båttur på vestlandet
Drømmehelg på vestlandskysten
25 grader i luften og 20 i vannet, nei vi har ikke vært på båttur i Middelhavet. I stedet har vi fått en drømmehelg på vestlandskysten.
Vi hadde egentlig tenkt oss nordover fra Bergen, i retning Sognefjorden. Men vindvarselet satte en stopper for det, med stiv til sterk nordlig kuling. Hvorfor ikke sette kursen sør over i stedet for? Pent vær, varmt og lett bris høres ut som et bedre forslag fra meteorologene.
Cruiser i 26 knop
Det skal vise seg å bli et godt valg. Det eneste som ikke stemmer er brisen. Kun i de verste vindkastene kan den beskrives som lett. Stort sett er det bare noen snille sekundmeter som svaler våre svette ansikter.
Sørover fra Bergen cruiser vi 26 knop i Skilsø Panorama 39, i T-skjorta med alle luker og dører åpne.
Vi har noen få faste poster på programmet, ellers lar vi innfallene og nysgjerrigheten styre oss.
LES OGSÅ: Det tok over 6000 timer å bygge fartsmonsteret
Akkurat den friheten vi liker å ta med på båttur. Ser det mer spennende ut inn det andre sundet, så styrer vi dit.
Og havner til slutt i Leirvik på Stord og fiskemiddag på uterestaurant fredag kveld.
Marstein fyr
Lørdagen sikksakker vi nordover igjen. Inn i Hardangerfjorden, ut gjennom smale sund og idylliske viker til Marstein fyr. Der Nord-sjøen møter kysten, uten å by på annet enn dovne dønninger denne varme juni-lørdagen.
Til slutt havner vi ved gjestebryggen på Cornelius restaurant. Hit kommer du kun med båt. Og etter en svært vellykket lørdagskveld – spesielt på det kulinariske planet – er vi glade for å kunne være nær Bergen og stekke oss litt ekstra i køyene før det er tid for å returnere båten til Viknes-verftet igjen.
LES OGSÅ: En helnorsk båt for helnorsk vær
To av de mest kjente landemerkene her på Selbjørn er statuen Sildajento og Bekkjarvik gjestgiveri i bakgrunnen. Det har vært i drift siden slutten av 1600-tallet da stedet etablerte seg på grunnlag av sildefiske.
Ved siden av salting av sild, har Bekkjarvik livnært seg på hummer, tønne- og notproduksjon. Gjestgiveriet har fått gourmetstempel, takket være Bocuse d`Or-vinner fra 2015 Ørjan Johannessen.
For oss østfra er den klassiske bebyggelsen på øyene alltid et eget syn. De vitner på sin karakteristiske måte om tidlige tiders tøffe liv og varierte næringsgrunnlag.
Her et ganske typisk eksempel fra Fitjar-området på nordvestsiden av Stord.
Det er ikke ofte du kan nyte turen i shorts og bar overkropp fra fordekket i skjærgården sør for Bergen.
Men denne junihelgen med lett bris og temperaturer på 20-tallet representerer et etterlengtet unntak.
Mellom øyer og skjær i Fitjar-området er det fint å gå i land med småbåt. Da kommer du letter til i de grunne vikene og finner de fredelige plettene på land.
I bakgrunnen vindmøller fra Midtfjellet vindpark på Stord. Med 55 turbiner er den av de største i sitt slag i Norge og produserer årlig 433,7 GWh.
LES OGSÅ: Herlig sommerbåt med 700 hester og plass til 18 passasjerer
Vår Skilsø Panorama 39 egner seg utmerket for å legge mange nautiske mil bak seg på helgetur. Her har vi funnet roen i den lyse juninatten i den rommelige gjestehavna på Leirvik lengst syd på Stord.
Normalt sett pleier pysete østlendinger å vegre seg for å bade på Vestlandet i juni. Men en lang godværsperiode har sørget for badetemperaturer selv vi kan takle.
Her i skjærgården sør for Leirvik i utløpet av Hardangerfjorden.
Marstein fyr er et velkjent landemerke og markerer den sørlige innseilingen til Bergen. Bildet er tatt fra lesiden og flytedressene på brygga vitner om at fyret er et populært utfartssted for organiserte turer fra Panorama Hotel og Resort helt syd på Sotra.
Her kan man overnatte eller dra på kortere turer, med ulike grader av bevertning. Marstein ligger værhardt til og selv om fyret ligger 28 meter over havet, ble bølgebryterne i betong rundt bygningene knust under ekstremværet Inga i 2005.
Skilsø Panorama 39 lever opp til navnet fra cockpit. For det første er det mange muligheter til å åpne opp rundt inneområdet. I tillegg er både førerplass, copilotplass og – som her – underveisplassen i salongen utstyrt med flott utsyn slik at du virkelig kan nyte landskapet.
På brygga foran Cornelius restaurant er det tid for «ankerøl». Og hva passer vel bedre enn 7 Fjell Seafood Season spesialøl brygget for sjømat.
Også kjent under navnet «Hysetryne», et begrep som beskriver utseendet på fisk som blir trukket opp fra store dyp. Brygget på tang og sjøvann, smaksatt med sitrus passer det utmerket som en avslutning på en lang dag på sjøen og oppvarming til kveldens kulinariske gleder.