Vondt når man kjører bil
Har du smerter i benet når du kjører?
Mange sjåfører sliter med smerter i baken, låret og nedover benet mens de kjører. Her er øvelsene som hjelper.
Der kommer smerten krypende igjen! Først svak, snart sterkere. Mest merkbar øverst bak på låret, og så stråler smerten videre nedover.
Jeg får heldigvis snart en sjans til å koble inn cruisekontrollen, slik at jeg kan bøye og tøye gassbenet. Det hjelper litt. Men snart må jeg nedpå og styre gassen igjen, og snart er smerten der igjen.
Til slutt er den så ille at jeg begynner å se meg om etter et sted og stoppe. I en busslomme hopper jeg ut og gjør noen raske uttøyninger, før jeg kjører videre. Det er bedre. For en stund.
Mulige årsaker
- Ut fra hva du sier ville jeg ha begynt med å behandle setet.
Det er osteopat Magnus Hagalgotsson hos Nydalen Osteopati og Massasje som sier dette.
Grunnen til at vi har oppsøkt ham er primært at "Nydalen Helsehus" holder til like i nærheten. Det kunne like gjerne vært en fysioterapeut, kiropraktor, naprapat eller akupunktør som fikk oss inn døra. Eller for den saks skyld, en lege. Hvem du eventuelt velger å oppsøke i medisinens eller alternativmedisinens rekker, kan nesten være hipp som happ, hevder Hagalgotsson.
- Mye av det vi driver med har likhetstrekk. Det viktigste er at du tar tak i problemet.
- Og hva kan problemet være?
- Flere ting. Men sannsynligheten er stor for at vi snakker om en type falsk isjias. For eksempel det man i gamle dager kalte for feit lommebok-syndromet eller sjåførsyndromet. Da satt man gjerne med en tykk lommebok i baklomma mens man kjørte, noe som kunne trykke på og irritere isjiasnerven. Fjernet man lommeboka fjernet man problemet.
En annen type falsk isjias-variant Hagalgotsson nevner, er piriformis syndrom. Denne tilstanden kommer av at den pæreformede muskelen som kalles piriformis, og som ligger dypt i seteregionen, på grunn av muskelspenning kommer i konflikt med isjiasnerven.
Det kan medføre smerter i baken – smerter som kan stråle nedover låret. Og denne muskelspenningen kan oppstå som følge av at man sitter bak rattet med et utstrakt gassben. En interessant teori for undertegnede, som sliter enda mer med disse smertene nedsunket i en BMW enn sittende mer oppreist i en bobil.
- En tredje årsak til smerten du opplever kan være et såkalt triggerpunkt, forklarer homøopaten.
Et triggerpunkt er en muskelknute som i visse tilfeller kan gi smerteutstråling. Og har du et triggerpunkt, kan det gi nettopp den typen smerteutstråling som denne artikkelen handler om.
Livsstil er viktig
Men hvorfor skjer så dette? Hva gjør vi feil, om vi gjør noe feil, da?
Ifølge Hagalgotsson kan smertene delvis være relatert til alder og kroppsslitasje. men oftest er det relatert til livsstil.
- Og det er bra, for det betyr at man kan gjøre noe med det, konkluderer osteopaten.
I de fleste tilfellene kan smertene ha en årsak i at vi er for passive, og sitter for mye, bak rattet i en bobil, for eksempel.
- Å sitte mange timer i strekk bak rattet er definitivt ikke bra. Og får du denne typen smerter av å kjøre bil vil de ikke forsvinne så lenge du fortsetter å kjøre bil.
Så hvis man fortsetter å gjøre det som utløser problemet, vil problemet fortsette å være der. Nå er det neppe aktuelt for bobilister å slutte med bobillivet, men trøsten er at det er mye vi kan gjøre for å redusere plagene.
- Sliter du med denne typen smerter bør du stoppe en gang iblant, og helst før smertene kommer. Gå ut av bilen, strekk på bena, tøy litt og gå gjerne en liten tur, er rådet fra Hagalgotsson.
Men passivitet er ikke det eneste som kan utløse smertene vi beskriver. Paradoksalt nok kan det motsatte også være en årsak; altså hvis man trener for mye og for hardt.
- Slitasje på ledd kan man også få ved for mye bevegelse, forklarer Hagalgotsson.
- Særlig gjelder dette smerter skapt av piriformis syndrom. Disse smertene kan oppstå hos folk som stort sett er fysisk passive, men også hos veltrente mennesker med kort, kraftig og dårlig tøyd muskulatur.