Elvestuen vil kutte ut saltingen i Oslo
- At vi har skader grunnet veisalt er uomtvistelig, sier samferdselsbyråden.

Torsdag skrev Nettavisen at Miljøpartiet de Grønne (MdG) går inn for å avvikle bruken av veisalting i hovedstaden, etter samme modell som en har gjort i Ski kommune.
- I to rapporter fra NIVA ble det som følge av vannprøver i 2005 og i 2010 konkludert med at veisaltingen er svært skadelig for innsjøer og drikkevannskilder. Forbruket av veisalt i Maridalen er svært høyt, og det er derfor også grunn til bekymring for Oslos drikkevannskilde. Miljøpartiet De Grønne mener Maridalen derfor bør være blant de første sårbare områdene hvor all bruk av veisalting må opphøre umiddelbart og erstattes med mer mekanisk vintervedlikehold og strøing med sand/oppvarmet sand, skriver bystyrerepresentant Harald A. Nissen i en pressemelding.
Les også: Krever at Oslo skal slutte med veisalting
Får støtte fra byråden
Partiet står på ingen måte alene i kampen mot veisalting i hovedstaden. Også samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) er kritisk til konsekvensene av veisalting.
- Jeg er helt enig i at dette er et problem. Vi har skader på trær i Oslo på grunn av veisalt, det er uomtvistelig, sier Elvestuen til Nettavisen.
- I byrådserklæringen står det at vi skal redusere veisaltingen. Det har vi gått til valg på, slår han fast.
Brukes i stedet for å brøyte
Et av hovedankepunktene til kritikerne av veisalting, er at salt ofte brukes som en dårlig løsning for å fjerne snø, fremfor å brøyte gatene på normal måte.
- Veisaltingen er helt ekstrem i Oslo, spesielt sentrumsområdene. I går var Oslos gater og fortau fulle av store mengder brun slaps og salt melsnø. Legg merke til at det ikke finnes brøytekanter i Oslo, spesielt gjelder dette hele sentrum. I alle gater er det en «rygg» mellom kjøresporene bestående av 5-10 cm brun slaps/salt melsnø, noe som beviser at det ikke blir brøytet, kun saltet. Veisalt brukes altså som enkel, billig, kjemisk «latmannsbrøyting», sier styremedlem i Stopp Veisaltingen og initiativtaker til innbyggeraksjonen mot veisalting i Ski, Glenn Kullberg, til Nettavisen.
- Må redusere
Elvestuen sier at det er et helt klart mål at veisaltingen skal ned.
- Om det ender opp med en avvikling eller om det blir en reduksjon, det må vi utrede. Vi må blant annet se på dette opp mot trafikksikkerhetsspørsmål, sier Elvestuen.
- Nøyaktig hvordan det gjøres har jeg ikke detaljkunnskap, men av hensyn til bytrær må vi redusere saltingen. Hvordan og hvor vi skal redusere må vi komme tilbake til, avslutter byråden.
Mener mindre salt er mer trafikksikkert
Kullberg mener at det hele er et veldig enkelt valg, og at selv trafikksikkerhetselementet er omstridt.
- Når en kjører på en snødekt vei som er saltet på forhånd eller under snøfallet, blir det et lag med slaps i bunn og snø oppå. Dette gjør at dekk ikke får feste og alle kjøretøy, uansett hvor bra dekkene er, får store problemer. Ved kjøring på en snødekket vei som ikke er blitt saltet på forhånd, er opplevelsen en helt annen. Veigrepet er mye bedre og bilen sklir ikke ukontrollert rundt i veien. Siden snøen er mer pakket og tørr, får dekkene langt bedre feste, argumenterer Kullberg.
Han viser til at en i Stockholm har redusert veisaltingen sin kraftig.
- Kan storbyen Stockholm gjennomføre sin vinterdrift med kraftig redusert bruk av veisalt, ja da kan Oslo og andre byer det også, sier han.