Miljøfartsgrense

- MDG-Berg, er du villig til å forsøke gulrot eller er du fastlåst i forbudsregimet?

Mener upopulært tiltak er viktig for å fjerne et problem som ikke finnes.

Bystyremedlem i Oslo, Tommy Skjervold (Frp), mener miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) søker etter unnskyldninger for å innføre restriksjoner for bilister, fremfor å løse faktiske utfordringer.
Publisert

Miljøpartiets miljøbyråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg, kunne tidligere i år fornøyd fortelle at hun hadde klart å få Vegdirektoratet til å gjeninnføre miljøfartsgrenser på riksveiene i Oslo.

Intensjonen med miljøfartsgrensen er å redusere oppvirvling av svevestøv som samler seg opp langs veiene, primært på grunn av piggdekkbruk på vinteren.

Tiltaket er svært omstridt. For det første er miljøeffekten svært omdiskutert med motstridende rapporter, byråd Berg har selv ment at svevestøv i liten grad er noe problem i Oslo - og Statens vegvesen har gått så langt som å kalle det for symbolpolitikk.

På disse veiene gjør miljøfartsgrensen comeback 1. november.

- Har det effekt?

På bakgrunn av gjeninnføringen av miljøfartsgrensene, og Side3s sak om at store deler av svevestøvet vil kunne fjernes ved bedre vedlikehold av veiene, sendte Frps bystyremedlem Tommy Skjervold følgende skriftlige spørsmål til byråden:

Spørsmål og svar i sin helhet.

«Byråden har tidligere tatt et aktivt standpunkt i statlige anliggende gjennom skryt av å ha fått gjennom miljøfartsgrenser på statlige veier igjen. Kan byråden dokumentere miljøeffekten av reduksjon fra 70 til 60 km/t, og har byråden selv noen formening om hvorvidt det mekaniske
renholdet på de statlige veiene gjøres ofte og grundig nok.
»

I sitt svar skriver byråd Berg at miljøfartsgrenser er et godt tiltak fordi det ifølge en rapport fra NILU vil «vil gi et noe lavere årsgjennomsnitt av svevestøv». Samtidig ønsker hun ikke bedre renhold av veiene enn i dag, og mener det i dag er på «et godt nivå», og viser til at «grenseverdiene for svevestøv i forurensningsforskriften har blitt overholdt de fleste årene.»

- Bare svada

Svaret fra byråden får Skjervold til å gni seg i øynene.

- Dette er bare svada, sier Skjervold til Side3.

- Men noen av oss politikere blir kanskje sånn når vi setter mistillit til en gruppe mennesker, her privatbilistene, foran samfunnsnytten. Når man ikke har fasit på beste veien til mål, kan det kanskje være lurt å forsøke minste motstandsvei, som ikke irriterer mer enn det hjelper?

Han blir oppgitt av at byråden forsvarer et upopulært tiltak med at det har effekt litt effekt, men avviser et mindre inngripende tiltak fordi det ikke er nødvendig.

- Byråden synes uinteressert i å løse problemstillingen som er svevestøv og helsefare. Hun er opptatt av å innføre restriksjoner for bilister til tross for særs tvilsom effekt. Hun søker argumenter/unnskyldninger for restriksjoner og forbud fremfor å løse utfordringene. At hun avfeier behovet for bedre renhold på en så enkel måte, mener jeg tyder på at hun ikke ser svevestøv som et stort problem.

Slik ser veikanten ut langs en av Oslos kommunale gjennomfartsårer ut torsdag ettermiddag. Det er dette støvet som virvles opp, spesielt av lastebiler.

- Dersom byråden var interessert i å måle effekt, fremfor symbolske restriksjoner, kan hun gjennomføre et prøveprosjekt med utvidet vasking og måle effekten. Jeg er sikker på at samferdselsministeren vil være positivt innstilt til et slikt prøveprosjekt på statlige veier i Oslo. Byråd Berg, er du villig til å i alle fall forsøke å bruke gulrot som virkemiddel eller er du fastlåst i forbudsregimet?

Overfor Side3 gjør samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen det klart at han ønsker et forsøksprosjekt der en sammenligner svevestøvsmengden med og uten aktivt, daglig støvfjerning på en veistrekning for å få dokumentert forskjellen.

- Gjør noe, ikke bare snakker

Byråd Lan Marie Nguyen Berg ønsker ikke å kommentere den direkte utfordringen, men avviser kritikken fra opposisjonen:

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Ngyuen Berg (MDG)

- Det er uakseptabelt at folk må holde seg inne i Oslo på grunn av luftforurensing. At Frp har stemt mot de fleste tiltakene som fagmiljøene anbefaler for å bedre luftkvaliteten i Oslo, får stå for deres regning. Vi er opptatt av å gjøre noe med luftforurensingen, ikke bare snakke om det, sier Berg til Side3.

- Jeg er glad for at Statens vegvesen og Ketil Solvik-Olsen har bestemt seg for å innføre miljøfartsgrense på riksveier i Oslo. Et bredt flertall i Oslo bystyre har i mange år jobbet opp mot staten for å få dette på plass. I Oslo er NOx-utslipp fra biltrafikken det største problemet for bylufta, men vi har også problemer med svevestøv langs de mest trafikkerte veiene. Fagmiljøene sier lavere fart fører til mindre slitasje av veibanen og gir dermed mindre svevestøv.

Hun understreker at hun ikke ser på miljøfartsgrenser som et grep som alene løser problemet.

- Oslo kommune vasker gatene hyppig, vi har landets beste ordninger for støtte utskifting av gamle vedovner, og vi jobber med å få landstrøm på flere av fergene. Byregjeringen prioriterer både plass og penger til kollektivreisende og syklister, fremfor å bygge motorveier som genererer mer trafikk og luftforurensing. Dette vil gjøre det enklere å komme seg rundt i byen og bidra til en bedre hverdag for Oslos innbyggere.

Les også: Vegvesenet innrømmer at ny miljøfartsgrense er ren symbolpolitikk

Les også: Folket har talt: Dette er Norges dummeste fartsgrense