Ikke la deg lure av avansert sikkerhetsutstyr
Det hjelper ikke, om du ikke vet hvordan det fungerer, advarer NAF.

Stadig flere nye biler kommer med en lang rekke aktive sikkerhetssystemer som er langt mer avansert enn det vi hadde for bare noen år siden. Det mest avanserte utstyret har allerede vært mulig å kjøpe på de dyreste og mest avanserte bilene, men begynner nå å bli mer og mer vanlig på biler for hvermannsen.
Sikkerhetsfunksjoner som nå er i ferd med å bli mer og mer vanlig, handler i all hovedsak om disse tingene:
- Systemer som forsøker å forhindre at du kjører på en bil bakfra.
- Systemer som passer på at du ikke skifter felt om noen ligger i blindsonen din.
- Systemer som passer på at du holder deg i ditt eget kjørefelt.
- Cruisekontrolls om tilpasser farten etter trafikken (dynamisk/radarbasert cruisekontroll)
I tillegg kommer de mer vanlige løsningene som ABS, antispinn og stabilitetskontroll som etter hvert har blitt standard på de aller fleste biler.
Kan nærmest kjøre i blinde
På enkelte modeller er det i dag så avanserte sikkerhetssystemer at du nærmest kan kjøre bil i blinde. Om du har en dynamisk cruisekontroll og systemer som sørger for at du ikke forlater kjørefeltet ditt, så skal det litt til å havne i grøfta.
Men om du ikke vet hvordan systemene fungerer, kan det bli problemer, advarer NAF.
- Falsk trygghet
- Det kan gi bilistene en falsk trygghetsfølelse, ikke minst på vinterføre, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Du kan gjerne bli fortalt hvordan et system fungerer, men når de først slår inn i en krisesituasjon, kan det skape mer forvirring enn noe annet.
Systemer som ABS kan være ganske forvirrende om du aldri har forsøkt en nødbrems, da det både kan avgi rare lyder og gi spesielle vibrasjoner i bilen. Feltholder-systemer kan på sin side både skape kraftige vibrasjoner, og i noen tilfeller selv begynne å styre bilen din.
- Teoretisk kunnskap er vel og bra, men det er først når man får prøve seg i praksis at man virkelig får føle virkningene av utstyret. Oppfordring til bileier som ikke har fått prøvd ut sin bils utstyr, er å prøve seg på en bane. Det er ikke mange timene som skal til. Men fordelen på bane er at du får prøvd deg i trygge omgivelser, mener Engebretsen
Lignende funksjoner fungerer svært forskjellig
Men en minst like stor utfordring er at de forskjellige sikkerhetssystemene fungerer på forskjellige måter. Enkelte filholder-systemer gir deg bare en advarsel om den tror du er i ferd med å skjene over i feil kjørefelt, mens andre systemer overstyrer deg som sjåfør, slik at bilen kommer tilbake i feltet ditt.
Dynamisk cruisekontroll fungerer også på svært forskjellig måte. Noen systemer fungerer slik at de bremser deg helt ned til full stillestående om det blir nødbrems, mens andre systemer slutter å fungere når du kommer under rundt 20 km/t. Om bilen nødbremser ned til 20 km/t, men så krever at du umiddelbart tar over kontrollen, kan du få det svært travelt. Det er derfor viktig å vite hvordan systemet på din bil fungerer, ikke bare at du har et sikkerhetssystem.
- Teknologiutvikling er bra, men trafikksikkerhet handler om tre deler; veien, sjåføren og bilen. I dette tilfellet er det viktig at sjåføren også utvikler seg gjennom ny kunnskap, sier Engebretsen.
Firehjulstrekk opphever ikke fysiske lover
Han påpeker også at mange misforstår hvordan firehjulstrekk påvirker bilen.
- Mange tror at med firehjulstrekk kommer bilen seg fram overalt og at den holder seg på veien uansett. Dessverre er det slik at får en slik bil først skrens, er den vanskelig å rette opp og bilen fyker dermed av veien, sier Engebretsen.
- Derfor er det viktig å huske på at de fysiske lovene gjelder uansett, konkluderer han.