Klassiker: 1978 Chevrolet El Camino:
Da Svein dro og så på bilen, var han ikke i tvil: – Fri for rust og fullspekket med utstyr
Chevrolet El Camino dukket opp i 1959, som en konkurrent til erkerivalen Ford og deres Ranchero som kom to år tidligere. På Kråkerøy fant vi en herlig representant for femte generasjon El Camino. Svein Bjørge Olsens originale 1978-modell.

En Chevrolet El Camino er ikke hverdagskost lenger, spesielt ikke i relativt urørt originalstand. Men bilentusiast Svein Bjørge Olsen på Kråkerøy i Østfold har et fint eksemplar, som i tillegg er bruksbilen hans sommerstid. Den er i relativt urørt originalstand og dermed en bil det er verdt å se litt nærmere på.
– Jeg lurer på om dette kan ha vært en demobil da den var ny. Den er nemlig fullspekket med det utstyret som var mulig å få den gang. Her er det tiltratt, elektriske vindusheiser, sentrallås, aircondition og originalt tilhengerfeste, forteller Olsen.

Den herlige fargekombinasjonen i Camel Beige og Camel Tan er også benyttet i originalbrosjyrer og reklamer for 1978 El Camino, noe som ytterligere styrker teorien om at dette var en modell som skulle vise hva Chevrolet kunne tilby med den nye generasjonen som gikk fra årsmodell 1978 til 1987. Drivlinjen består av en 350 cid V8-er koblet til en 350-automatgirkasse.

– Jeg var på jakt etter en slik El Camino, men de er ofte godt rustangrepet. Jeg kom over denne i Egersund i 2015, og sammen med en kompis som hadde maken dro vi for å se på den. Etter nøye saumfaring av bilen var jeg ikke i tvil, denne ville jeg ha. Det fantes ingen rust på den, og selv om det var noen bruksmerker og småbulker her og der, så var det en hel og ærlig bil. Jeg liker at det ikke er gjort en hel masse med bilene, fortsetter Olsen.

Oppjustert
Bilen ble med hjem til Kråkerøy, og er blitt tatt godt vare på etterpå. Felgene som han har satt på er ikke originale fra Chevrolet, men derimot Oldsmobile-felger lakkert i matchende Camel Tan. Sammen med dekk med hvit stripe gir de bilen et løft. Innvendig har bilen fått nytt trekk på setene, ellers er det urørt fra da bilen var ny.
– Jeg har beholdt de originale felgene også. De har jeg på vinterhjulene som jeg monterer hver høst. Ikke det at jeg kjører på vinteren med den, men det er en god reservebil hvis noe skulle skje med den ordinære bruksbilen, sier Olsen.
Han har også kostet på seg nye baklys og formsydd tykk gummimatte til lasteplanet, samt litt andre oppjusteringer på det rent tekniske.

Fra Oregon
At bilen har klart seg så bra for rust skyldes nok flere faktorer. Bilen ble solgt ny av Chevrolet-forhandleren Capitol Chevrolet i Salem, Oregon, og førstegangsregistrert i november 1977. Oregons gunstige klima er et godt utgangspunkt for at «stålmarken» ikke skal gå til angrep. I tillegg må bilen ha hatt eiere som har tatt godt vare på den før den kom til Norge for 10 år siden. Og godt behandlet blir den fortsatt, selv om Olsen bruker bilen mye.

– Denne har jeg lastet opp med deler og vært på mange delemarkeder med. Det er jo en veldig praktisk bil så denne har jeg hentet vinduer og materialer til oppussing med. Jeg har til og med hentet subus (finknust slagg) med den, men da la jeg en kraftig presenning i bunnen, forteller han.

Entusiast
Han er en stor entusiast av alt som durer og bruker bensin. For uten El Caminoen har han en 1931 Ford Model A Town Sedan i originalstand, en 1965 GMC stepside og en 1970 Buick Wildcat convertible i garasjen.

– Jeg har også hatt en del gamle motorsykler, men de har jeg kvittet meg med. I stedet skaffet jeg meg en gammel stasjonærmotor som jeg har montert på en henger og tar med meg hit og dit for å vise den frem. Det er en ensylindret Bernard på 500 cm³ og fem hestekrefter fra 1947 som jeg kjøpte for noen år siden. Det er viktig å ta vare på dette og kunne vise det frem til nye generasjoner, avslutter den trivelige entusiasten.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 15 2023