- Hemmelig kvinnelig agent krasjet bilen - fikk NAV på nakken
- Jeg har ikke opplevd maken til arroganse fra en offentlig etat.
Det er Dagsavisen som bringer nyheten om en bitter strid mellom Arbeids- og velferdsetaten (NAV) og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).
Stridens kjerne er stor uenighet om hvorvidt en PST-agent har kollidert under et hemmelig oppdrag eller ikke.
NAV nekter nemlig den kvinnelige agenten yrkesskadeerstatning, fordi PST ikke vil fortelle hva kvinnen jobbet med da ulykken inntraff.
Tror ikke på PST-ledelsen
Leder Arne Johannessen i Politiets Fellesforbund mener NAVs holdning er arrogant.
- Jeg har ikke opplevd maken til arroganse fra en offentlig etat. Nav har verken forutsetninger eller kompetanse til å overprøve politifaglige vurderinger. Likevel setter etaten seg til doms over den skadde kvinnen og PST og PST-ledelsen - som har bekreftet skriftlig overfor Nav at hun var på jobb da ulykken skjedde. Dette synes jeg er for ille. Det må da vitterlig være nok for Nav at arbeidsgiver bekrefter at den ansatte var i arbeid da ulykken skjedde, sier Johannessen til Dagsavisen.
PST kan grunnet taushetsplikt ikke røpe hvor den erfarne agenten krasjet.
Nav tror imidlertid ikke på ledelsen i PST og mener den kvinnelige agenten ikke var på jobb da bilulykken fant sted, noe som betyr at hun får utbetalt yrkesskadeerstatning.
- Må legge om virksomheten
Tillitsvalgt i PST, Lasse Roen, mener PST må legge om store deler av virksomheten, dersom NAV sin avgjørelse blir retningsgivende. Dette fordi store deler av de ansatte i PST starter dagen hjemmefra.
Roen mener også flere virksomheter må endre ordningen med ansattes rettigheter til hjemmekontor, dersom de blir skadet på vei mellom jobb og arbeidsstedet.
NAV svarer i en e-post til Dagsavisen at de ikke kjenner den konkrete saken og derfor kun kan uttale seg på generelt grunnlag. I e-posten svarer kontorsjef Kristian Heyerdal at folketrygdloven sier at reise hjemmefra til arbeidsstedet ikke dekkes av folketrygdens bestemmelser om yrkesskade. Han skriver videre at yrkesskadedekningen gjelder for arbeidsskader som oppstår mens arbeidstakeren er i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden, men at det i enkelte unntakstilfeller anses at en arbeidstaker er på arbeidsstedet allerede på veien hjemmefra.
Heyerdahl avslutter e-posten med å skrive at dersom man mener at NAV har fattet et vedtak på feil grunnlag er det mulig å klage på vedtaket.