Test: Audi A4 Avant Sport 2.0 TFSI
Vi ble umiddelbart imponert.

Det har vært litt trått å være Audi-selger de siste par årene. Få nyheter og knallhard konkurranse fra BMW og Mercedes førte til at Audi måtte innse at de bare ble landets 10. mest populære merke i fjor - ned fra 6. plass i 2013.
Og populære A4 har vært svært symptomatisk for fallet: Det har vært så enkelt at både 3-serie og C-klasse har vært nyere og bedre biler.
Så Audi visste hva de måtte gjøre når 5. generasjon av A4 skulle lanseres; og de leverer etter noter!

...men det ser ikke slik ut
Når du tar en titt på bilen er det derimot ikke noen stor revolusjon. Den har blitt skarpere i kantene, lysene har blitt litt endret - men Audi følger sporet om å utvikle sitt design, ikke revolusjonere det.
Det kan kanskje fremstå som skummelt å endre for mye på et så innstudert design som Audi har skapt de siste årene, men nye biler mister litt den store "schwungen" når de ligner for mye på sine forgjengere. Vi har sett facelift-modeller med mer dramatiske designendringer enn dette.

Når det er sagt så er utseendet tiltalende, og når du går inn med forventninger om at det skal være likt som forgjengeren, overrasker endringene du opplever også stadig mer. Som når du drar i dørhåndtaket og kjenner at det nå vrir seg ut og opp, i stedet for rett ut.
Større - lettere
At bilen derimot har blitt ny er det ingen tvil om hvis du skreller av det ytre. Bilen har blitt 25 mm lenger, 10 centimeter bredere - og fått en økt akselavstand på 12 mm.

Dette gjør bilen til både den lengste og bredeste av A4, 3-serie og C-klasse - med relativt god margin. Faktisk er den hele 9 centimeter lenger enn 3-serie.
Samtidig har de redusert vekten med «opp til» 120 kg, avhengig av hvilken motor. Dette fordi de har tatt i bruk en helt ny plattform. Faktisk er vår testmodell kun 20 kg tyngre enn Audi RS3!

Henter litt A6-inspirasjon
Og det å sitte i forsetene oppleves som en betydelig heving fra forrige generasjon. Interiøret har åpenbart hentet mye inspirasjon fra større modeller, og vi ser hvordan ny teknologi «drypper nedover» fra toppmodeller.

Vår særdeles godt utstyrt testmodell har både en større infotainmentskjerm, Virtual Cockpit (digitalt instrumentpanel), kolossen av en fly-by-wire girspak og interiørdetaljer som gir en mer storbilfølelse - inkludert den ganske massive midtkonsollen.

Dashbordet er forøvrig totalt fornyet fra forgjengeren. Det er noen hint av nye Passat, men bare bedre. Bilens B&O-system imponerer også, spesielt i forhold til prisen.
Infotainment-systemet i seg selv er relativt velkjent Audi, noe som betyr at det ligger i toppklasse sammen med BMW og Mercedes.

Nytt for året er at det er støtte for Apple CarPlay, som gir deg utvidet kontroll over mobilen gjennom infotainmentsystemet. Dessverre fungerer ikke det systemet uten at du kobler i kabel fysisk, for Bluetooth er ikke nok. Det virker litt inkonsekvent når bilen faktisk støtter trådløs lading med QI-systemet.

Plass
Om vi hopper en seterad bakover er det helt akseptabelt med sitteplass for voksne mennesker, men undertegnede fikk ikke ønsket sitteposisjon i førersetet ved montering av bakovervendt barnesete, noe som ikke er et problem i den praktisk talt like store

Det understreker følelsen av at første seterad har fått en prioritet.
I bagasjerommet er plassen økt til 505 liter, og det virker overraskende romslig når du åpner det.

Det er likevel verdt å nevne at en Passat Stasjonsvogn, som kun er 4 cm lenger, og 1 cm smalere, har 150 liter mer bagasjeplass. Premiumbilene bruker rett og slett ganske mye av plassen på ting som lydisolering.
Kjøreegenskaper
Når du setter deg inn i nye A4, oppdager du umiddelbart at dette er en helt annen bil enn forgjengeren. Den føles rett og slett bedre.
Støynivået er behagelig, og understellet oppleves mer moderne. Forskjellen er like stor som å sette seg inn i forrige- og nåværende generasjon Passat og A3.

Vår testbil er utstyrt med 20 mm senket sportsunderstell, og likevel oppleves den i komfortmodus overraskende komfortabel. Over litt ujevn vei flyter den mye bedre enn vi kunne forventet med sportsunderstell. Setter du Drive Select i sport, strammer bilen seg opp og tilbyr en langt mer engasjerende kjøreopplevelse.
Det eneste vi egentlig savner er en litt mer direkte styrefølelsen, for i testbilen er det ingen klar følelse av at rattet henger sammen med forhjulene. Asfalten snakker aldri til deg gjennom rattet; faktisk mer gjennom setet.

I klassisk Audi-stil ligger kjøreegenskapene trygt plassert midt mellom BMW og Mercedes, akkurat som vi forventer.
Drivlinjen
Vår testbil er utstyrt med en av vår tids beste og mest fleksible motorer: VW-konsernets 2-liters bensinmotor. I A4 yter motoren 252 hestekrefter, og er i vår testbil kombinert med firehjulsdrift og en 7-trinns automatisk girkasse.

Kraftleveringen er meget potent, uten å være brutal, og motoren er på mange måter en drøm i denne bilen. Vi har rett og slett ikke et vondt ord å si om den. Den straffes derimot relativt hardt på avgifter, og dermed regner vi med at Audi kommer til å selge betydelig flere biler med 190 hestekrefters bensinmotor og forhjulsdrift.
Girkassen er en 7-trinns dobbelclutch-girkasse som er svært god under vanlig landeveiskjøring. Men den oppleves litt lunefull ved gasspådrag inn i kryss og rundkjøringer, hvor kan være rykkete og nesten ubehagelig.

Vi har en teori om at Audi har forsøkt å kompensere for girkassens kjente treghet i denne typen situasjoner, men endt med å programmere girkassen litt for aggressivt - selv i komfortmodus. Forhåpentligvis er dette en enkel programvareoppgradering.

Konklusjon
Nye A4 hever enkelt og greit Audi tilbake der de hører hjemme, trygt plassert mellom BMWs sportslighet og Mercedes' komfortfokus. Den er ikke bedre, den er ikke dårligere - men den er et attraktivt og reelt alternativ.
Tyskerne kunne tatt seg bryet med å utvikle sitt designspråk noe mer, men innvendig har Audi gjort alle de rette tingene.
Du føler deg rett og slett vel bak rattet, og overflod som Virtual Cockpit gjør at du faktisk føler at du sitter i en premiumbil (selv om utstyret faktisk også er tilgjengelig på Passat).
Det gode
- Hever A4 tilbake der de hører hjemme
- Et svært attraktivt interiør
- Kanskje verdens beste 2-liters bensinmotor
- Lavt støynivå
- Gode seter
- Klassens romsligste bagasjerom
- Et velfungerende firehjulsdriftsystem
- Selv med sportsunderstell er komforten ikke verst
- Svært fyldig ekstrautstyrsliste
Det dårlige
- Styrefølelsen er distansert
- Girkassen kan virke rykkete ved markant gasspådrag fra svært lav fart (f.eks. inn i kryss/rundkjøring).
- Designet er ikke vågalt
- Med "rett" motorisering og utstyr blir det kostbart
- Litt knapp bakseteplass for barnesete
Det grusomme
- Ingenting