Ranet med gass?

Ranet med gass i bobil? Dette sier forsikrings­selskapet

Omstendighetene i tilfellene der bobilister er blitt ranet mens de sov, er som regel diffuse. Rent prinsipielt spiller det ingen rolle hva som er årsaken til at folk har sovet tungt.

Pluss ikon
<b>SIKKERHET:</b> – Vær din egen sikkerhetssjef når du er på reise, anbefaler Sigmund Clementz hos If.
SIKKERHET: – Vær din egen sikkerhetssjef når du er på reise, anbefaler Sigmund Clementz hos If. Foto: Geir Svardal
Først publisert Sist oppdatert

De var vel dritings, og trengte noe å skylde på...

Slike kommentarer er ikke uvanlige når temaet «sovegass i bobil» diskuteres i Facebook-grupper. Men bryr egentlig forsikringsselskapene seg om hva som er årsaken til at man ikke våkner under et innbrudd i bobilen? Noen glass rødvin før leggetid gjør ikke forsikringen plutselig ugyldig.

Mange har advart mot «narkosegass-innbrudd», også forsikringsselskaper. Men Sigmund Clementz hos forsikringsselskapet If opplyser at de sjeldent får inn saker fra bobileiere som påstår at de har vært utsatt for narkosegasser i forbindelse med innbrudd og tyveri/ran. I senere år har det primært dreid seg om bruk av bedøvende gasser i ferieleiligheter, ikke i bobiler.

<b>BRUK HODET:</b> Sier informasjons­sjef Sigmund Clementz hos If. 
BRUK HODET: Sier informasjons­sjef Sigmund Clementz hos If.  Foto: FOTO: If

– Slike saker kjennetegnes av at det er litt diffust hva som har skjedd. Folk våkner, føler seg ugne, og oppdager at noe er borte. Rent prinsipielt spiller det ingen rolle hva som er årsaken til at folk har sovet tungt, sier Clementz.

Hvert enkelt tilfelle blir behandlet individuelt, ifølge Clementz. Men har man opptrådt uaktsomt, for eksempel ved å ikke låse dører, eller la verdifulle ting ligge på campingbordet under markisen, vil det selvsagt kunne få konsekvenser for erstatningssummen.

Clementz’ råd til reisende er for øvrig enkle.

– Vær din egen sikkerhetssjef, bruk hodet og søk gjerne litt informasjon via Google om stedene du skal til.