Dette er et helt nytt skilt i Norge
...og forhåpentligvis vil du aldri se det.

Samferdselsdepartementet har godkjent en ny skiltforskrift, der den viktigste endringen er et nytt trafikkskilt som vil bli satt opp langs norske veier over nyttår, som har fått det klingende navnet «Den østerrikske hånd». Skiltet skal settes opp for å vise at noen kjører i feil kjøreretning, og vil være spesielt aktuelt i feil vei på påkjøringsramper.
– Det viser seg at man må ha flere terskler for å unngå at folk skal gjøre feil på påkjøringsramper til motorveier. Noen av de verste trafikkulykkene har skjedd på denne måten, derfor har jeg etterlyst tiltak i flere år, sier rådgiver Leif N. Olsen i KNA, Kongelig Norsk Automobilklub, i en pressemelding.
– Ser du dette skiltet når du er ute og kjører, da skjønner du at du er på ville veier, sier Olsen.
Ifølge KNA har det vær rundt 100 tilfeller av kjøring mot kjøreretningen (KMK) i Norge de par siste årene, og over en åtteårsperiode har fem personer mistet livet i ulykker i forbindelse med denne typen kjøring.

– Det har vært viktig å finne et universelt skilt som alle kan forstå, ikke bare nordmenn. Derfor falt valget på den tydelige hånden, skiltet som opprinnelig kommer fra Østerrike, sier overingeniør Gry Horne Johansen i pressemeldingen.
Ifølge undersøkelser er det helst eldre og/eller stressede sjåfører som forviller seg inn på veier mot kjøreretningen.
Stressede sjåfører er ofte personer som ikke finner fram til reisemålet sitt, ikke finner riktig vei og som derfor gjør kritiske feil. Sjåfører i mental ubalanse eller i rus kan også foreta slike feilhandlinger, ifølge rapporten fra Statens vegvesen.
Ettersom trafikken øker i Norge, blir det stadig flere høyhastighetsmotorveier, med flere av- og påkjøringsramper, og det kan resultere i flere KMK-ulykker.
– Utbyggingen av veinettet bidrar til at trafikkbildet noen steder blir ganske komplisert. Samtidig får vi flere og flere eldre sjåfører på veiene, og erfaringsmessig er det de som har størst problemer med å takle slike situasjoner, sier Olsen i KNA.