Test: Ford Mustang 2,3 EcoBoost

Ville du betalt en halv million kroner for ett sekund?

STIKKER SEG UT: Uansett hvor du er, stikker en Mustang seg ut. Bak rattet vil du oppleve mange lange blikk.
Publisert

La det ikke være noen tvil: Det skurrer.

Ford Mustang er nær definisjonen av den amerikanske muskelbilen. Når du da river ut den nær selvskrevne V8-motoren under panseret og erstatter den med noe som har "Eco" i navnet, er det som å bygge en motorvei som bare sykler kan bruke: Det gir ikke nevneverdig mening.

Mustang er muskler. Mustang er lyd.

En firesylindret bensinmotor, født ut fra et ønske om å være miljøvennlig, vil aldri leve opp til forventningen.

Ferdig snakka. Det er ikke mer å snakke om.

Det er plass til mer motor under panseret når det sitter en "EcoBoost"-motor med fire sylindre i en Mustang.

Vent nå litt

Eller er det så enkelt?

Da vi tidligere i år satt oss bak rattet i den nye Mustang GT, ble vi beruset av lyden og kreftene - men vi kunne ikke konkludere med noe annet enn at det ble total galskap her til lands.

Les også: Test av Ford Mustang GT på norske veier

Masse effekt og et hinsides drifvstofforbruk gjør at norske avgifter knuser drømmen som en slegge som treffer en brunsnegle. Latterlige 74 prosent av bilens utsalgspris i Norge er avgifter. Bilen som i Sverige koster halvparten av en BMW M4, koster i Norge mer enn nevnte M4.

Og da har vi ikke engang begynt å regne på hva et effektivt forbruk på nær to liter per mil koster i hverdagen.

Du skal være litt mer enn middels interessert i amerikanske muskler for å gjøre et slikt kjøp.

Men det er nettopp her denne firesylidrede EcoBoost-motoren kommer inn i bildet.

For mens V8-eren som sitter i GT-versjonen baserer seg på eldgammel teknologi, og dermed får mer lyd enn effekt ut av sine fem liters slagvolum, er EcoBoost-motoren "bang up to date".

Dobbel effekt

Der V8-eren yter 70 hester per liter, yter EcoBoost-motoren 136,5 hester per liter - praktisk talt det dobbelte.

Det betyr at selv om antall sylindere er halvert, og volumet er mer enn halvert, så er effekten bare 25 prosent lavere - mens dreiemomentet bare er redusert med 17 prosent.

For å sukre pillen enda mer: Kreftene er tilgjengelig ved lavere turtall.

Legg så til at EcoBoost-motoren veier 31 kg mindre, og at all denne vekten forsvinner fra forakslingen. Plutselig begynner det hele å gi litt mening.

Så hva skjer når du reduserer motorstørrelsen fra 5 til 2,3 liter? Akselerasjonen fra 0-100 redusereres kun med ett sekund.

En halv million for et halvt sekund

Om du kan leve med dette dette sekundet - og lydforskjellen - blir prisen på Mustang redusert med en halv million kroner.

Det må være verdens dyreste sekund.

Er det forsatt en muskelbil?

Det store spørsmålet er likevel hvordan det hele oppleves, og om Mustang forsatt kan sies å være en muskelbil.

313 hestekrefter og 434 Nm dreiemoment er på ingen måte fislete. Det legger seg i alle fall over "erke-Mustagen" Mach 1 fra '69, som i utgangspunktet ble solgt i 250-300 hk-utgaver. Så i et historisk perspektiv er det definitivt muskler å ta tak i - selv om det også har tilkommet noe vekt siden den gang.

Men motoren oppleves veldig ufarlig. Mens du i GT-utgaven føler at du må tøyle kreftene, må du med EcoBoost-motoren selv fremprovosere dem. Legger du deg i et lavt turtallsområde, er bilen rett frem sivilisert.

Ja, Mustang er lettkjørt.

Det er først når du setter bilen i sportsmodus - som strammer opp gassrespons og styrefølelsen - at du kan kjenne at det faktisk er ganske mye krefter å hente hvis pedalen presses i bunn og du lar turtallet fly.

Du vil også kjenne at dreiemomentet fortsatt er tilstede, om du skulle være litt uforsiktig ut av et kryss.

For la det ikke være noen tvil: Denne bilen slipper om du ber den om det. Det er en forutsetning for en muskelbil.

Men lyden da?

Det store problemet er lyden, for her har Ford bare gjort et halvhjertet forsøk på å hente frem noe råskap fra de fire sylindrene.

Vi vet det ikke lett å presse frem rå lyd med få sylindere, men andre har klart det før: BMW har jukset det til i i8 - og lydbildet i en firesylindret Mercedes A45 AMG er vanvittig mye mer berusende enn i Mustang.

Les også: Test av BMW i8 med laserlys

Les også: Test av Mercedes A45 AMG

Du kan høre at en 2,3-liters motor har litt mer volum i sylindrene enn en "vanlig" motor, for det er elementer av "rumling" på rundt 2300 RPM - men du kommer ikke i nærheten av den herlige lyden i GT-utgaven:

Screen9na04

Ikke dårligere å kjøre

Mindre motor og mindre lyd betyr derimot ikke at bilen er dårligere å kjøre. Fordi bilen har mindre vekt over forakslingen, kan du faktisk argumentere for at bilen har bedre kjøreegenskaper enn storebror GT.

Det er fortsatt en ganske stor og tung bil, noe en muskelbil nesten skal være, men litt mindre vekt foran forbedrer vektbalansen og fremhever en allerede ganske god styrefølelse. Kombinert med et godt veigrep får man stor selvtillit i svingene.

Selvtillitten blir større både grunnet bedre balanse, godt veigrep og fordi du med GT-utgaven kan risikere plutselig hekkslipp uten å ville det, mens du med den vanlige bilen faktisk må fremprovosere det.

Ford Mustang 2,3 EcoBoost

Motor: 4-sylindret turbobensin
Volum: 5.0/4951ccm
Effekt: 314 v/5500 RPM
Dreiemoment: 434 Nm v/3000 RPM
Girkasse: 6-trinns manuell
Drift: Bak
Størrelse: 4784/1916/1381 mm
Egenvekt: 1620 kg
Bagasjeplass: 408 liter
Hengerfeste: Nei
Toppfart: 234 km/t
0-100: 5,8 sekunder
Forbruk: 0,80 l/mil
CO2: 179 g/km

Pris fra: 730.000 kroner

Bilen har også en meget godt 6-trinns automatisk girkasse som både er presis og som har kort gange som gjør en aktiv kjørestil spennede.

Konklusjon

En bekjent sa følgende:

- Det å være Mustang-fan i Norge er ganske vanskelig: Enten må du betale uanstendig mye for en "skikkelig" Mustang, ellers kan du kjøpe en muskelbil uten muskler og lyd - som du uansett må betale det dobbelte for som i Sverige.

Og det ligger mye sannhet i dette. Tiår med Mustang-suksess i USA er skapt av  masse krefter og stil for pengene, samtidig som drivstoffprisen har vært lav.

De samme forutsetningene er ikke på plass i Europa - og spesielt ikke i Norge.

Velkommen inn bak...

Med en firesylindret motor blir derimot Mustang en oppnåelig drøm. Med på kjøpet får Du masse oppmerksomhet, for bilen ser usedvanlig bra ut - og den gir deg samtidig en overraskende god kjøreopplevelse.

Vi er likevel usikker på om det er nok: Det blir ikke en skikkelig Mustang med 4-sylindret motor. Til det er lyden for viktig.

Det gode:

  • Tøft og oppsiktsvekkende design
  • Føles som en amerikansk muskelbil
  • Direkte og fin girkasse
  • God sittestilling
  • Gjør Mustang oppnåelig i Norge

Det dårlige:

  • Selv med redusert motor er engangsavgiften 384.000 kroner, både grunnet effekt og CO2
  • Interiøret holder ikke europeisk standard
  • Baksetene er der for syns skyld
  • Drivstofforbruket er i praksis over en liter per mil

Det grusomme:

  • Lyden lever ikke opp til Mustang-forventningene