I morgen synker denne trolig 70.000 i pris

Regjeringen endrer trolig loven for å få denne bilen billigere.

Publisert

Nettavisen har flere ganger skrevet om Opels kommende bil Ampera, som har utviklet seg til å bli en liten brysom sak i den norske avgiftspolitikken.

Bilen er nemlig strengt tatt en elbil, men har også en bensinmotor som kan lade opp bilens batterier - en såkalt rekkeviddeforlenger.

Full uenighet
Opel mener at det er en elbil, som har et aggregat. Konkurrentene mener det er åpenbart at dette er en såkalt oppladbar hybridbil - mens Tollmyndighetene har ikke funnet grunnlag i regelverket til å kalle det noe annet enn en helt vanlig bensinbil.

Og for å gjøre situasjonen enda mer komplisert: Tollmyndighetene mener egentlig at deres egen definisjon er feil, men legger skylden på regelverket som rett og slett er for spesifikt i forhold til teknologivalg.

Og denne definisjonskrangelen er viktig, svært viktig. For som elbil vil Opel selge den for 285.000 kroner. Som bensinbil vil bilen koste rundt 450.000 kroner. Og blir den ansett som en hybridbil, så vil den koste 380.000 kroner.

Om det innføres en ny kategori for såkalte oppladbare hybridbiler, slik blant annet Toyota jobber hardt for, så vil den trolig duppe under 350.000 kroner.

Les også: Aner ikke hva dette egentlig er

En ønsket miljøbil
Regjeringen har varslet at det skal gjøres en større gjennomgang av de norske bilavgiftene til høsten i forbindelse med statsbudsjettet, men dette er for sent for Ampera som skal lanseres mot slutten av året.

Med tanke på at dette er en bil som på papiret har et CO2-utslipp på under 40 gram/km, så er det en bil mange mener bør rulle mye på norske veier.

- De holder kortene tett til brystet når det gjelder bilavgifter, men ser vi ut fra svaret til Sigbjørn Johnsen i april, kan det tyde på at endringer vil komme allerede fredag i forbindelse med revidert statsbudsjett, sier Opels informasjonssjef Hélène A. Formo til Nettavisen.

Åpner for å gjøre regelendringer
Finansdepartementet ønsker ikke å kommentere saken torsdag, men Johnsen var overraskende direkte da Frps finanspolitiker Kenneth Svendsen lurte på hva departementet ønsker å gjøre med situasjonen.

- Avgrensningen av hvilke kjøretøy som faller inn under lettelsene for hybridbiler, ble utformet med utgangspunkt i de hybridbilene som var på markedet da reglene ble innført. I praksis vil det si Toyota Prius. Avgrensningen forutsetter blant annet at både elektromotor og forbrenningsmotor virker på drivlinjen. Det vil nå komme nye typer hybridbiler på markedet hvor kun elektromotoren virker på drivlinjen og som derfor faller utenfor gjeldende hybridbil definisjon, skrev finansministeren.

- Det er etter min mening liten grunn for å opprettholde et slikt skille, og jeg vil i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett foreslå å endre bestemmelsene slik at også de nye hybridbilvariantene omfattes av de særlige lempningene som gjelder for hybridbiler.

Mener bilen må få egen kategori
Informasjonssjef Formo sier at Opel står på at dette ikke er en vanlig hybridbil, og at den tilhører en helt annen klasse for elbiler med rekkeviddeforlenger, og derfor bør ha avgiftsløsninger som reflekterer det.

Flere av de store bilfabrikantene argumenterer kraftig for at dagens løsning for hybridbiler uansett er svært uheldig, spesielt i forhold til oppladbare hybrider som i praksis ikke har eksistert så langt, fordi den straffer hybridløsninger som har mye batterier, og dermed kan kjøre lenger på strøm.

Toyota ønsker å gi oppladbare hybridbiler dobbel vektfordel av det vanlige hybridbiler får for å gjøre disse mer konkurransedyktige. En hybridbil får i dag 10 prosent fradrag på vekten når engangsavgiften skal regnes ut, og slipper avgift på hestekreftene fra elmotoren.

Volvo argumenterer for at dagen faste prosentregel må fjernes, og i stedet ta hensyn til den reelle vekten på batterier for å kunne stimulere til bruk av mer batterier.

På Ampera utgjør batterivekten rundt 20 prosent. Om Johnsen gjør som han indikerer i sitt svar, vil bilen først få et avgiftskutt ved lanseringen - og så kanskje en helt annen pris over nyttår etter at de nye reviderte avgiftene kommer.

- Må slutte å flikke
- Dersom man fortsetter å flikke på dagens system, vil man gang på gang oppleve at det dukker opp ny teknologi som ikke passer med avgiftssystemet. Dersom Norge hadde vært et stort og viktig marked for bilprodusentene kunne dette i verste fall forhindre innovasjon og utvikling av nye miljøvennlige biler. Hvis man først skal ha avgifter er derfor et system utelukkende basert på CO2 å foretrekke, skriver Kenneth Svendsen i forbindelse med et skriftlig spørsmål til Johnsen.