Måtte ha snittfart på 60 knop for å slå rekorden

Terje Jordfald og Truls Kristiansen fór mot Danmark i en lynrask båt. En 11 år gammel rekord er slått.

TØFFE KARER: Truls Kristiansen (t.v) og Terje Jordfald har en stor utfordring foran seg fredag, når de skal forsøke å slå rekorden i båt fra Oslo til København.
Publisert

Slo rekorden med syv minutter

En halv time etter start ble det full stopp da duoen fikk motortrøbbel etter et ublidt møte med bølgene bak en ferje, melder TV 2 Nyhetskanalen. Kombinasjonen stor fart og store bølger førte til at ledninger ble røsket ut av dashbordet og flere gjenstander i båten løsnet. Men rekordforsøket var ikke over, og etter kort tid var Jordfald og Kristiansen i gang igjen.

Ifølge koordinator  Vibeke Nygaard fikk gutta ytterlige to stopp. Først måtte propellen byttes midt i Skagerak, noe som tok 30-40 minutter. Kort tid etter røyk også den andre propellen, og det var en stund fare for at Jorfald og Kristiansen ikke klarte rekordforsøket sitt.

Rundt 12.30 fredag meldte TV 2 imidlertid at Terje Jordfald og Truls Kristiansen hadde nådd København, med en margin på knappe syv minutter. De har med andre ord slått den elleve år gamle, danske rekorden.

- Vi måtte bremse over Kattegat på grunn av store bølger, ellers klarte vi å holde ganske høy fart, sier Terje Jordfald til dansk TV etter landgang.

Jordfald sier samtidig at turen ble helt feilslått i forhold til hvordan de hadde planlagt den. Målet var blant annet å nå Danmark på under fem timer. Den endelig tiden ble 5 timer og 22 minutter. De forteller at de startet for hardt, og skulle vært bedre til å lese sjøen.

Jordfald og Kristiansen er likevel glad for å ha slått rekorden. Koordinator Vibeke Nygaard legger ikke skjult på at duen nok kommer til å forsøke å kjøre strekningen på under fem timer ved en senere anledning.

Det er 262 nautiske mil fra Oslo til København. Fredag morgen klokken 07:00 startet Terje Jordfald og Truls Kristiansen, begge fra Rygge og Team VV Teknikk, motorene på sin Goldfish 36 P1 Supersport. Dieselmotorene har 380 hestekrefter hver og totalt 760. Maksfart er på hele 75 knop.

Målet for dagen er å slå en gammel rekord, som ble satt for nøyaktig 11 år siden på denne dagen: To dansker kjørte fra Dyna fyr i Oslo til København på fem timer 32 minutter og 13 sekunder. Målet til Jordfald og Kristiansen er å komme under fem timer.

– Det bør gå veldig bra, men det er klart at ting kan jo skje, sier Jordfald til Moss Avis.

I så stor fart vil den minste bølgen føles på kroppen. Knærne og ryggen er mest utsatt, så vi har trent godt opp mot det

800 liter diesel

Moss Avis møter de to i Fuglevik båthavn dagen før dagen. Klokken er ni om morgenen og den siste testen skal gjennomføres. Den 36 fot lange ribben, laget hos Goldfish i Son, er bygget om for å klare ferden.

– Vi har tatt vekk to seter for å gi plass til to ekstra dieseltanker, slik at vi har 900 liter diesel når vi starter. Beregningene våre tilsier at vi skal bruke 800 liter, forklarer Jordfald, som skal kjøre båten.

Kristiansen er navigatør og det er blant annet dette de skal teste en siste gang. Onsdag fikk de navigasjonen finjustert av leverandøren og det er også montert inn en ekstra kartplotter, for å være sikre.

– Truls har også lært seg hvordan han kan bytte propell hvis den går i stykker. Det skal faktisk ikke mye til i den farten vi kommer til å ligge i. Bare et lite trestykke kan ødelegge den helt, sier Jordfald.

– Eieren av Goldfish mente vi burde klare det på mellom fem og ti minutter, så skjer det noe er det bare å hoppe uti, sier Kristiansen.

– Ja, jeg gjør det ikke. Jeg svømmer som et strykejern, sier Jordfald og ler.

Stor utfordring

Under latteren ligger det et godt lag med nerver. Hos begge to, forteller de. Kanskje ikke så rart: For å klare å kjøre 262 nautiske mil på under fem timer må gjennomsnittsfarten være på 51 knop. Jordfald og Kristiansen håper å ligge rett over 60 knop noe som tilsvarer 111 kilometer i timen på veien.

– Det blir helt klart en utfordring - både teknisk og fysisk, sier de to.

Balaclavaen er mest for ørenes skyld, ikke kulde. Det slår nemlig veldig i ørene i den farten vi kommer opp i

– Mest nerver har jeg for det tekniske, at noe skal havarere. Da sitter vi der, sier Jordfald.

Kristiansen nikker. Men kroppen og ikke minst konsentrasjonen skal også ut på en stor prøve.

– I så stor fart vil den minste bølgen føles på kroppen. Knærne og ryggen er mest utsatt, så vi har trent godt opp mot det. Men man må også være vanvittig konsentrert og fokusert, sier Jordfald.

– Følger vi ikke godt nok med og leser sjøen slik den er foran oss kan det bli ekstra hardt. Det går mye skip inn og ut Oslofjorden og bølgene de skaper kan være harde. Da gjelder det å følge med og forberede kroppen, sier Kristiansen.

HOLDER KURSEN: Truls Kristiansen, som er navigatør på turen til København, er klar.

Skagen på 3 timer og 50 minutter

For to uker siden tok de to en testtur til Skagen, en tur på 200 nautiske mil. Dit kjørte de på tre timer og 50 minutter og begge var fornøyde med turen. Morgendagens værforhold ser bra ut for teamet og ligner, ifølge dem selv, på været de hadde da de kjørte til Skagen.

Torsdag morgen ble de siste forberedelsene gjort, blant annet i forhold til klær.

– På land er dette godt og varmt, sier Kristiansen lettere panisk.

Foreløpig ser det ut til at det blir vindtett bukse og jakke, i tillegg til en balaklava, slalåmbriller og en dobbel flytevest.

– Balaklavaen er mest for ørenes skyld, ikke kulde. Det slår nemlig veldig i ørene i den farten vi kommer opp i. Også skjuler det alderen da, sier Jordfald og ler.

MANGE HESTEKREFTER: Båten Jordfald og Kristiansen skal kjøre er en 36 fot Goldfish Supersport med to 380 hk Yanmar dieselmotorer.

Her kan du se dem

Tidlig fredag morgen kunne en se Jordfald og Kristiansen forholdsvis nærme land flere steder: Langs hele Nesoddlandet, gjennom Drøbak, utenfor Jeløy og forbi Larkollen.

Deretter går ferden lenger fra land mot Koster og videre nedover mot Gøteborg og over til Danmark.

Det var også mulig å se ferden på TV 2 Nyhetskanalen, som følger båten med helikopter.

Les flere saker på Moss Avis.