Test: DS 5 BlueHDI 180 aut. Sport, 2014

Nå er denne bilen blitt et eget merke

Luksus på fransk.

Først publisert Sist oppdatert

I sommer ble DS offisielt et eget merke. Dette er luksusmerket til Citroën, og bilene som får DS-navnet, skal skille seg tydelig fra Citroëns andre modeller.

Å bygge et nytt merke tar tid. I første omgang kan navnebyttet framstå som symbolsk. Allerede i flere år har Citroën bygd DS-modeller (de har ikke annet enn navnet til felles med den klassiske DS-en), og disse videreføres.

Men det offisielle navnebyttet markerer at mer luksus er på vei. For salgsmessig har de mer påkostede nisjemodellene innfridd.

Litt forvirrende kan dette likevel være. Fortsatt står det Citroën på bilen, selv om DS altså er offisielt merke («i prinsippet heter bilene DS», heter det fra importørhold). Uansett navn, bilen er oppgradert siden sist vi prøvde en DS 5.

Understellet har fått endringer som skal øke luksusfølelsen, og en ny automatkasse er koblet til en ny og ordentlig sterk tolitersdiesel med 180 hk.

DS 5 er en annerledes bil. Den frir til folk som er opptatt av design – og som kan overse at noen praktiske sider ikke er like sterke. Den er ikke ment å passe best mulig for alle.

SÆREGEN: DS 5 har sin egen stil. Den er høy nok til å få litt pondus, men formgitt slik at tyngdepunktet virker lavt. I linjene deler det spenstige plass med det runde og vennlige. FOTO: Petter Handeland
SÆREGEN: DS 5 har sin egen stil. Den er høy nok til å få litt pondus, men formgitt slik at tyngdepunktet virker lavt. I linjene deler det spenstige plass med det runde og vennlige. FOTO: Petter Handeland

Kjøreegenskaper: 3

Da vi testet DS 5 for to år siden, var vi ikke imponert over kjøreegenskapene. Den var tung å håndtere når vi ga den tøffere utfordringer i våre faste kjøreøvelser (elgtest og slalåm). Den greide enkelt forklart ikke øvelsene i hastigheter den burde ha klart.

Dagens DS 5 har vært gjenstand for justeringer. Ikke store og omveltende, men merkbare. Den ligger tungt og stabilt på veien i landeveisfart – da snuser DS 5 på en luksuriøs kjørefølelse. Vi synes oppsettet av fjæring/demping harmonerer bedre enn forrige gang vi kjørte den.

Men fortsatt har den mye understyring (svinger mindre enn forhjulenes vinkel) ved tøffere belastninger, og da krenger den på en måte som best kan beskrives som SUV-aktig. Styringen har en syntetisk og distansert følelse. Vi har kjørt denne bilen både med sommer- og vinterdekk, og beskrivelsen gjelder for begge dekktypene.

Merkets egen beskrivelse av kjøreegenskapene starter slik (sitat fra nettsiden): «Unik kjøreglede! Dynamiske kjøreegenskaper uten at det går på bekostning av komforten!» Vurdert som premiumbil synes vi at den er et godt stykke unna å innfri de store ordene.

LITT CITROËN: Bilen heter nå offisielt DS, men Citroën har ikke fjernet navnet sitt på bakluka ennå. Det vil skje når nye modeller og nye facelifter kommer. FOTO: Petter Handeland
LITT CITROËN: Bilen heter nå offisielt DS, men Citroën har ikke fjernet navnet sitt på bakluka ennå. Det vil skje når nye modeller og nye facelifter kommer. FOTO: Petter Handeland

Motor: 5

180 hk og 400 Nm betyr et kraftoverskudd som det er lett å falle for. Motoren, som har 17 hk og 60 Nm mer enn den forrige vi testet og i tillegg innfrir Euro 6-normen for utslipp, trenger aldri å slite. Den henter bare ut enda litt mer av dreiemomentet og skyver bilen bestemt opp og fram.

TEKNISKE DATA

Motor, cm³: 1997

Effekt, hk ved o/min: 180/3750

Dreiemoment, Nm ved o/min: 400/2000

Egenvekt, kg: 1615

Tilhengervekt, kg: 1500/750

Lengde/bredde/høyde, cm: 453/187/154

Bagasjerom, liter: 468-1288

Standard dekkdimensjon: 215/55 R17

Forbruk, EU-mix l/mil: 0,45

CO2-utslipp, g/km: 118

0-100 km/t, fabrikk, sek.: 9,9

Toppfart, km/t: 220

Pris fra, kr: 473 000

Pris testbil, kr: 504 800

Selv med fullastet bil er dette en ytterst avslappet kraftopplevelse. Automatkassen er godt tilpasset motoren, som nesten uten unntak driver bilen fram på svært lave turtall.

Eneste grunn til at toppkarakteren ikke hentes fram, er at testbilen er såpass dyr at den kan sammenlignes med modeller fra andre premiummerker. Mange av dem har nå sju- og åttetrinns automatkasser, og de er enda litt mer sømløse i sine handlinger.

Ytelser: 5

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Effekten av ny automatkasse og de ekstra hestekreftene og Newtonmeterne er målbar. 180-hesteren er et helt sekund raskere enn forgjenger-motoren ved kickdown, både i målingen for 60-100 km/t og i 80-120 km/t.

Med hhv. 5,1 og 6,9 sekunder i disse målingene er DS 5 rett i hekken på eksempelvis BMW 320d sedan aut., som er en av de kjappeste familiebilene vi har testet med tolitersdiesel og automatgir.

FORSEGGJORT: Skinnet i interiøret er pent, og kunstoffene er tykke. På dette punktet er DS 5 en ekte premiumbil. FOTO: Petter Handeland
FORSEGGJORT: Skinnet i interiøret er pent, og kunstoffene er tykke. På dette punktet er DS 5 en ekte premiumbil. FOTO: Petter Handeland

Eksteriør: 5

Om DS er blitt et eget merke, har utseendet ikke endret seg siden sist vi kjørte DS 5. Vi gjentar det vi skrev i 2012, for det stemmer fortsatt:

TESTDATA

0-100 km/t, sek.: 9,5

60-100 km/t, 3. gir: 4,9

60-100 km/t, 4. gir: 6,2

60-100 km/t, 5. gir: 9,7

60-100 km/t, kickdown: 5,1

80-120 km/t, 4. gir: 6,9

80-120 km/t, 5. gir: 9,7

80-120 km/t, kickdown: 6,9

Støy tomgang, dBA: 47,8

Støy 50 km/t, dBA: 60,8

Støy 80 km/t, dBA: 65,6

Støy 100 km/t, dBA: 68,6

Testforbruk, l/mil: 0,59

DS5 følger ikke moten med en front som ser så skummel ut at det virker som om den skal ete en fotgjenger på veien til jobb og en kompaktbil på vei tilbake. I stedet deler det spenstige plass med det runde og vennlige.

DS5 strekker seg 154 cm til værs - om lag midt mellom en vanlig stasjonsvogn og crossover-SUV - men den ser betydelig lavere ut. Dette gir en flott effekt: På den ene siden passe pondus, på den andre et tyngdepunkt som ser lavt ut.

Blant Vi Menn Bil Top Gears biltestere er det noen som synes DS5 har noe "overdesignet" over seg. Men vi lar folkets reaksjoner trekke delkarakteren opp. Mange som går forbi bilen, stopper opp for å se på den.

Ikke minst legger vi merke til at kvinner snur seg etter den. Det skjer ikke så ofte.

Interiør: 4

Obs: Vi tar på oss designbrillene og forsøker å komme i kontakt med vår indre posør når vi skriver dette. Vi prøver nemlig å vurdere en bil ut fra hva den utgir seg for å være.

Luksuriøs? Ja visst. I den påkostede testbilen er det fint skinn, tykt og solid kunststoff og masse utstyr. Massasje i setet, som har meget god langturskomfort og ser dyrt og påkostet ut, er en akkurat passe dekadent markering av dette.

Særegent? Jo da, så det holder. Rattet har lett oval form med flatt felt i bunnen. I taket er det fire delt med glass. En høy midtkonsoll bidrar til cockpitpreg.

Så må man selv finne ut av om man kan leve med praktiske innskrenkninger. Koppholderne i døra er komisk ubrukelige for alt vi har prøvd å sette i dem. De små rommene mellom forsetene til mobil og lommebok, rom en finner i omtrent alle andre biler, er fraværende (men det finnes en liten hylle under rattet). I baksete stjeler den fancy buede taklinjen av takhøyden, og bakluka er veldig smal.

Det meste av dette kan vi leve fint med. Men at sikten er dårlig i alle retninger, liker vi dårlig. Særlig at et lavt plassert bakspeil og de delte A-stolpene står for mye i veien for sikten framover.

Som i den forrige DS 5-en vi kjørte, er det noen små knirkelyder i interiøret også i denne. Det mangler bitte litt på fullverdig premiumfølelse, men ikke mye.

SETENE: Ser du hva det skal minne om? DS sier at mønsteret i skinnsetene er inspirert av reima på ei eksklusiv klokke. Setene har god sittekomfort - og massasjefunksjon. FOTO: Petter Handeland
SETENE: Ser du hva det skal minne om? DS sier at mønsteret i skinnsetene er inspirert av reima på ei eksklusiv klokke. Setene har god sittekomfort - og massasjefunksjon. FOTO: Petter Handeland

Komfort: 4

De nevnte understellsjusteringene på DS 5 var nødvendige, for den forrige utgaven vi kjørte, hadde ikke god fjæringskomfort.

Nye støtdempere har gjort bilen mykere. Det er likevel noe med oppsettet vi finner pussig. Den er fortsatt stram over krappe ujevnheter, mens den er myk på de store. Det er en slags ubalanse i dette som ikke passer med bilens øvrige luksustilnærming.

Som nevnt kjørte vi testbilen både med sommerhjul (19-tommere med sportslige dekk) og vinterhjul (17-tommere). Man skal ikke sammenligne sommer- og vinterhjul, men en ting er klart: Den som vil ha best mulig fjæringskomfort, bør ikke gå for de største hjulene.

Det som løfter komforten, er det flotte samspillet mellom motor og automatkasse samt setene.

Sikkerhet: 5

Citroën DS5 er kollisjonstestet av sikkerhetsorganisasjonen EuroNCAP. Den kom seg gjennom testene deres med fem av fem stjerner som hovedkarakter.

Også når en ser på testresultatene i detalj, er DS5 en moderne, sikker bil. En anmerkning får den for svak beskyttelse av overkroppen for forsetepassasjerer ved kollisjon med stolpe.

COCKPIT: Den høye konsollen mellom forsetene bidrar til cockpitfølelse i førersetet. Vindusbetjeningen er plassert her, og ikke i dørene. FOTO: Petter Handeland
COCKPIT: Den høye konsollen mellom forsetene bidrar til cockpitfølelse i førersetet. Vindusbetjeningen er plassert her, og ikke i dørene. FOTO: Petter Handeland

Pris/utstyr: 3

Dette er et litt vanskelig punkt for testbilen. For totalprisen på like over halv million får du sterk motor og harmonisk automat samt absolutt full pakke med utstyr.

Men for såpass mye penger finnes det mange andre fine biler du kan kjøpe. Du kan få toppversjoner av betydelig større «folkebiler». Eller du kan få en SUV med firehjulsdrift, full utstyrspakke og kraft så det holder – sjekk gjerne denne populære Mazdaen.

Eller du kan sammenligne den med såkalte premiumbiler, noe som er rett og rimelig siden DS er et luksusmerke.

Vi har tidligere sammenlignet med BMW 320d. Du vil faktisk ha mellom 70.000 og 100.000 kroner (avhengig av om du velger sedan eller stasjonsvogn) å kjøpe ekstrautstyr for til en 320d med automatgir før du kommer opp i DS 5-ens totalpris. Selv med BMWs overprisede ekstrautstyr har du nok til en brukandes utstyrspakke.

Uansett hva en sammenligner med, synes vi at det prismessig blir harde konkurransekår for DS 5 BlueHDi 180 aut.

Forbruk: 4

Den forrige DS 5-en vi kjørte, hadde et oppgitt forbruk på 0,61 l/mil og brukte 0,57 l/mil i vår faste testløype.

Testbilen vi nå har kjørt, med sterkere motor og ny automatkasse, har 0,45 l/mil i oppgitt forbruk – og brukte 0,59 l/mil i den samme testrunden (kjørt av samme sjåfør med nær identisk gjennomsnittsfart).

Det forteller oss to ting. Det ene er at dagens metode for å fastsette oppgitt forbruk ikke har rot i virkeligheten. Det andre er at DS 5 BlueHDi aut. har et forbruk i testrunden som ligger på et gjennomsnittlig nivå for dieseldrevne mellomklassebiler med automatgir.

HEAD UP: Testbilen flommer over av utstyr. Head up-display er standard i utstyrsversjonen Sport. FOTO: Petter Handeland
HEAD UP: Testbilen flommer over av utstyr. Head up-display er standard i utstyrsversjonen Sport. FOTO: Petter Handeland

Konklusjon: 4

Totalkarakteren er ikke et matematisk gjennomsnitt for delkarakterene, men et uttrykk for hvordan vi mener at bilen er sammenlignet med konkurrenter på det tidspunktet bilen ble testet. Les hvordan vi setter karakterer.

Citroën, unnskyld, DS har justert det svakeste punktet fra forrige gang vi kjørte DS 5, nemlig fjæringskomforten. Samtidig har den fått en motor og en automatkasse som er på et enda høyere nivå. Interiøret er tett opptil ekte premium.

At en såpass designorientert bil ikke innfrir på alt som har med praktiske egenskaper å gjøre, er en del av pakken. Men i denne motorversjonen (og flere av de andre, er vi redd) blir totalprisen så høy at DS 5 må finne seg i å konkurrere med mange meget attråverdige biler.

Det er dette som er den største utfordringen for DS 5 BlueHDi automat.

TUNG: DS 5 er en mellomklassebil på over 1,6 tonn, men den er bygd på en plattform som ellers stort sett er brukt i mindre og/eller lettere biler. Kanskje er det noe av grunnen til at den virker tung i kjøreøvelsene våre. FOTO: Petter Handeland
TUNG: DS 5 er en mellomklassebil på over 1,6 tonn, men den er bygd på en plattform som ellers stort sett er brukt i mindre og/eller lettere biler. Kanskje er det noe av grunnen til at den virker tung i kjøreøvelsene våre. FOTO: Petter Handeland