Test: BMW 3-serie 330e iDrive iPerformance
Utrolig pris, vanvittig ytelse og ladbar - men er det nok?

Mercedes smiler relativt greit om dagen etter å ha sett mottakelsen deres ladbare hybrid C350e har fått.
Test: Mercedes C-klasse C350Te Plug-in-hybrid
Ikke bare er C-klassen nå trolig sin klasses beste modell, men når du får stasjonsvogna i ladbar hybridutgave med 279 hestekrefter til prisen av en langt, langt mer sparsommelig motorisert bil, er det vanskelig å holde fingrene av fatet.

Men også Mercedes' hovedkonkurrent BMW har kastet seg på ladbar hybridbølgen med sin 3-serie - som fortsatt er noe av det beste du kan kjøpe for tiden. Og nå får du den altså som ladbar hybrid.
Test: BMW 3-serie 340i xDrive facelift
En 320i med noe ekstra
BMW har ikke helt klart å bestemme seg for hva de skal kalle sine ladbare hybrider. Resultatet er at de benytterbegrepene eDrive og iPerformance om hverandre, og i tillegg legger de på en "e" i modellbetegnelsen. iPerformance skal bety noe som at den ligger mellom «vanlige» BMW-modeller og rene i-modeller (i3 og i7) - mens eDrive egentlig er drivlinjen.
Hva som egentlig er det formelle navnet er litt vrient å vite, men 330e iPerformance eDrive er ikke så altfor langt unna.

Dette er en bil som bygger videre på den samme motoren som sitter i 320i, altså en 2-liters turbobensinmotor som yter 184 hestekrefter og 290 Nm dreiemoment allerede ved 1350 RPM. Utgangspunktet er dermed en litt svakere bensinmotor enn i Mercedes' hybrid, som alene yter 211 hester.
For å gjøre bilen til noe som fortjener "330"-navnet, har de lagt på en 88-hestekrefters elmotor med 250 Nm dreiemoment, som er plassert mellom bensinmotoren og girkassen. Til sammen mener BMW at disse to motorene klarer å yte 252 hestekrefter, nesten det samme som en «vanlig» 330i med 3-liters bensinmotor.

Ikke firehjulsdrift eller stasjonsvogn
I motsetning til flerbruksbilen 2-serie 225xe Active Tourer, er dessverre ikke dette en bil som leverers med xDrive/firehjulstrekk. Alle kreftene dyttes ut på bakhjulene, på samme måte som Mercedes har valgt å gjøre.
Test: BMW 2-serie Active Tourer 225xe e-Drive iPerformance
Batteriet som drar elmotoren er på sin side en anelse større enn på Mercedes' modell. 7,6 kWh mener BMW skal holde til 40 km ren elektrisk rekkevidde. Mercedes' klarer på papiret 31 km.
Den ekstra motoren og batteripakken gjør forøvrig at bilen legger på seg relativt betydelige 210 kg. Den ekstra vekten gjør at 330e bruker nesten ett sekund lenger tid fra 0-100 enn en 330i, til tross for elmotorens umiddelbare dreiemoment.

Viktigere er det at bilen dessverre ikke er tilgjengelig i stasjonsvognutgave. 330e har 110 liter mindre bagasjerom enn en vanlig 3-serie sedan på grunn av batteripakken. Det er dermed ingen plassmester - et problem som ofte går igjen på ladbare hybrider.

Så hvordan fungerer det?
Når utgangspunktet for bilen er en av de mest velkjørede familiebilene på markedet, var det ikke med rent små forventninger vi gikk inn i testingen av bilen. Og forskjellen til Mercedes' bil er ganske merkbare.

Ser vi bort ifra drivlinjen, er 3-serien skarpere i kjøreegenskapene. Mercedes' modell har luftfjærer som i større grad lar deg flyte over ujevn vei, mens BMWs modell er en anelse mer kjøreglad og direkte i følelsen. Den er rett og slett mer engasjerende - ikke minst fordi 330e er 100 kg lettere.
Test: Mini Clubman Cooper S All4
BMWs modell bærer likevel preg av at den har en langt svakere bensinmotor som utgangspunkt. Av Mercedes' 279 kombinerte hestekrefter, kommer hele 211 fra bensinmotoren - og disse kreftene hentes ut på et høyere turtall enn BMWs 184 hestekrefter. En blir fort sittende med en følelse av at BMW-en er utrolig sprek og responsiv i lave hastigheter der elmotoren hjelper mest, men i likhet med en elbil mangler det noe i toppdraget.

Det er litt den samme følelsen vi sitter med når vi kjører BMWs nedtunede modeller - altså noe som primært gir seg utslag ved kickdown.
Men misforstå ikke: Dette er en bil som virkelig er sprek - men Mercedes' konkurrent har rett og slett litt mer å gi på toppen. Det hender dessuten at inn- og utkoblingen av de to motorene kan skape litt rykking i bilen. Ingen stor plage, men tyske premiumprodusenter må holdes til litt høyere standarder enn andre.
Til gjengjeld er den ingen tvil om at BMWs modell kjører lenger på ren eldrift enn Mercedes, med en reell ren elektrisk rekkevidde på ca 30 km. Det er verdt å merke seg at elmotoren er såpass svak at ren eldrift ikke er noen sprek opplevelse (noe Mercedes' konkurrent også bærer preg av). Vi anbefaler å sette begge bilene i automatisk hybriddrift om du regner med å kjøre mer disse 30 km, slik at elmotoren kan utfylle bensinmotoren ved behov.
Test: BMW M3 med competition package
Utsøkt
Vår testbil er denne gangen en heller påkostet utgave, med 245.000 kroner i ekstrautstyr, inkludert en såkalt «Individual» skinnpakke til 45.000 kroner.

Ja, dette er fryktelig mye penger, men samtidig gir dette bilen en innvendig piff som vi virkelig setter pris på. Normalt er vi ikke nevneverdig begeistret for kombinasjonen av brunt og svart, men det finnes ingen regel uten unntak: Dette er rett og slett bare lekkert - og sømdetaljene er utsøkte.
(Og så kan vi vel si at vi synes det så bedre ut i virkeligheten enn på bilder.)
I tillegg har bilen naturligvis alt du kan tenke deg av utstyr. Panoramasoltak, sportsseter, M-sportpakke, dynamisk cruisecontrol, en fantastisk HUD, nedfellbare hodestøtter, sanntids trafikkinformasjon i GPS-en, adaptive LED-lys, en myriade av aktive sikkerhetssensorer, Harman/Kardon-lyd og så videre og så videre.

Vi har tidligere omtalt C-klassens interiør som klassens beste, men hvis du først slår på stortromma hos BMW, så er det vanskelig å finne noe å klage på.

Blir den en bestselger?
I utgangspunktet ville vi vært krystallklare på at 330e bør bli den nye bestselgeren blant myriaden av modeller i 3-serien. Du kan kjøre rent elektrisk på småkjøring, det er massevis av krefter, klasseledende kjøreglede - og prisen er omtrent som en 320d.
Startprisen er faktisk nesten 80.000 kroner lavere enn Mercedes' ladbare stasjonsvogn. Det tilsvarer veldig mye ekstrautstyr!
Men bilen har det samme problemet som mange av Lexus' beste modeller: Den er kun tilgjengelig som sedan, og i Norge er det et vanvittig handicap. Bagasjerommet er i tillegg noe mindre enn en vanlig 3-serie sedan. Tilhengerfeste får du heller ikke. Ei heller firehjulsdrift.
Test: Lexus RX 450h 4. generasjon
Dette skaper litt av et dilemma. Vi tipper mange vil kjøre i skytteltrafikk mellom Bilia/Bavaria og Bertel O. Steen i tiden fremover før de bestemmer seg.
Eventuelt er det også noe som heter Passat GTE...
Det gode
- Svært godt priset
- Klasseledende kjøreegenskaper, trass vekten
- Relativt lang elektrisk rekkevidde
- Utrolige utstyrsmuligheter
- Fortsatt markedets beste infotainment
- Klarer å kombinere komfort og sportslighet
Det dårlige
- Kan ikke leveres med firehjulsdrift
- Knapt bagasjerom
- Ikke tilhengerfeste
- Kostbart ekstrautstyr
Det grusomme
- Ikke tilgjengelig som stasjonsvogn