Reise

Leiebil: Mange ender opp med unødvendige forsikringer

Forbrukerrådet: – Stort problem.

<b>DYRERE ENN NØDVENDIG:</b>
Forbrukerrådet mener mange som leier bil føler ender opp med forsikringer de egentlig ikke trenger. Dermed blir også leiebilen dyrere enn den behøver å være.
DYRERE ENN NØDVENDIG: Forbrukerrådet mener mange som leier bil føler ender opp med forsikringer de egentlig ikke trenger. Dermed blir også leiebilen dyrere enn den behøver å være. Foto: Illustrasjonsfoto
Først publisert

De aller fleste som har leid bil har opplevd det: At du ved utleieskranken får en rekke spørsmål om å kjøpe ekstra forsikringer på bilen. Da er det lett å bli overrumplet.

Én av fem som kjøper ekstra forsikringer i skranken når de henter ut leiebil, føler seg presset, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

– Det er et stort problem at så mange forbrukere føler seg presset til å kjøpe produkter de ikke vil ha, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Drar prisen opp

– I vår undersøkelse av de fem største leiebilselskapene i Norge fant vi at svært få av dem gir forbrukerne mulighet til å kjøpe alle forsikringer når leiebilen bestilles på nett. Og, det er nettopp dette som er grunnen til at de kan utnytte forbrukernes usikkerhet og presse dem til å kjøpe produkter de ofte ikke trenger når bilen hentes ut, fortviler Flesland.

Det er særlig såkalt egenandelsforsikring (SCDW) som drar prisen opp.

– Dette er en forsikring veldig mange allerede har gjennom reiseforsikringen, eller hvis man har betalt leien med kredittkort, NAF-medlemskap har også dette inkludert, sier Flesland, i en pressemelding.

Leiebil-felle kan koste deg dyrt

Mange kjøper

Leiebilselskapene selger også ekstra forsikringer for tyveri av eiendeler og personskader. Disse har man allerede i reiseforsikringen.

Nær fire av ti kjøper de ekstra forsikringene de blir tilbudt når de henter ut bilen.

– De aller fleste kunne nok spart betydelige beløp og unngått dobbeltforsikring hvis de fikk muligheten til å velge hvilke forsikringer de faktisk trenger før de befinner seg i en stresset hentesituasjon, sier Flesland.

– Se for deg at du er på vei inn i et fly, der du blir overrumplet av en kabinansatt som begynner å fortelle deg om alt som kan gå galt på denne reisen, og at du burde kjøpe livs-, bagasje- og matforgiftningsforsikring. Vi hadde jo aldri godtatt en slik praksis hos et flyselskap. Hvorfor i alle dager skal vi godta det fra leiebilselskapene? spør Flesland.

Duell: Nordisk eleganse eller amerikansk "bad boy"-sjarm?
Pluss ikon
Duell: Nordisk eleganse eller amerikansk

Slik kan du spare en tusenlapp i uka

Erstatningskrav i etterkant

Å sjekke bilen for skader når man henter den, er lurt.

– Gå nøye over bilen og se etter riper, steinsprut og sprekker i lakk, ruter og lykteglass. Ta bilder av selv den minste ripe, og få med en beskrivelse av skadene i leiekontrakten, slik at du slipper krav om erstatning i etterkant. Når bilen leveres, er det en fordel å gå over den sammen med en representant fra leiebilselskapet og få en skriftlig bekreftelse på at bilen er i samme stand som da den ble hentet. Hvis dette ikke er mulig, er det lurt å gå over bilen og ta bilder, sier Flesland.

Forbrukerrådets undersøkelse viser at seks av ti allerede er flinke til å sjekke leiebilen for skader. Dette reduserer konfliktnivået, og kun én av tjue har opplevd å få erstatningskrav fra utleier i etterkant. Halvparten av disse var uenige i kravet.

– Dersom enda flere dokumenterer tilstanden ved henting og levering av leiebil, vil antallet konflikter reduseres ytterligere, sier Flesland. Vær oppmerksom på at utleier ikke har rett til å belaste kredittkortet ditt eller depositum for påståtte skader. Du skal alltid ha muligheten til å bestride slike krav før noe skal betales, opplyser Flesland.

Denne artikkelen ble først publisert på Broom.no. Les også:

LES MER: En ting MÅ du huske når du leier bil

Brukte bildeler: Like gode, til under halv pris

Bruktbil VW Golf: Toni brukte tre dager på å lage annonsen

GTE: Volkswagen stopper produksjonen av både Golf og Passat