Test: Audi S e-tron GT
Spikerfeste
Det kalles så når langrennsskiene ikke glipper i oppoverbakke. Omtrent slik oppleves Audi e-tron GT i svingene. Den sitter som klistret til underlaget.

Svingen er krapp og bilen er tungt, likevel er det som om den ikke glipper en millimeter selv på vinterdekk. Det føles som om den er fullstendig i vater. Det er ikke kun en følelse.
Den nye versjonen av Audi e-tron GT kommer standard med luftfjæring med to kamre. I testbilen virker luftfjæringen sammen med aktivt understell (89 480 kroner ekstra) som utligner krengebevegelsene sideveis og i lengderetning.
Systemet virker også på bilens vertikale bevegelse ved at hekken heves for å vatre bilen når fronten løftes ved akselerasjon. De vertikale bevegelsene på hvert hjul styres individuelt ved hjelp av elektrohydrauliske aktuatorer som får kraft fra bilens 800V-system.
Som en bonus har bilen et «entry mode», som innebærer at bilen løftes til maks bakkeklaring på 16,5 centimeter når den står stille, noe som gjør det lettere å komme seg inn i og ut.

Sylskarpe kjøreegenskaper
Det er imidlertid mer som bidrar til e-tron GTs opptreden på veien. Bilen har elektromekanisk styring med hastighetsavhengig servo. I tillegg har testbilen firehjulsstyring med mer direkte styring på forakselen (24 310 kroner ekstra). Det gir ikke bare en svært presis styring, det gjør også bilen lettere å manøvrere i trange gater og i parkeringshus.

I lav hastighet styres bakhjulene i motsatt retning som gir bedre svingradius. I høyere hastigheter tilpasses styrevinkelen på bakakselen slik at de styrer i samme retning som forhjulene.
Summa summarum gir det e-tron GT sylskarpe kjøreegenskaper. Det er bare å løfte blikket og passe på hastigheten. Bilen styrer dit du peker og er uten den distanserte rattfølelsen som gjerne preger tunge elbiler.

Opptil 925 hestekrefter
Audi e-tron GT er fornyet og kommer nå i tre versjoner der S-versjonen, som vi har kjørt, er den svakeste når det kommer til krefter. Veldig svak er den imidlertid ikke. Elmotorene produserer 435 kW/592 hestekrefter. Med launch control aktivert leveres hele 680 hestekrefter i en kort periode. Da skal den greie 0-100 km/t på 3,4 sekunder.
Neste trinn på skalaen er RS med 500 kW/680 hestekrefter og et dreiemoment på 856 Nm, som vi fikk prøvekjøre i forbindelse med et pressearrangement i Tyskland i fjor.

RS-modellene kommer for første gang med en egen boost-funksjon som gir ytterligere 95 hestekrefter (70 kW) i opptil 10 sekunder under kjøring.
Det innebærer at RS kan levere opptil 775 hestekrefter, der forgjengeren greide maks 646 hester med launh control aktivert.

Velger man toppmodellen RS Performance står opptil 925 hestekrefter og 1027 Nm til disposisjon. Med launch control greier den 0-100 km/t på 2,5 sekunder.
Større batteri og høyere ladehastighet
I tillegg til kraftigere ytelser, har e-tron GT også fått større batteri og raskere ladefart. Batteriet har vokst fra 84 kWt netto til 97 kWt (anvendelig kapasitet). S-versjonens maksimale rekkevidde er oppgitt til 594 kilometer mot 479 kilometer i forrige generasjon.

Maks ladefart er økt fra 270 kW til 320 kW, som innebærer at Audi-en, som har 800-voltsteknologi, skal kunne lade fra 10 til 80 prosent på under 20 minutter ved optimale forhold.
I kjølig vintervær i Norge oppnår vi en maks ladefart på 180 kW ved en 225 kW-lader, og den bruker 25 minutter på å lade fra 23 prosent til 80 prosent.
Etter å ha kjørt totalt 395 kilometer i temperaturer som varierte fra noen minusgrader til 10 varmegrader, ender vi opp med et forbruk på 2,58 kWt per mil, som tilsvarer en rekkevidde rundt 376 kilometer.
I konkurranse med Taycan
Audi e-tron GT ble introdusert i Norge i 2021 og er bygget på samme plattform som Porsche Taycan, bilen som den har havnet i skyggen av i Norge. Fra 1. januar 2021 og frem til 31. desember 2024 er det registrert utrolige 4051 Taycan i Norge. I samme periode: 710 e-tron GT.

Vi skal legge til at tallene for Taycan også omfatter de stasjonslignende versjonene Sport Turismo og Cross Turismo. E-tron GT leveres kun som sedan. Tallene fra finn.no bekrefter imidlertid trenden. Da dette ble skrevet, lå det 177 Taycan sedan til salgs, 80 e-tron GT.

Trolig synes de fleste det er litt mer stas med Porsche enn Audi, og den norske elbil-politikken gjorde det plutselig mulig for langt flere å eie en Porsche. Ulempen er at antall Taycan gjør den mer dagligdags enn mer sjeldne e-tron GT, som dermed oppleves som mer eksklusiv.
Les også: Nye Porsche Taycan: Den dyreste versjonen har ikke engang bakseter
I likhet med e-tron GT har også Taycan kommet i fornyet versjon. Rimeligste Taycan med firehjulsdrift og opptil 408 hestekrefter koster fra 1 165 776 kroner.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn