Så mye faller nye biler i verdi
Store forskjeller mellom de forskjellige modellene.

Mandag kunne vi fortelle om at trenden i bruktbilmarkedet er noe fallende, og at du ikke nødvendigvis kan forvente at bilen din skal holde seg like godt i pris som den har gjort tidligere.
Les også: - Du må regne med å få mindre for bilen din
Men hvor mye faller egentlig en bil i verdi?
Leasingselskapet Leaseplan har over 30.000 biler i sin stall, og er dermed svært godt stilt når det kommer til å se trender på hvordan biler faller i pris over tid, og ikke minst over et bredt spekter av modeller. De utgir derfor med jevne mellomrom statistikker over nettopp hvor mye biler faller i verdi.
Lukkede auksjoner
Statistikken er ikke uten svakheter, og har fra flere holdt blitt kritisert for å være for negativ, men markedssjef Marius Paus i Leaseplan mener tallene de presenterer er svært representative. Statistikken baserer seg på hva Leaseplan har solgt sine biler for, gjennom sine lukkede auksjoner.
- Statistikken gir en svært god pekepinn på hva du som bileier kan forvente å få i innbytte eller ved et privat salg. Det representerer derimot ikke hva bilforhandlere kan selge bruktbiler for, der man gjerne får garantier og ekstra sikkerhet med på kjøpet, sier han til Side3.

Ifølge Paus er det til dels store forskjeller på hvor mye en bil faller i verdi over tid. De har tatt utgangspunktet i bestselgerstatistikken for fem år siden, og sett på hva disse bilene i dag selges for. Et normalt verdifall etter fem år er rundt halvparten, men forskjellen er til dels svært stor på modellnivå.
- Etter at Saab gikk under, har verdifallet på disse bilene vært svært stort, men bilene har ikke blitt noe dårligere av den grunn, og spesielt hvis du ikke har planer om å selge bilen igjen, så kan man snu det på hodet og si at Saab i dag et svært godt bruktbilkjøp, sier Paus.
Små SUV-er med 4x4
Ifølge Leaseplans statistikk er det én type biler som skiller seg ut spesielt godt når det kommer til verdifall: Relativt små SUV-er med firehjulstrekk.
- Disse bilene har over lang tid holdt seg svært godt i pris, og det er noe vi tror også kommer til å fortsette fremover. Spesielt RAV4 har vist seg å være best i klassen, sier Paus.
Disse bilene har ofte vært litt dyrere i innkjøp, men blitt svært ettertraktet som bruktbiler. Samtidig har avgiftsøkninger også sørget for at bilene holder seg godt i verdi. En fem år gammel RAV4 kan du derfor i dag få opp mot 56 prosent av nybilprisen igjen for, mens Paus har stor tro på at den nye Subaru XV vil holde seg godt i pris fremover.
Har tapt på avgiftsfall
I andre enden av statistikken finner vi igjen biler som Opel Astra, Peugeot 307 og Ford Focus som har falt opp mot 56 prosent i verdi.
- Spesielt Ford Focus er jo i dag en storselger. Har alle disse grunn til å frykte et kraftig verdifall på bilen sin?
- Flere av disse modellene har nok blitt truffet ganske hardt av avgiftsendringer siden 2007, og alle avgiftsendringer på nybiler slår rett inn på bruktbilprisene, sier Paus, og legger til at de regner med at en ny Focus kjøpt i dag vil ha et verdifall omtrent på normalen.
Skummelt med annerledesbiler
Men ifølge Leaseplan er det andre ting enn merke og modell som er langt viktigere når det kommer til verdifall, og det er hvilken variant av bilen du kjøper.
- Kjøper du en Passat stasjonsvogn i en kurant farge og gjerrig motor, så kan du regne med å få igjen betydelig mer for bilen din enn om du kjøper sedanutgaven i rosa og en bensinslukende motor. Generelt er det slik at du kan regne med å få mest igjen for «bestselgerutgavene», mens de litt mer «ukurante» bilene vil være helt avhengig at du treffer rett person, sier Paus, som legger til at metallic lakk er en investering du vil få igjen for, mens spesielle farger - inkludert hvitt - fort er noe du taper på.
I tillegg er det selvsagt slik at kjørelengde, ekstrautstyr og bilens generelle tilstand er betydelig for bilens verdi.
Elbiler er et spørsmålstegn
Det store usikkerhetsemomentet i bilmarkedet er likevel bruktbilprisene på elbil. Det siste året har vi opplevd enorme prisendringer på enkelte modeller etter hvert som nye modeller har kommet inn, og Paus tror ikke elbilprisene har «satt seg» skikkelig enda, noe som betyr at bruktbilverdien kan påvirkes betydelig.
Samtidig er det stor usikkerhet knyttet til hvor lenge batteriene på nye elbiler egentlig holder. Om fem år begynner vi også å nærme oss slutten på den garanterte tiden for elbilfordeler i Norge. På toppen av dette gjør avgiftsfriheten i Norge at elbiler er den eneste typen biler i Norge som deft er reelt å kunne enke bruktbileksport på.
Under kan du se Leaseplans statistikk for verdifall på fem år gamle biler, og hvordan dagens bestselgere vil klare seg om fem år.


MEST LEST PÅ NETTAVISEN: