Plassutnyttelse i bobil

Bobilenes smarte plassløsninger

Plassutnyttelse er utfordring nummer én i bobiler. Det hender bransjen kommer opp med geniale løsninger.

PRIVATLIVETS FRED: Rapido 680 FF er en 6,99 meter lang halvintegrert modell med queens bed. Dusjen er på den ene siden i forhold til dobbeltsenga, toalett og vask på den andre. En skyvedør kan dras over to forskjellige skinner – en som stenger bare for toalettet og en som stenger for hele baderommet. FOTO: Rapido
MAGISK VEGG: Muligens var Dethleffs først ute med den "magiske" løsningen der en midtvegg som ved et trylleslag gjør et toalett om til en dusj og vice versa (gjerne kalt "Vario"), men etter hvert har flere merker kommet med tilsvarende fikse løsning. På bybobilsiden har Pössl brukt denne løsningen på modellen Summit. FOTO: Pössl
LEKKER FORVANDLING: Niesmann+Bischoffs nysatsing SMOVE har en lekker variant av "magisk bad". Her forsvinner vaskeservanten inn i et hull når høyre vegg legges over mot den venstre. Rommet er nå en dusj (med stol). FOTO: Niesmann+Bischoff
DØRSKILLE: Hymer ML T 540 med "semi-integrert" baderomsløsning. Her ser man tydelig hvordan døren skiller mellom dusj og toalett/bad. Foto: Hymer
BORTE: Kompakte Bürstner-modeller har flere forskjellige baderomsløsninger. Plassutfordringen kan for eksempel løses ved å lage en slags felles toalett/dusj, der man har bena i dusjgulvet når toalettet brukes. Ved behov kan vasken og noen ganger også hele toalettet skyves inn i skjul, slik at man får en stor dusj. FOTO: Bürstner
TOALETT OG DUSJ Hymer Exsis-t 414 og 474 er de to korteste bobilene i Exsis-t-serien (5,95 og 6,50 meter lange), og har begge en spesiell plassbesparende baderomsløsning (dette og det neste bildet). Når man ønsker å transformere rommet fra toalett til dusj felles vasken inn, skapet lukkes og gulvristen fjernes. Øverste del av toalettet kan også vris rundt for å gi en enda større dusjplass. FOTO: Hymer
UT AV SKAPET: Klesskap er ofte et savn i korte og mellomlange bobiler. Noen – som her i Bürstner Nexxo time t690 – løser det ved å legge skap under høye langsgående enkeltsenger. Ulempen er selvsagt at man må bøye seg ned for å finne fram plaggene.
UT AV SENGA: Adria Sonic har en svært så fiks garderobeløsning, gjemt under queens bed-senga. Trykk på en knapp, og enden av senga hever seg, og opp kommer garderoben.
PLASSBOMBE: Sittegruppene i bobiler er svært ofte slik at salongbordet på den ene siden har en forovervendt sofa, og så snus cockpitstolene 180 grader. Noen vil ha mer gedigne sitteløsninger, og gjerne med sofaer som går langs veggene. Hvordan løse det når bobilen bare er rundt 6,5 meter lang? Frankia har løst det i sin helintegrerte I 640 D / I 6400 SD ved å ha en senkeseng-løsning. Man kan velge mellom en tradisjonell tverrstilt senkeseng som nedsenket ikke opptar noe av sittegruppen, eller en gedigen langsgående dobbeltseng av en senkeseng som vil okkupere en god del av sittegruppen.
SENG I TAKET: Dette og det neste bildet er fra Challenger 280; en bobil på 6,96 meter (6,99 med Ford Transit-chassis), med en veldig spesiell sengeløsning. En senkeseng med plass til to er felt inn i taket over sittegruppen, og når bobilens brukere skal gå til sengs vippes ryggene til stoler og sofa ned, og senkesengen senkes ned. Flere senger er det ikke i bobilen, som derimot kan skilte med masse plass, for eksempel til separat bad og dusj i hekken.
Publisert Sist oppdatert

Å innrede en bobil er som å innrede en fritidsbåt. Antall kvadratmeter å bygge rom på er svært begrenset, og interiørarkitektene må være kreative. Det er mye som skal på plass, og det skal fungere i praksis.

Rimeligvis er det særlig i de korte bobilene, på rundt 6–7 meter, de mest kreative løsningene finnes. Enkelte typer sengeløsninger, som for eksempel midtstilt dobbeltseng og langsgående enkeltsenger, tar mye plass. Av og til for mye. Da må noe gjøres, enten med sengene eller med tilstøtende rom.

Merket som kanskje har tatt dette med fleksible sengeløsninger lengst, er Rapido med sin 9060 df Mobily, der man på veldig kort tid kan veksle mellom hele seks sengeløsninger.

Ellers ser vi i disse dager at stadig flere bobiler kommer med gedigne taksenger som frigjør hele gulvarealet til sittegrupper, kjøkken og bad.

Men det er ikke sengene som oftest blir gjenstand for kreativt tenkning. Det er sanitærrommene. I mellomstore og store bobiler er toalett og dusj som regel separate rom, mens de i mindre ofte må dele plass. Da gjelder det å designe noe som gjør at det likevel fungerer.

Ellers er campingbransjen opptatt av at også utstyret som ligger inne i skuffer og skap skal ta så liten plass som mulig, noe som videoen i denne artikkelen demonstrerer. Her kan du også se hvordan det såkalte "magiske badet" i en bobil fungerer.