading tar i overkant av tre timer, mens det tar natten over å lade ved vanlig kontakt.
Til daglig bruk er dette ikke noe problem, men det gjør det mer komplisert å legge ut på langtur.
Tre kjøremoduser
For å hjelpe deg med å få opp rekkevidden, har Mercedes utstyrt bilen med tre forskjellige kjøremoduser.

I "Sport" har du tilgang til motorens fulle effekt, og bilen viser fra sin vanlige side med en ganske god gassrespons og typisk elektrisk "umiddelbarhet".
Ved den "vanlige" modusen E (Economy), strupes effekten ned fra 180 til 134 hestekrefter, og du får også en mindre mindre umiddelbarhet i gassresponsen. Tanken er naturlig nok å spare strøm ved å unngå u
På toppen av dette er det en "E+"-modus som virkelig pålegger deg begrensninger. Her har du bare tilgang til drøyt halvparten av motorens effekt. Resultatet er muligens økonomisk, men bilen blir her nærmest seig under bykjøring..
(Det er sistnevnte modus, uten varme eller AC, du kan oppnå de bebudede 200 km i rekkevidde)

I Sport-modusen er bilen svært umiddelbar - og vi vil si på høyde med andre B-klasse-varianter når det kommer til kjøreegenskaper.
Men det skal påpekes at bilen er ganske tung, noe du legger merke til hvis du vil kjøre aktivt. Med 1650 kilos egenvekt er den 300 kg tyngre enn en tilsvarende B200, og ganske massive 450 kg tyngre enn en BMW i3. Nå er ikke i3 og B-klasse direkte sammenlignbare grunnet størrelsen, resultatet er at i3 i praksis er mer kjøreglad.
Ett gir - men tre girmoduser
En interessant detalj er at Mercedes på bilen har introdusert tre nivåer for regenerering av bremseenergi.
BMW har på sin i3 dratt konseptet med regenerering så langt at bilen i praksis kan kjøres med én pedal - og der du faktisk må holde gassen inne for å ikke bremse.

Mercedes synes dette er litt for brutalt, og lar deg i stedet bruke girhendlene på rattet til å justere mellom tre nivåer for regenerering. I vanlig modus får du litt brems når du slipper gassen, i "D+" triller bilen uten å regenerere noe av energien, mens i "D-" bremser den nesten like mye som i3.

Under kjøring tok vi oss i å utnytte dette systemet ganske aktivt, og det blir nærmest et alternativ til manuell giring for kjøreglede.
En vanlig B-klasse
Hvis vi derimot hever oss litt over at bilen er en elbil, er dette for alle praktiske formål en helt vanlig B-klasse, som er en ytterst praktisk og fin familiebil.
De ytre målene marginalt større, noe som fører til at bagasjeplassen er på drøyt 500 liter, noen liter mer enn de andre B-klasse-variantene!

Når vi vet at enkelte andre elbiler og hybrider får vesentlig mindre bagasjerom enn sine tradisjonelt motoriserte motparter, må en bare applaudere Mercedes.

B-klasse er jo også en liten flerbruksbil, så det er hyggelig med plass i baksetene - og i forsetene er det som en hvilken som helst annet B-klasse (og strengt som A-klasse, GLA og CLA som deler interiørdesign).
Det eneste som egentlig avslører at dette er en elbil innvendig er at instrumentpanelet har en annen turteller
I tillegg er det blå sømmer i skinnet.

"Rett" oppskrift
Det kan høres grensesprengende kjedelig ut, men elbiler trenger ikke å være noe som skiller seg ut (på godt eller vondt), det kan rett og slett bare et motoralternativ til en helt vanlig bil.
Dette er nettopp det samme som VW har gjort med så enorm suksess med eGolf.
Les også: Test av VW eGolf
Dermed får du alle andre fordelene som allerede eksisterer med den oppgraderte B-klasse, inkludert en velutstyrt ekstrautstyrsliste som du kan velge fritt fra. Siden elbiler er unntatt merverdiavgift, blir også ekstrautstyret billigere enn på bilene med forbrenningsmotor.
Resultatet er at denne velutstyrte elbilen har en listepris på 345.000 kroner, noe som er mindre enn en helt strippet vanlig B200 med automatgir.
Da får du en veldig praktisk elbil for pengene.