Planlegger 40 nye strekninger med fotobokser

Statens vegvesen er strålende fornøyd med gjennomsnittsmåling.

Publisert

I helgen kunne Nettavisen fortelle at det var betydelig færre som ble tatt på fersken av fotobokser i fjor.

Les også: Mange færre tas i fotobokser

Men samtidig som reduksjonen var betydelig i vanlige fotobokser, viser tallene at det er stadig flere som blir tatt i såkalt streknings-ATK - eller fotobokser med gjennomsnittsmåling om du vil. Over 20 prosent flere fikk en ubehagelig melding i fjor enn året før etter å ha passert en slik strekning.

Vil ha mange flere

Dette er nå i ferd med å få konsekvenser. Klikk.no melder at Statens vegvesen er svært fornøyd med gjennomsnittsmålingene.

- Streknings-ATK har vist seg som en kjempeeffektiv måte å få ned farten og minske ulykkesrisikoen på. Jeg håper derfor vi får bygge ut flere strekninger med gjennomsnittsmåling, sier Arild Ragnøy, sjefingeniør i Statens vegvesen til nettstedet.

I dag er det fire aktive strekninger med S-ATK, men det tallet skal betydelig opp. Vegvesenet håper at det i løpet av de neste to til tre årene vil komme opp til 40 nye strekninger.

- Vi oppnår opp mot tre ganger større fartsreduksjon med streknings-ATK enn med tradisjonelle fotobokser, sier Ragnøy.

Her kommer de nye boksene

Nettstedet melder at det i løpet av vinteren trolig vil åpne ni nye strekninger med gjennomsnittsmålinger. En tiende strekning på E8 i Troms var planlagt, men en har i stedet valgt å bygge midtdelere gjennom dødsveien i Lavangsdalen. En har også droppet kontroll på Fv 57 i Hordaland.

Dette er strekningene som du snart må regne med å være ekstra forsiktig på gassen fremover.

  • Rv 653 Eiksundtunnelen i Møre og Romsdal.
  • E6 Helltunnelen i Sør-Trøndelag.
  • E39 Byfjordtunnelen i Rogaland.
  • Tromsøysundtunnelen.
  • Rv 23 Oslofjordtunnelen.
  • Rv 475 Flekkerøytunnelen, Vest-Agder.
  • E16 Lærdalstunnelen, Sogn og Fjordane.
  • Rv 25 Elverum-Trysil, Hedmark.
  • Rv 4 Stryken – Grua, Oppland.

Hvor resten av de 40 strekningene vil kunne komme er ikke klart.

Omstridt

Særlig sistnevnte strekning har vært omdiskutert. Strekningen det skal måles på hadde tidligere 90-grense, men er senere nedjustert til 80-grense. Strekningen var tidlig på 2000-tallet rammet av flere ulykker, noe som har lagt grunnlaget for fotoboksene, men det er hevdet at ingen av ulykkene skal ha skyldtes høy fart.

Da det ble gjennomført fartsmåling i forbindelse med avgjørelse om å sette opp fotobokser, kom det frem at gjennomsnittsfarten var tre kilometer lavere enn det som var fartsgrensen på veien tidligere.

Les også: Her kommer det ny fotoboks med snittmåling