Prøvekjørt: BMW 2-serie Grand Tourer

Grand Tourer er BMWs største utfordring så langt.

Se nøye på dette bildet: En kompakt 7-seters flerbruksbil. Fra Bayern.
Publisert

ZADAR (Side3): Hvis man for noen år siden skulle hinte om at BMW skulle lage en forhjulsdrevet konkurrent til VW Touran, Opel Zafira eller Ford Grand C-Max, så ville man trolig blitt ledd i senk.

Men BMW-fantaster: Hold dere for nesen, for dette er nå en realitet!

Tyskerne har nemlig tatt utgangspunkt i den førsteBMW-modellen som ikke skulle fungere – men likevel gjorde det - 2-serie ActiveTourer. Så har de forlenget den med fem prosent, jekket den opp tre prosent, økt vekten med fire prosent – og utvidet antall seter med 40 prosent. Samtidig har en også redesignet bakparten.

Legg så til 10 prosent på pris, og du har 2-serie Grand Tourer. (Påfallende nok et helt annet konsept enn 3- og 5-serie GT)

BMW har altså kastet seg inn i konkurranse med 7-seters kompakte flerbruksbiler. Et segment selv BMW vedgår at i stor grad handler om «sensibility» - ikke akkurat hva deres egen merkevare utstråler.

Dette skaper helt umiddelbart en kjempeutfordring: Hvem i alle dager er det som er ute etter en bil som dette?

Nisje med noko attåt

Vel, BMW mener de har funnet en uutnyttet nisje i markedet. For det første er dette hva de kaller verdens første «premium» 7-seters kompakt flerbruksbil, noe som er en litt annen måte å si at ekstrautstyrslisten er mer omfattende og mer luksuriøs enn hos konkurrentene. I tillegg er de de eneste som kan tilby firehjulsdrift i dette segmentet. (Den noe større Ford S-max kommer med 4x4 senere i år).

I Norge er det nemlig mye som tyder på at en toliters dieselmotor i kombinasjon med xDrive kommer til å bli storselgeren.

Vi ble invitert til Kroatia for å sjekke om de faktisk kunne få denne oppskriften til å fungere.

Design

Vi må nesten begynne med noe negativt: Lillebror Active Tourer er nok ikke den vakreste bilen på markedet, og vi må være såpass ærlige å si at vi sliter litt med den bakre delen av Grand Tourer. Det er ikke mye som lyser BMWs sportslighet her. Bilen er helt åpenbart designet ut ifra praktikalitet fremfor attraktivitet.

Fronten er mer vellykket – og betydelig mer aggressiv. Bilen er forøvrig identisk med Active Tourer fram til B-stolpen.

Påfallende nok sier BMW at når du ser fronten i speilet, så vet du at det er en BMW som skal kjøre forbi deg. De kjenner sine egne kunder i alle fall!

Som sjåfør på på innsiden er det i praksis ikke noe som helst skiller bilen fra lillebror, noe som betyr at du får en ganske klassisk BMW-følelse. I de svært velutstyrte modellene vi har testet på lanseringen, er det ingenting du mangler. Ting som HUD, adaptivt understell, BMWs eminente infotainmentsystem, elektrisk justerbare sportsseter, ryggekamera og alt annet tenkelig er på plass.

Det skal sies at svært lite av dette er standard, og vi er redd for at vår testbil i Norge har en pris nær, eller på nordsiden av, 650.000 kroner ferdig levert. Det eneste som virkelig er standard er 7-seter.

Den 3. raden

Hele poenget med Grand Tourer fremfor lillebror er at den er drøyt 21 centimeter lenger, og dermed har fått plass til en 3. seterad. Disse setene er i utgangspunktet foldet ned i bagasjerommet, og kan sprettes opp ved behov.

Du kan altså enten få et veldig romslig bagasjerom, eller to ekstra plasser - eller en kombinasjon av oppbevaring i lengden og en ekstra seteplass.

Siden dette er en kompakt bil, så er det ikke spesielt enkelt å komme inn i disse setene uten litt logistikk ved å legge ned den midtre raden. Skal vi være brutalt ærlig så er dette ikke for noe i nærheten av voksne mennesker – men det er den heller ikke laget for.

Hvis den midtre raden ikke ofrer litt av sin egen beinplass, er det ikke mulig for å en voksen person å komme inn i den bakre rekken.

Den 2. raden sitter på skinner som kan justeres ca 13 centimeter frem eller tilbake. Dermed kan du utvide beinplassen bakerst noe – eller eventuelt justere størrelsen på bagasjerommet fra 560 til 720 liter.

For alle praktiske formål er den 3. seteraden å se på som nødløsning når man har behov, som ved samkjøring til fotballkamper. Dette er ikke løsningen for familier med fire eller fem barn – selv om det faktisk er mulig å få plass til tre barneseter i bredden i de vanlige baksetene.

Tre barneseter går faktisk fint i bredden.

Gjennomtenkt

Siden BMW er et premiummerke må de også levere på detaljer, og det virker som om designerne virkelig har brukt hodet når bilen er laget. Én ting er at baksetene kan legges ned ved å trykke på en knapp i bagasjelokket – noe som de for øvrig ikke er alene om.

Men det ser ut til at de aktivt har lett etter gode og praktiske oppbevaringsløsnigner. Tyskerne gjør blant annet et stort nummer av at du får plass til større flasker i oppbevaringsrommene i dørene enn på andre bilder - og det er også oppbevaringsplass i seterygg og under setene.

Det ser også ut til at bakdørene er optimalisert for å gi best mulig adgang når en sliter med barneseter. Det er kanskje ikke all verden av ting som skyter frem som en «killer-funksjon», men fravær av irritasjon er gjennomgående.

Bilen kan enten leveres med integrerte bord i forsetene - eller festemekanisme for all verdens utstyr. Vi tuller ikke når de faktisk har laget et feste for GoPro-kamera som kan sende bilde av barna i baksetene inn på infotainmentskjermen slik at foreldrene hele tiden kan ha full oversikt!

Som ekstrautstyr kan du også få en underholdsningsløsning som lar forsetene ha kontroll over opp til tre nettbrett gjennom bilens infotainmentsystem. Det er noe vi tipper gjør langturen til fjellet litt mer overlevlig.

Kjøreegenskaper

Dette er den andre bilen som BMW har laget med det som i utgangspunktet er forhjulsdrift, samtidig som at det er en ganske høy 7-seters flerbruksbil. Dette er ikke den normale oppskriften på de mest engasjerende kjøreegenskapene, noe BMW har gjort til sitt varemerke.

Det later likevel til at selskapets ingeniører har gjort sitt ytterste til at dette skal være den definitivt beste flerbruksbilen å kjøre.

Vi lar oss imponere over at selskapet har klart å lage et adaptivt understell som virkelig leverer. I komfortmodus er bilen rett og slett et ganske komfortabelt familiefremkomstmiddel. Understellet jevner ut underlaget, og er behagelig for alle involverte. Det er nesten som om Mercedes skulle gjort det.

Det oppleves også som at BMW har gjort en utmerket jobb med isolering av dekkstøy.

Trykker du derimot på sportsknappen, kan du kjenne at hele bilen strammes opp. Følelsen med underlaget heves betydelig, og du kan kaste deg inn i svinger på en morsom og engasjerende måte.

Å si at bilen er like god å kjøre som en 3-serie, eller lillebror Active Tourer, vil være å smøre for tykt på, men som en 7-seters flerbruksbil kan vi ikke tenke oss noe som er i nærheten. Selv ikke den ellers overraskende gode Ford Grand C-Max.

Under lanseringen har vi kjørt de to toppmotoriserte utgavene, som er henholdsvis 2-liters bensin og 2-liters diesel med xDrive. Begge disse motorene er helt i toppklasse, og i kombinasjon med BMWs eminente 8-trinns girkasse er det fint lite å sette fingeren på.

BMW 2-serie Grand Tourer (220d xDrive)

Motor: 4-sylindret twinturbodiesel
Volum: 2.0/1995 ccm
Effekt: 163HK v/4000 RPM
Dreiemoment: 400 Nm v/1750 RPM
Girkasse: 8-trinns automat
Drift: xDrive
Størrelse: 4556/1800/1608 mm
Egenvekt: 1565 kg
Bagasjeplass: 560/1905 liter
Hengerfeste: 1600 kg
Toppfart: 208 km/t
0-100: 8,5 sekunder
Forbruk: 0,49 l/mil
CO2: 129 g/km

Pris: Fra 348.000
220d xDrive:
Fra 479.500

Vi benytter anledningen til å påpeke at xDrive-systemet som benyttes i bilen ganske annerledes enn det som vi finner i andre BMW-modeller.

«Vanlig» xDrive sender 60 prosent av effekten til bakhjulene og 40 til forhjulene under normale omstendigheter, samtidig som den dynamisk kan fordele effekten som den vil til alle hjul etter behov.

På Active Tourer og Grand Tourer benyttes et enklere system, som ligner på det mye brukte Haldex-systemet. Her er bilen i utgangspunktet en forhjulsdrevet bil, mens opp til halvparten av kreftene kan sendes til bakhjulene ved behov. Dette er enklere og billigere, og gir god fremkommelighet, men bidrar litt mindre til den store dynamiske kjøreopplevelsen.

Nå er det sjelden du har behov for ekte hekkslipp i en bil som dette, men det kan være greit å påpeke at xDrive ikke lenger nødvendigvis er likt et annet xDrive-system. (På samme måte som Quattro ikke er Quattro, og 4Matic ikke er 4Matic)

Skrur du av alt av antispinn og stabilitetskontroll på bilen, forsøker bilen derimot å «emulere» bakhjulseffekten ved å aktivt bremse forhjulene ved hardt gasspådrag i kombinasjon med rattutslag. Dette betyr at du faktisk kan presse bilen ut i lek om du skulle ønske det, men normalt sørger systemet mest for kjøreglede gjennom å motvirket understyring – ikke oppfordre til overstyring.

For en helt spesiell gruppe

Å peke ut kjøpergruppen til en bil som dette i Norge er en liten utfordring. Fordi nybil er såpass dyrt som det er i Norge, er den vanlige målgruppen som BMW internasjonalt sikter seg inn mot kanskje ikke de som har opp mot 600.000 å bruke på en premium flerbruksbil. Vi tipper unge småbarnsfamilier vil tenke at det er mer fornuftig å velge en tre år gammel modell fra de litt billigere merkene.

Det betyr likevel ikke at bilen er skivebom! For det første mener BMW at en kan få det de omtaler som en "godt utstyrt" innstegsmodell for rundt 400.000 kroner.

Med 2-serie Grand Tourer treffer BMW i Norge trolig den «aktive» barnefamilien som har tre relativt unge barn, der én eller to av foreldre er litt over gjennomsnittlig interessert i bil. Da får de ikke den bilen de «egentlig» har lyst på, for ingen har vel egentlig en drøm om en flerbruksbil, men en bil som både dekker de praktiske behovene, som fjerner irritasjon og som også ivaretar kjøregleden.

400 slike familier tror BMW at de finner før nyttår. Disse tror vi ikke blir misfornøyd.